Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 липня 2018, 12:18

Кабмін хоче посилити контроль за статками заможних українців

З 1 січня 2019 року багаті українці можуть опинитися під посиленим контролем податківців. Такий проект закону напередодні розробив Мінфін. Про це пише ЕП.

З 1 січня 2019 року багаті українці можуть опинитися під посиленим контролем податківців.
Фото: unn.com.ua

19 липня документ вперше з'явився у порядку денному профільного урядового комітету — за крок до розгляду на Кабміні. Проте Мінфін його відкликав. з планами доопрацювати і повернутися до цього питання у вересні. Офіційне пояснення — законопроект не повністю відповідає заявленим у ньому цілям.

Чого хоче уряд: Законопроект про посилення контролю за статками заможних українців містить важливі зміни, які передбачені Дорожньою картою щодо впровадження міжнародних стандартів прозорості та обміну інформацією. 

  • Він дозволить Україні реалізувати вимоги з впровадження Стандарту обміну інформацією за запитом (EOIR) та Стандарту автоматичного обміну фінансовою інформацією (AEOI).
  • Ще одна причина — у 2017 році Україна приєдналася до плану BEPS (Base erosion and Profit Shifting). План BEPS — це комплекс міжнародних заходів з протидії розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування, розроблений країнами G-20 і членами ОЕСР.

В розумінні Мінфіну платник податків з високими статками — це той, хто відповідає одному з цих критеріїв.

  • Платник є кінцевим бенефіціаром великого платника податків.

Великий платник податків — юридична особа або постійне представництво нерезидента в Україні з обсягом доходів за рік, що передує звітному, понад 50 мільйонів євро. Також великими вважаються платники, які сплатили до держбюджету більше 1 мільйона євро податків. При цьому сума сплачених податків без митних платежів повинна перевищувати 500 тисяч євро.

  • Багатий українець — той, хто напряму чи опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або права голосу придбаних акцій податкового резидента іншої держави з доходами більше 1 млн євро за рік, що передує звітному. Багатими вважатимуться українці з річним доходом понад 50 млн гривень.

Отже, якщо платник податків має статус «особи з великими статками», це буде відображатися в державному реєстрі фізичних осіб.

Для багатих українців законопроект запроваджує штрафи за несвоєчасне подання податкових декларацій. Розмір штрафу — 10% від суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб.

Крім цього, податківці зможуть довше перевіряти декларації заможних громадян. Так, згідно із запропонованим міністерством варіантом, контролюючі органи матимуть право перевірити правильність даних у податкових деклараціях протягом 3650 днів (10 років) з дня подання декларації.

Якщо законопроект запрацює, то банки надаватимуть ДФС розширену інформацію про своїх заможних клієнтів на письмову вимогу податківців. Йдеться про залишок коштів на рахунках, операції списання та зарахування коштів. ДФС фактично отримає доступ до банківської таємниці.

Що це дасть: Мінфін переконує, що відповідна інформація дозволить виявляти осіб, які ухиляються від сплати податків, запобігати виведенню коштів з України і поповнювати бюджет.

При цьому співрозмовники ЕП в уряді запевняють, що наразі йдеться поки що про посилення контролю за багатими українцями. Підвищення податків не планується.

Що далі: Доопрацювання законопроекту може тривати як мінімум до вересня.

Перспективи його прийняття нечіткі. Провести документ через Кабмін та парламент буде складно, тому що він зачіпає кілька чутливих моментів.

  • Перший стосується розкриття банківської таємниці. 
  • Другий пов’язаний з можливим тиском з боку податківців після отримання нових повноважень на платників.
  • Третій — доступ ДФС до банківської таємниці напередодні виборів може мати непередбачувані наслідки і розкрити небажані фінансові зв'язки.

Коментарі - 15

+
+129
AleksandrBank
AleksandrBank
20 липня 2018, 12:42
#
Как депутаты будут тормозить этот процесс и вносить какие-то свои правки — мы сможем наблюдать с осени. Никто не сдаст себя и своих спонсоров.
+
+30
semenvekselberg
semenvekselberg
20 липня 2018, 13:38
#
Тю, а шо тут контролировать??? Украинцев с такими доходами практически не осталось — раз, два и обчёлся. Они либо уехали, либо разорились…
+
+75
AleksandrBank
AleksandrBank
20 липня 2018, 15:24
#
Ответ «тю» в стиле Ляшка. Он своего спонсора Ахметова не сдаст.
+
+139
kharj
kharj
20 липня 2018, 15:17
#
Состоятельные украинцы хотят усилить контроль за состоянием состоятельных украинцев?
+
+15
SergS7
SergS7
20 липня 2018, 15:23
#
+. Претендують на премію Дарвіна
+
+30
Богдан Перчук
Богдан Перчук
22 липня 2018, 17:19
#
Пчёлы против мёда?
+
+30
Nick777
Nick777
20 липня 2018, 15:49
#
Проект очередной сказки от украинских законотворцев?)
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
20 липня 2018, 16:44
#
Contra Spem Spero
+
0
dfdfdf
dfdfdf
20 липня 2018, 20:29
#
При желании любой украинец с доходами выше минималки может считаться состоятельным.
+
+24
faxbox
faxbox
20 липня 2018, 20:47
#
Заная сегодняшние методы «работы» налоговиков, можно с большой определённостью заявить, что через данный закон президент и правительство хотят получить возможность безграничного влияния и давления на те слои, которые по большому счёту возглавляют бизнес в Украине. Только представьте себе, вашу декларацию могут перепроверять в течение 10 (десяти) лет!!!
То есть, грубо говоря, через девять лет и 11 месяцев после сдачи декларации к вам явится налоговик, или вызовет вас повесткой, по подозрению в неправильно оформленной 10 лет (!) тому назад декларации, и как они сейчас делают, фабрикуют любую «притянутую за уши» бредовую теорию о том, что вы нарушили закон. Составляют об этом протокол, доначисляют вам хренову тучу налогов, кроме того составляют протокол об административном взыскании… либо(!) У Вас есть возможность вступить в какие либо договоренности…
Конечно, есть возможность оспорить в суде… но! Суд у нас тоже не так прост, а главное, вы должны хранить все доказательства по каждой декларации 10 лет!
Зная нравы и сегодняшние методы налоговиков, попустительство со стороны руководящего состава не только налоговой но и других органов, определённо можно ожидать террора в отношении владельцев и топ руководства реального бизнеса, что в очередной раз заставит людей десять раз подумать прежде чем инвестировать и развиваться в Украине.
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
20 липня 2018, 22:29
#
В США так і живуть, все життя маєш зберігати довідки, і можеш навіть прокинутися без громадянства, але якщо зможеш довести, його повернуть.
Будь ласка пишіть українською.
+
0
Андрей Чувашов
Андрей Чувашов
20 липня 2018, 21:15
#
А что мешает «распылить» свои доходы между родственниками на маму, тещу, малолетних детей, чтобы не попасть в категорию >50млн?
+
+36
faxbox
faxbox
22 липня 2018, 19:21
#
Мешают несколько факторов:
1.Людям сложно доверять;
Сегодня у тебя хорошие отношения с человеком и ты о нём позитивного мнения, думаешь «порядочный человек», а вспомните, разве мало примеров, когда деньги кардинально меняли людей…
2.Серъёзный бизнес, с оборотом более 50 млн.евро должен быть оформлен правильно, так как бизнес это живой организм, где требуется постоянно что-то оформлять, закладывать, покупать-продавать, сдавать в аренду и т.д…
3.Офшоры попадают под критерий «годовой доход 1млн евро и выше.»
То есть, вы окажетесь «конечным бенефициаром» нерезидента.
4.«На тёщу оформить» = будут штормить тёщу…
У нас почему-то существует стереотип, что бизнес это там где чиновники и политика (конечно, в Украине этот стереотип не безоснователен). Отсюда и такие предложения «на тёщу».
Если ты нормальный бизнесмен, платишь налоги, занимаешься законной деятельностью, то тебе нет нужды оформлять «на тёщу».
+
0
Toxa David
Toxa David
21 липня 2018, 9:58
#
Странно что никто не вспомнил об офшорах. А яхту, машину, вертолет и виллу можно и арендовать например у офшорной фирмы (которой ты и владеешь или теща) за копейки.
+
+8
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
23 липня 2018, 8:34
#
Все будет чисто, прозоро и згидно диючого законодавства!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися