Минфин - Курсы валют Украины

Установить
mamlarysa

mamlarysa

0 подписчиков1 подписок

Был на сайте 13 марта 2023 в 03:07

На Минфине с 15 апреля 2014

Заблокировать

mamlarysa - блог

Записи

275

27 августа 2022, 17:02

«Найскладніший опалювальний сезон в історії України»: Кабмін виділив 1.4 млрд грн на підстрахувальні резерви

За словами прем'єр-міністра, готовність до опалювального сезону зараз становить 75%. Кабінет міністрів України виділив 1 млрд 409 млн грн на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів для оперативного реагування на проблеми тепло- і водопостачання , які очікуються у зв'язку з війною, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Йдеться про обладнання з простим та швидким розгортанням та обслуговуванням, уточнив прем'єр. «Цей опалювальний сезон без перебільшення стане найскладнішим в історії незалежної України. Головний ризик – це терористичні акти Росії проти критичної інфраструктури», – каже Шмигаль. Окрім придбання додаткових резервів, уряд продовжує ремонти критичної інфраструктури та іншу підготовку до опалювального сезону. Виходячи з логіки ведення війни РФ, немає сумнівів, що напередодні зими об'єкти комунальної та енергетичної інфраструктур великих міст і обласних центрів будуть піддані ракетним атакам з метою створення умов, які роблять життя людей неможливим. Що можна протиставити цьому, крім протиповітряного захисту, тобто як підготуватися до найгіршого сценарію — якщо ворог зруйнує об'єкти критичної інфраструктури? Про це читайте у статті Олександра Сергієнка « Як пережити зиму в умовах війни ».

+30

1

27 августа 2022, 07:27

До енергомережі під'єднали другий енергоблок Запорізької АЕС

На ЗАЕС до мережі підключили другий енергоблок О 21:15 другий із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі, триває набір потужності, — повідомили в Енергоатомі. Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає. Нагадаємо, сьогодні о 14:04 до мережі підключили перший із зупинених вчора енергоблоків. Таким чином, Запорізька АЕС, незважаючи на численні провокації окупантів, продовжує працювати в енергосистемі України і забезпечувати потреби нашої країни в електроенергії. Росіяни готують нові провокації на ЗАЕС Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що до міста війська РФ завезли 10 хімічних лабораторій. За допомогою цих лабораторій росіяни планують рятувати своїх офіцерів та генералів у разі радіаційних викидів на ЗАЕС. Зараз лабораторії розташовані на території одного з лікарняних закладів міста. В Енергоатомі закликали все світове співтовариство, ООН та МАГАТЕ якнайшвидше сприяти виведенню російських військових із території ЗАЕС та Енергодару, демілітаризувати станцію та повернути її під повний контроль України. Директор Енергоатому Петро Котін вважає, що війська РФ спробують переключити потужність Запорізької АЕС з української енергомережі на російську, що передбачатиме «повну зупинку» АЕС за допомогою дизель-генераторів для охолодження реакторів. За його словами, така операція була б дуже небезпечною. Персонал станції розповідає, що «робить неможливе», щоб станція працювала без інцидентів, але додають, що світ «не уявляє, наскільки все серйозно, наскільки все висить на тонкій ниточці». 

+30

1

26 августа 2022, 07:07

Оцінку зниження ВВП США у II кварталі переглянуто до 0,6% з 0,9%

Економіка США у другому кварталі 2022 року знизилася на 0,6% у перерахунку на річні темпи, свідчать переглянуті дані міністерства торгівлі США. Раніше повідомлялося про зниження американського ВВП у квітні-червні на 0,9%. Експерти, яких опитало Trading Economics, очікували, що переглянута оцінка покаже скорочення на 0,8%. У першому кварталі цього року ВВП США впав на 1,6%. Індекс PCE Core, який уважно відстежує Федеральна резервна система в оцінці ризиків інфляції, у квітні-червні підвищився на 4,4% у поквартальному вираженні. Експорт товарів та послуг у другому кварталі підскочив на 17,6% (попередня оцінка – 18%), імпорт зріс на 2,8% (3,1%). Подана Мінторгом інформація є другою оцінкою зміни ВВП США із трьох. Публікація остаточних даних очікується наприкінці вересня. В той же время экономика Украины должна стабилизироваться в течение следующего года и может возрасти на 15,5% в 2023 году. Свириденко рассказала, что текущие прогнозы ВВП в 2023 году колеблются от дальнейшего сокращения на 0,4% до роста на 15,5% после предполагаемого сокращения 30-35% в этом году.

22 августа 2022, 09:51

Чехи надсилають на підтримку України по 1968 крон на згадку про радянське вторгнення

Громадяни Чехії переказують на допомогу Україні суми у 1968 крон, нагадуючи таким чином про вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році. Про це повідомило посольство України в Чехії на своїй сторінці у Facebook. «У ці дні на благодійний рахунок посольства на підтримку української армії (https://supportukraine.cz/) надходять десятки платежів від чеських друзів на суму „1968“. Дякуємо дуже!», — йдеться у повідомленні. У неділю в Празі відбудеться благодійний концерт під назвою NeverMore 68, який проведе паралель між окупацією Чехословаччини в серпні 1968 року та російським вторгненням в Україну в 2022 році. Головною зіркою вечора буде український інді-рок гурт Brunettes Shoot Blondes, члени якого вступили до лав територіальної оборони.

+30

2

19 августа 2022, 19:28

Чи будуть аграрії економити на мінеральних добривах

Нещодавно заступниця директора «Технополь Агро» Олександра Воловик провела в Інстаграм опитування щодо того, чи планують аграрії зменшувати кількість внесення добрив в новому сезоні. Зі 130 опитаних аграріїв 45% відповіли, що планують зменшувати внесення міндобрив на 20-30%. Ще 22% опитаних відповіли, що будуть використовувати ту кількість добрив, що і завжди, а 34% — планують зовсім від них відмовитися. Коли ж Олександра поглянула на статистику, то виявилося, що 34% — це аграрії з Одеської та Миколаївської областей. Якщо з Миколаївщиною все зрозуміло (прифронтовий регіон, постійні обстріли), то чому відмовляються від міндобрив аграрії Одещини? Відповідь, за словами Олександри, очевидна: через посуху цього року вони отримали поганий врожай, особливо Бессарабія. Ціни на агропродукцію низькі, тож місцеві аграрії будуть намагатися акумулювати гроші в господарстві, економлячи на всьому, в тому числі і на добривах.

+30

1

17 августа 2022, 08:36

Імпорт сиру в Україну скорочується

Імпорт сиру скорочується і на цей процес впливає не тільки девальвація гривні. Про це повідомляє ІНФАГРО. Польські сировари через високу собівартість вже не можуть продавати в Україну свою продукцію дешево. Тому навіть в липні (девальвація відбулась тільки в третій декаді і договори ще виконувались) імпорт твердого/напівтвердого сиру скоротився на чверть до 1,4 тис. т. У той же час падіння в категорії м’яких і розсільних сирів менш істотне. Причина напевно криється в обмеженні пропозиції такої продукції вітчизняними виробниками. Виробники сиру, користуючись девальвацією гривні та зважаючи на падіння внутрішньої реалізації, намагаються збільшувати зовнішні продажі. Вже в минулому місяці експорт справжнього сиру зріс до 840 т, що є рекордом з моменту втрати російського ринку збуту багато років тому. Досягти таких результатів вдалося за рахунок виходу на ринок Польщі. Майже половина всього експорту була орієнтована на ринки ЄС. Так би мовити, зараз українські і польські оператори міняються ролями в зовнішній торгівлі сирами. Заходити на європейський ринок доводиться за рахунок низьких цін, благо девальвація гривні дозволяє навіть там працювати з прибутками. В залежності від країни призначення ціни відрізняються.

+30

1

16 августа 2022, 06:38

Украинские банки изменили ставки по депозитам: можно ли заработать на вкладе

Украинские банки изменили в июле ставки по депозитам. Они стали выше. Причем депозитные ставки выросли не только по сравнению с июнем, но и по сравнению с началом 2022 года. Однако заработать на депозитных вкладах украинцам все равно не удастся. Почему депозитные вклады в гривне – не лучший способ заработка, можно сделать вывод из статистики, опубликованной Нацбанком Украины. Итак, ставки по гривневым депозитам для домашних хозяйств в июле выросли по сравнению с июньскими на 1,5%. А если сравнивать их с майскими, то они стали выше на 2,4%. Однако именно после мая и начался их рост. А до этого они падали и мае достигли исторического «дна». После двухмесячного повышения, в июне и июле, средняя ставка по депозитам выросла до 8,1% годовых. Это было бы приемлемо и принесло бы заработок вкладчикам, если бы инфляция в стране была порядка 5%. Тогда вкладчики оставались бы в выигрыше. Однако по итогам 2022 года прогнозируют инфляцию на уровне 31%. Это почти вчетверо выше, чем доход от депозитов, который обещают банки. Поэтому на сегодня хранение денег на гривневых депозитах лишь может немного смягчить удар от инфляции, однако не компенсировать его. Иное дело – валютный депозит. Там ставка для населения хоть и остается невысокой (всего 0,9%), но все же сулит хоть какую-то выгоду. Конечно, у себя на родине, в США, доллар тоже девальвирует. Однако у нас он лишь укрепляет свои позиции по отношению к гривне. А значит, хранить в Украине деньги на долларовом депозите – не такое уж безнадежное занятие.

+30

4

14 августа 2022, 19:39

“Банкопад“ в Украине: появился список из 12 крупных банков, которые в ближайшее время могут объявить о банкротстве

Похоже, что массовый «банкопад» в Украине становится все более реальным. Уже в ближайшее время, вслед за банком Січ, в Украине может произойти банкротство 12 крупных банков. Это финансовые учреждения, которые оказались слишком зависимы от кредитов НБУ и не могут гасить проценты по этим кредитам. Издание Forbes обнародовало список этих 12 банков, которые могут стать «кандидатами на вылет». В этом списке такие банки: Авангард; Аккордбанк; Альянс; Банк 3/4; Индустриалбанк; Коммерческий индустриальный банк; Кристалбанк; Метабанк; Первый инвестиционный банк; РВС банк; Скай Банк; Украинский банк реконструкции и развития У всех этих банков оказалась слишком высокой доля рефинансирования НБУ. По сути это — кредит от Нацбанка, по которому они должны регулярно рассчитываться, выплачивая необходимые проценты. До недавних пор им это удавалось. Они вкладывали деньги от НБУ в ценные бумаги (в ОВГЗ), которые приносили доход 10 – 10,5% годовых. До повышения учетной ставки НБУ это давало им 4% прибыли, что позволяло и рассчитываться с Нацбанком, и жить самим. Однако с повышением учетной ставки НБУ до 25% эта схема стала убыточной. «Это (покупка ОВГЗ за рефинанс) — ситуативный заработок, который был возможен во времена ковида и до июня-2022. Сейчас банки на этом теряют», — объяснил эксперт CASE Украина Евгений Дубогрыз. Во всех этих банках рефинансирование НБУ составляет более трети их финансовых обязательств, а ОВГЗ – более трети их активов. Это – критически большие суммы, которые могут потянуть эти банки на дно. При этом Дубогрыз предполагает, что банки Аккорд, Альянс и Авангард, скорее всего, удержатся на рынке. А вот остальные из этого списка могут обанкротиться. Эксперт считает, что даже продажа этими банками ОВГЗ вряд ли сможет решить эту проблему. Ведь, как правило, на вторичном рынке ценные бумаги можно продать лишь с 15-18%-й скидкой. Поэтому денег от продажи ОВГЗ банкам может не хватить, чтобы рассчитаться с НБУ.

+30

2

14 августа 2022, 10:20

Fitch та S&P знизили рейтинги України до «SD» та «RD» через відстрочку виплат за євробондами

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у ніч на суботу знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з «C» до «RD» (обмежений дефолт), тоді як агентство Standard&Poor's – довгостроковий і короткостроковий рейтинги в іноземній валюті з «СС/» до «SD/SD» (вибірковий дефолт). «Запит згоди на відстрочку погашення зовнішнього боргу України на два роки був узгоджений із необхідною часткою власників облігацій і набув чинності 11 серпня. Fitch розцінює це як завершення обміну проблемних боргів (DDE) і тому знизило РДЕ до „RD“, а рейтинг інструментів — до „D“, обидва з „C“, — пояснило своє рішення Fitch. »З огляду на оголошені умови реструктуризації та наші критерії ми розглядаємо угоду як проблемну та рівносильну дефолту", – вторить йому S&P. Це агентство також знизило рейтинги випуску реструктурованих єврооблігацій до «D» з «СС» та рейтинги України в національній валюті з «B-/B» до «CCC+/C» і рейтинги за національною шкалою з «uaBBB-» до «uaBB-». Крім того, S&P дало негативний прогноз щодо рейтингу в національній валюті, відображаючи свою думку про те, що спричинені війною макроекономічні та бюджетні труднощі можуть послабити спроможність уряду виконувати свої боргові зобов'язання у гривні. Це агентство також підтвердило довгостроковий РДЕ України в національній валюті на рівні «CCC-», короткостроковий РДЕ на рівні «C» та країнову стелю на рівні «B-», а рейтинг одного з внутрішніх випусків у валюті з погашенням у 2023 році, не включений в обмін, навіть підвищило до «CCC-».

+30

2

12 августа 2022, 17:26

Окупанти загрожують законсервувати Запорізьку АЕС

Навантаження на Запорізькій АЕС знижено до мінімуму, його планують законсервувати. Про це заявив представник окупантів у Запорізькій області Володимир Рогов. Він заявив, що окупанти мають намір «рятувати АЕС, консервувати». Електростанцію планують вимкнути від енергомережі України. Також окупанти кажуть, що електростанція не зазнала критичних пошкоджень і роботу реакторів не порушено. Як відомо, Росія звинувачує українських військових в обстрілі АЕС. Хоча саме окупанти розмістили на її території військовий гарнізон та склади боєприпасів, влаштовуючи провокації з обстрілами.

+30

2


Главная/

mamlarysa