Влада давно вже говорить про необхідність вирішення цієї проблеми. Хтось пропонує створити спеціалізовану компанію, яка займалася б цими активами. Інший варіант рішення — передати всі NPL на баланс ФГВФО та продавати їх через Prozzoro. Третій варіант — залишити банки віч-на-віч з цією проблемою.

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова на одеському форумі Ukrainian Financial Forum 2017 розповіла, як регулятор бачить вирішення проблеми поганих кредитів. «Мінфін» приводить презентацію.

Що відбувається

Всього в банківській системі накопичилося понад 460 млрд грн NPL — кредитів з простроченням понад 90 днів — корпоративних позик. Практично 40% цих поганих кредитів припадають на пов'язаних осіб ПриватБанку.

При цьому із загальної кількості NPL очікують рішення 254 млрд грн кредитів. Примітно, що 97% від цієї суми припадає лише на 40 боржників.

В кінці 2016 року, банки почали визнавати реальну якість свого корпоративного портфеля. Через це загальна кількість NPL по системі почала зростати загрозливими темпами.

На даний момент, велика частина поганих корпоративних кредитів припадає на держбанки — 60,1% від загального портфеля. І це, якщо не враховувати, проблемні позики ПриватБанку.

Що робити

З проблемними кредитами необхідно щось робити. Адже поки вони знаходяться на балансах банків, фінустанови повинні тримати величезні резерви для їх покриття. Це не дозволяє їм вести повноцінну діяльність та направляти грошові потоки на більш «корисні» напрямки, наприклад, на кредитування.

НБУ вважає, що для вирішення цієї проблеми необхідно підготувати законодавче поле. Серед пропозицій регулятора:

  • захистити права кредиторів;
  • вирішити податкові проблеми в роботі з проблемними активами;
  • створити правове поле для вторинного ринку кредитів;
  • створити сприятливі умови для реструктуризації;
  • створити компанію з управління заборгованістю;

Компанія

За проектом закону Про діяльність по управлінню заборгованості, компанія з управління заборгованістю повинна бути акціонерним товариством з мінімальним статутним капіталом в 30 млн грн. При цьому вона не повинна бути банком і підпадає під нагляд Нацкомфінпослуг.

Діяльність подібної компанії не підпадає під ліцензування та полягає в:

  • опрацюванні з боржником можливих способів погашення його заборгованості;
  • реструктуризації позик;
  • інвестуванні в активи боржника та участі в реструктуризації позик боржника;
  • надання посередницьких фінансових послуг;

Відповідно до закону, купівля або продаж заборгованості подібної компанії — не фінансова операція. Вона може купувати або продавати позики з дисконтом. При цьому боржник може викупити у такій компанії свою ж заборгованість.

До чого тут банки

Перш ніж компанія зможе отримати доступ до NPL, банк повинен визнати проблемність такого активу. Далі фінустанова підписує договір з компанією, яка оцінює позичальника й актив, і, в кінцевому підсумку, пропонує можливі шляхи вирішення проблеми.

Після цього, у банку два варіанти: реструктуризувати борг або продати його компанії.

Проблеми оподаткування

Всесвітній банк провів дослідження Податкового кодексу, щоб зрозуміти, що саме заважає роботі з NPL в Україні. Банк встановив 6 неоднозначних трактувань Кодексу з боку ДФС.

Одна з головних проблем — витрати на резервування банківських NPL в базі оподаткування ПДВ враховуються тільки в рамках 25% ліміту покриття загальними резервами. На думку Світового банку, цей ліміт необхідно зовсім прибрати.

На якому етапі

Зараз на розгляді парламенту знаходиться 4 законопроекти, покликаних полегшити роботу з NPL. При цьому жоден з них не пройшов навіть першого читання.