Мінфін - Курси валют України

Встановити
uainvestor
uainvestor Рефлексії
Зареєстрований:
22 вересня 2011

Останній раз був на сайті:
11 жовтня 2023 о 21:17
uainvestor — Рефлексії
Блог «Рефлексії»
26 жовтня 2015, 12:02

Дивне життя між сьогодні і завтра.

..

Напевно, всі погодяться з відомим фактом, що світ наш наповнений енергіями і будь-що у світі може вважатись, у тому чи іншому вигляді, енергією. А коли так, то варто згадати дещо зі шкільного курсу фізики, а саме те, що причиною появи енергії є різниця потенціалів: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/03/2.html. За рівних потенціалів, за відсутністю збурення, боротьби, протистояння, ніякої енергії бути не може.Останній висновок можна вважати суто теоретичним, бо насправді, ніяких балансів не існує, точніше, вони виникають лише ситуативна, як мить під час переходу однієї протилежності в іншу.

У популярній пісні, життя влучно названо миттю між минулим і майбутнім. Думаю, це не просто прохідний поетичний обрах, а цілком пророче відчуття автора слів Леоніда Дербеньова. Наука поки що не здатна довести, але не в змозі і заперечити того, що не тільки життя, а і сам Всесвіт існують лише завдяки різниці потенціалів між минулим і майбутнім. Принаймні, іншої рушійної сили космічних процесів, вона не бачить. Релігійних протиріч теж не існує: енергія, створювана різницею потенціалів – просто один з інструментів втілення задуму Творця.

Які з того висновки для нас? Нам не обов’язково поринати у наукові чи релігійні хащі, достатньо тверезо і помірковано дивитись на власне життя, прагматично використовуючи здобутки і науки, і релігії, і творчих осяянь чутливих пророків. Головне, не западати на крайнощі і не створювати собі від них зайвих залежностей.

Наразі, ми можемо використати цей підхід для знаходження золотої середини між життям «тут і зараз» і турботою про майбутнє.Проблема ця має давні коріння, бо в її основі лежить протиріччя між двома «основними інстинктами», — збереження власного життя і продовження життя роду. Протиріччя є діалектичним і більшість людей завжди вирішували його на користь продовження роду. В іншому випадку, нам просто не існувало б. Але можливість зникнення, якщо не всієї цивілізації, то найслабший її гілок, не вичерпана і лишається актуальною. Тим більше, останнім часом, тенденції індивідуалізму наростають, а колективізм відходить у минуле.

Раніше, до формули «жити тут і зараз» я ставився доволі критично, намагаючись переконати читачів у її безперспективності, а тепер заспокоївся, зрозумівши, що не варто втручатись у боротьбу сил вищого порядку. Якщо людина не має достатніх запасів енергії, то власна підсвідомість примушує її жити в режимі економії, тобто — виключно сьогоденням. Це звужує можливості розвитку, але надає час для виправлення ситуації, шляхом накопичення нової порції енергії.

Звідки ж цю енергії взяти? З оточуючого середовища, де її достатньо. Кількість отриманої енергії визначається масштабом наших цілей. Чим більш значуща (у просторі і часі) мета, тим більшу різницю потенціалів між існуючим і задуманим вона створює, а більша різниця потенціалів, як ми вже знаємо, викликає більшу енергію.

Висновок може бути наступним. Ніякої золотої середини між сьогоденням і майбутнім не існує. Ми перебуваємо, або у довгостроковому майбутньому, — там, де вирують наші ідеї, цілі, наміри, плани, або ми перебуваємо у короткостроковому майбутньому, — там, де є все те ж саме, але значно меншого розміру. У першому випадку, ми маємо змогу живитись від бурхливих потоків енергії змін; у другому випадку, нас живлять тоненькі струмочки буденного існування і виживання.

Пенсійний капітал

Переглядів: 875, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 6

+
0
ballistic
ballistic
26 жовтня 2015, 21:46
#
«Протиріччя є діалектичним і більшість людей завжди вирішували його на користь продовження роду»
— тут варто заперечити, що цей вибір переважна більшість людей робить не свідомо, а інстинктивно. Тобто існування всього людства досі тримається завдяки «сеча в голову вдарила»!

Тут можна зробити висновок, що планування, розрахунки, міркування про потенціали та інша свідома марнота на практиці програють в ефективності інстинктивному імпульсу, що досі рятує людство від вимирання.
:)
+
+10
uainvestor
uainvestor
26 жовтня 2015, 22:07
#
Я згоден. Будь-яке рішення приймається підсвідомістю, і розум не в силах з ним боротись. Але у нього є свої важелі впливу, а точніше, зміни підсвідомості.
+
0
Михаил Самков
Михаил Самков
28 жовтня 2015, 15:35
#
Дуже дивно, що автор вбачає протиріччя між «збереженням власного життя» і «продовженням життя роду». Без збереженням власного життя не можливе життя роду. Хоча, можливо, автору потрібно щоб таке протиріччя існувало, бо тоді його теорія «про існування енергії часу без матеріальної енергії» буде мати сенс.
+
0
uainvestor
uainvestor
30 жовтня 2015, 13:44
#
А автору не дивно. Без протиріч — ніяк. Якби не було протиріч між сьогоденням і баченням майбутнього, не було б і розвитку.
+
0
Михаил Самков
Михаил Самков
30 жовтня 2015, 17:34
#
Протиріччя не виникають в часі, а лише між тими, хто його проживає. А вічного збереження свого життя ще ніхто не придумав. Тому, щоб проживати час, наближати майбутнє, потрібно своє життя проживати на повну, тобто не скорочувати його. А якщо кожен не живе, то і продовження роду не буде. А Ви пропонуєте відмовлятися самостійно щось робити, а лише чекати, на що вкаже оточення? Так це не суспільство, а рабська свита рабовласника. Ви такий спосіб організації суспільства вважаєте ідеальним?
+
0
uainvestor
uainvestor
30 жовтня 2015, 18:02
#
Не виникає. Просто існує з самого початку, як частина задуму Творця.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися