Мінфін - Курси валют України

Встановити
torka2009
Зареєстрований:
10 січня 2020

Останній раз був на сайті:
18 серпня 2023 о 10:38
Виктория Берещак — Все о рынке недвижимости в Украине
обозреватель рынка недвижимости
20 березня 2020, 12:34

Економічні кризи та точки неповернення для ринку нерухомості

Ринок житла часто ставав жертвою економічних колотнеч. Варто згадати лише Велику Депресію США 29-39-х років минулого століття або Карибську кризу. Спад виробництва, зростання безробіття, зниження купівельної спроможності і масова істерія — всі ці прояви циклічні і мають заразливий ефект. Кожен раз людство наступало на граблі, а по виходу з кризи навчалося жити заново.

Для українського ринку нерухомості найбільш пам'ятними були два періоди пікової складності.

Фінансова криза 2006-2008 року, коли різко знецінилася гривня і платити за іпотечним кредитом в доларах стало просто катастрофічно складно. Банки з початком кризи підняли відсотки за кредитами, до того ж віддавати доводилося по в два рази більшого курсу. Знецінилась зарплатня, впали доходи, купувати житло було не на часі.

Потік фінансування в будівництво різко припинився, темпи робіт на майданчиках впали в рази. Плюс банківську систему лихоманило.

І абсолютно інший за своєю природою період 2014-2015-го, спровокований війною на Донбасі, анексією Криму та економічними викликами. Тут ми теж спостерігали знецінення гривні, помножене на акумуляцію коштів для підтримки армії. Були панічні атаки і переживання. Але девелопери зреагували на ситуацію.

По-перше, вони переглянули своє ціноутворення і звернули увагу на передмістя столиці. Там дешевше земля, більше можливостей. По суті, це старт великого Києва.

По-друге, попит з боку жителів Донбасу і Криму, а також власників накопичень у валюті на нерухомість як ліквідний актив розв'язував забудовника руки.

Тут криза навіть підштовхнула ринок нерухомості до зростання пропозиції, яке, правда, в рази було вище платоспроможного попиту. Плюс будували як могли. Це означає, що без урахування тривимірної моделі оцінки: 1) відповідність ЖК класу продукту, питання якості матеріалів і енергоефективних технологій, дозвільній документації і нормам; 2) локація, архітектура і дизайн, генплан; 3) емоційно-торговельні переваги: ​​ідея і концепт проекту, функціональна інфраструктура, комунікація та взаємодія з покупцем і мешканцем.

Обидва періоду стали повчальними для ринку житлової нерухомості. І ось, що ми повинні розуміти глобально:

1) Деякі компанії можуть опинитися на бортом ринку через відсутність фінансової подушки і неконкурентну концепцію проєктів. Мас-маркет помре не лише в ритейлі, а й в житлі. І це питання часу. Йому важливо або переорієнтуватися тут і зараз з позиції «комфорт-якість-екосистема житла», або запропонувати радикально новий ринку продукт.

2) У нас криза перевиробництва на ринку житла. Відкладений попит не стимулює будівництво, а платоспрмоожний вичерпується і в умовах фінансової турбулентності він обмежується. Йдеться про те, що покупцеві потрібна можливість. Забудовникам доведеться грати з фінансовими механізмами, стримувати зростання гривневих цін, наскільки можливо, шукати можливість оптимізувати витрати. Заробити багато на житло в умовах кризи можна буде, якщо забезпечити платоспроможний стійкий попит і чіткі темпи будівництва і здачі. Значить виникає питання концепту ЖК і якості.
І лише ціною думаючого інвестора не втримати. Це дуже радує.

3) Фору отримають ті забудовники, хто вже зараз вдався до антикризових фінансових інструментів: фіксація ціни, активізація тривалого розтермінування, дійсно вигідні дисконти.
Девелопмент у всіх його проявах і на всіх етапах має стати клієнторієнтованим.

Переглядів: 756, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 7

+
+22
Nedvigapro777
Nedvigapro777
20 березня 2020, 15:53
#
Также выиграют те застройщики, которые смогут привлечь банки партнеры для финансирования программ по покупке жилье в рассрочку.
+
0
044blog
044blog
20 березня 2020, 16:10
#
Мені здається в порівнянні з долларом по 24, зараз забудовники більш задоволені.
Гривневі заощадження вигідніше вкласти зараз в нерухомість ніж бігти в обмінку по 29.
А потім коли криза пройде пік, буде друга хвиля — ті, в кого доллари на руках почнуть швидко їх скидувати по спекулятивному курсі і кудись вкладувати. Звісно ж в нерухомість.

Головне, не заморожувати будівництва. З чим іногородні будівельники, які застрягли в Києві справляться.

А найголовніше — всі дедлайни обнуляються.

Питання лиш в тривалості кризи.
+
+60
mary27
mary27
20 березня 2020, 19:10
#
Наконец-то.
У нас назрел кризис перепроизводства бетонных муравейников.

Этот пузырь должен лопнуть.
+
+23
mega5
mega5
21 березня 2020, 19:32
#
Да, теперь миром будут править безквартирные нищеброды, а не зажиточные рантье с несколькими квартирами (или десятками квартир) и десятками-сотнями тысяч долларов кэша.
+
0
mary27
mary27
24 березня 2020, 13:50
#
Сечас у ''зажиточных рантье'' с квартирой, доставшейся в наследство от бабки, будут небольшие проблемы - квартиранты сидят ''за свой счет'', платить нечем. Хм, сколько лет надо сдавать эту конуру, чтоб выручить десятки тысяч долларов кэшем?) И да, я не о ''рантье'', которые не нашли худшего вложения денег, а о застройщиках. И кризисе перепроизводства бетонных муравейников.
+
+9
Alexeykiev
Alexeykiev
21 березня 2020, 7:08
#
«Фінансова криза 2006-2008 року» - 07 и 08 гг росли как на стероидах. Не говорите ерунды. 08 - да, просели, и сильно.
+
0
Alexeykiev
Alexeykiev
21 березня 2020, 7:10
#
Сорри за опечатку. Росли 07 и 06 гг.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися