Мінфін - Курси валют України

Встановити
VictorS
Зареєстрований:
14 листопада 2012

Останній раз був на сайті:
10 квітня 2024 о 18:52
Підписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
всі підписчики
VictorS — Я вернусь
12 січня 2013, 21:18

Час платити по рахункам

У новому році сувора проза життя досить швидко розвіяла ліричність святкового настрою. У кабінетах і коридорах на Грушевського, Інститутській і Банковій на повну силу йде робота не тільки над підготовкою анонсованого В.Януковичем Плану дій-2013, а й над проектом Державної програми активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки.

Розробка і затвердження відповідного документа вже начебто дуже близька до завершення.

http://gazeta.dt.ua/macrolevel/chas-platiti-za-rahunkami.html

У планах уряду — запровадження акцизного податку на імпорт вантажопасажирських автомобілів і збільшення ставок акцизу на кузови для легкових автомобілів (можливе збільшення доходів бюджету — близько 1 млрд. грн. на рік). Впровадження посиленого контролю за реалізацією на внутрішньому ринку окремих високоліквідних товарів має принести до скарбниці додатково ще близько 1–1,5 млрд. грн. У переліку ініціатив, результативність яких оцінити поки що досить складно, — розширення групи підакцизних товарів за рахунок нафтопродуктів, що є компонентами бензину, дизельного палива (біодизеля і його сумішей), сірих нафтопродуктів, отриманих з бітумних порід (мінералів), рідкого палива (мазуту), газойлей для хімічних перетворень і специфічних процесів переробки. Передбачається впровадження єдиного держреєстру товарно-транспортних накладних на спирт (замість нарядів) і алкогольні напої, а також розширення кола податкових агентів, які сплачують екологічний податок.

Одна із висунутих ініціатив — ревізія існуючих пільг зі сплати податків і підготовка відповідних пропозицій щодо перегляду пільг зі сплати ПДВ і податку на прибуток.

Заявлена мета — не лише збільшення доходів держскарбниці (в Мінфіні і Міндоходів розраховують за рахунок цього збільшити бюджетні надходження на 15-20 млрд. грн.), але і ліквідація необґрунтованих конкурентних переваг для окремих суб'єктів підприємництва за рахунок податкових преференцій.

Ще один з істотних для наповнення бюджету пунктів нововведень — підняття ставок ввізних мит до рівня, визначеного в протоколі про вступ України до СОТ і підвищення в два рази повних ставок митного тарифу на всі групи товарів. За рахунок цього передбачається поповнити скарбницю на 2-2,5 млрд. грн. щорічно.

Таким чином, за рахунок нових податків планується збільшити доходи бюджету на суму 19-25 млрд. грн. А також на суми, які «оцінити поки що досить складно»,  оскільки вони стосуються нафтопродуктів та алкоголю. Враховуючи вагомість даних продуктів в товарообороті країни це будуть додаткові і теж «вагомі» мільярди гривень.

Отже, подорожчають: автомобілі, бензин, підакцизні товари (зокрема алкогольні напої), імпортні товари (побутова техніка, телевізори, комп’ютери,  телефони, тощо). Неважко порахувати й суму,  яку повинен буде сплатити до бюджету кожний українець.

25 млрд. грн. /47 млн. чол.=532 грн. Це без врахування сум, які «оцінити поки що досить складно».  Але всім добре відомо,  що подорожчання нафтопродуктів приводить до відповідного зростання роздрібних цін через зростання транспортних видатків. Та й алкогольні напої теж потягнуть немало.

Таким чином,  заявлена програма активізації розвитку економіки дивним чином обходить економіку і перетворюється в чергове, але тепер масштабне й державне витрушування гаманців всіх українців.  

Чим же мотивуються ці плани? Відповідь проста: «квапитися з пошуком джерел додаткових надходжень уряд змушує не тільки президентська вказівка, а й необхідність якнайшвидшого відновлення предметних переговорів з Міжнародним валютним фондом про відновлення фінансування.» Серед завдань, які тепер необхідно буде виконати оновленому уряду, — переконати представників нинішнього головного кредитора України передусім у серйозності намірів щодо впорядкування бюджетних параметрів.

Отже,  замість того, щоб зменшувати дефіцит бюджету за рахунок зменшення астрономічних видатків на владу, уряд хоче вирішити цю проблему фіскальними методами за рахунок народу. І економіка, тут зовсім ні при чому. А причому величезні борги,  яких влада набралася «як сучка бліх».

Ну що ж, я вже писав про це в блозі «За все нужно платить»  http://minfin.com.ua/blogs/VictorS/31225/

 та  «Купите себе телевизор»  http://minfin.com.ua/blogs/VictorS/31518/

Але на цей раз рахунок українцям  пред’явить влада.

Переглядів: 1343, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 11

+
+3
Kosack
Kosack
12 січня 2013, 21:25
#
ПРдуны!
+
+7
alest
alest
13 січня 2013, 0:18
#
Ха и еще раз ха.

Рост акцизных ставок или налогов приводит к пропорциональному росту поступлений в бюджет лишь только в растущей экономике. А в падающей экономике нет такой зависимости. Там эта зависимость нелинейная. Ее вообще нельзя предсказать. Так как официальная модель совсем не учитывает тот очевидный факт, что подорожавший продукт пользуется меньшим спросом. А также наличие большого количества контрафактных или контрабандных альтернатив. А бороться с теневой экономикой в Украине совершенно бессмысленно.

Для всех желающих посмотреть к чему приводит рост налогов на фоне бюджетной экономии на спада ВВП добро пожаловать в Грецию, которую мировая элита, по-ходу, превратила в своеобразный тестовый полигон. Только практика и никакой теории. Чистота эксперимента поражает. И все это в более чем благополучной когда-то европейской стране.

Глупые греки, почему-то, отказываются покупать автомобили и массово переходят на велосипеды, мопеды и пешкарус (привет акцизам на топливо). Более того, они сдают номерные знаки и отказываются платить налоги на имеющийся транспорт. Хотя по замыслу их правительства пацаки должны были молча платить и покупать. Официальная безработица под 30 процентов, реальная естественно больше. Падение налоговых поступлений при растущих налогах. Отток финансовых средств из страны. Чудовищные вливания Евросоюза, чтобы хоть как-то стабилизировать ситуацию. итд
+
+10
drucar
drucar
13 січня 2013, 1:22
#
Вроде, автор это и имел ввиду«заявлена програма активізації розвитку економіки дивним чином обходить економіку і перетворюється в чергове, але тепер масштабне й державне витрушування гаманців всіх українців.»
Теперь Украина начинает немного напоминать Грецию, только с временным промежутком.Греков эта экономия заведет в тупик, придется им кардинально все менять.Вот и увидим как надо делать, если доживем.Если такое-же будет с Украиной, интересно, народ также будет бузить?
+
+11
gricyk5
gricyk5
13 січня 2013, 2:08
#
Будет бузить-начало лета и конец лета…
+
+12
VictorS
VictorS
13 січня 2013, 6:39
#
Саме так. Друг Друкар вірно зрозумів основну ідею блогу. Уважно прочитавши сам блог і посилання, можна помітити, що власне блог, — це лише цитати і невеликі висновки. В будь-якому випадку ріст акцизних податків та «підвищення в два рази повних ставок митного тарифу на всі групи товарів» все ж таки приведуть до зростання цін і неважливо яким воно буде – лінійним чи нелінійним. Збільшення ж податкового тиску однозначно приведе тільки до пригнічення економіки.
+
+6
alest
alest
13 січня 2013, 10:38
#
Рост цен никого не интересует. Ни народ, ни правительство. Правительство интересуют исключительно дополнительные десятки миллиардов грн, которые оно теоретически надеется получить и стабилизировать ситуацию.

А практически, весьма вероятно, оно может получить лишь только минус к поступлениям в бюджет, по причинам написанным выше. И стабилизировать ситуацию будет нечем.
+
+13
VictorS
VictorS
13 січня 2013, 7:05
#
Для греків вже настав час платити по рахункам. Здається і нам приходить час. Але нам, на відміну від греків, ніхто не допоможе. Хіба що «добрі друзі», які мріють забрати останнє.
+
+12
ukreugen
ukreugen
13 січня 2013, 8:56
#
Чтобы корова меньше ела и больше давала молока, её надо меньше кормить и больше доить.
+
+6
gricyk5
gricyk5
13 січня 2013, 10:24
#
Цитата от Азирова?
+
0
ukreugen
ukreugen
13 січня 2013, 20:35
#
Суть отношений ПРовских хазяив и их люмпенского лохтората.
+
+15
zig
zig
13 січня 2013, 19:59
#
Отже, подорожчають: автомобілі, бензин, підакцизні товари (зокрема алкогольні напої), імпортні товари (побутова техніка, телевізори, комп’ютери, телефони, тощо)
— — Пошли они нахер, ворье долбанное. Сами, суки, ввозят для себя практически всё безпошлинно, а люди пусть в тридорога покупают. Дескать в бюджете нема грошенят и прочее… так там их никогда и не будет, всё благополучно растащат. Для себя сделал простой вывод: меньше денег тратить в Украине.Пшли они в жопу
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися