Мінфін - Курси валют України

Встановити
nepran
Михаил Непран
Зареєстрований:
13 липня 2011

Останній раз був на сайті:
18 серпня 2022 о 15:43
Підписчики (41):
naf422
naf422
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
maestromaestro
maestromaestro
тернополь
rudaka
rudaka
infopotok
infopotok
54 года, Киев
indagame
IndaGame Games
34 года, Киев
ellenkaz
ellenkaz
24 года, Киев
voronov
voronov
inner
inner
veyricewatch
Любим Карпец
41 год
sorochan
sorochan
kornellio
Роман Корнилюк
38 лет, Київ
всі підписчики
бизнес-аналитик
1 вересня 2011, 16:20

Про рейтингові війни та світовий уряд

Пониження Standard&Poor's кредитного рейтингу США викликало низку цікавих подій та роздумів. Особливо, коли з’явилося повідомлення, що проти цього агентства Мінюст США розпочав розслідування щодо того, як воно визначало рейтинг американських іпотечних облігацій і компаній до кризи 2008 року! Цікавий збіг! Хоча в офіційних заявах чиновники стверджують про випадковість, та все ж таки, якось воно дивно, трохи, виглядає така принциповість, саме після пониження рейтингу США.

Хоча, як добре пам’ятають усі шановні читачі, кризу 2008 року якраз спровокували американці, і я у багатьох американських економістів, працівників міжнародних фінансових організацій особисто запитував — «Хлопці, як же так?», «Як так вийшло, що у країні, де жорстка система контролю за ринком цінних паперів могло таке трапиться? Ви ж учили нас, як відслідковувати в режимі он-лайн угоди, тенденції, інсайд і все таке інше? Хіба не бачили, що це великий мильний пузир?».

Відповідали по-різному, але як висновок, можу сказати, що мета суто політична. Звичайно, що вони все бачили, і могли не допустити цієї кризи. Однак вплуталася велика політика, Буш пообіцяв, що кожна американська сім’я буде жити в окремому будинку, ну прямо, як Горбачов в двадцять першому столітті – «кожна радянська сім’я отримає окреме житло!». Аналогії так і просяться!))) А раз Президент сказав, значить і регулятор очі закрив на деякі моменти! Мені дуже цікаво, гроші американським банкам давали, а чиновники, які повинні були не допустити цієї ситуації тихенько досиділи в своїх кріслах свій термін! Може я пропустив, але не чув, щоб когось звільнили з регуляторів, чи хтось у відставку. Так нагадує українські реалії))) І це в країні, де як нас учили, уряд не втручається в справи бізнесу!)))

Так повернемось до Standard&Poor's. Якби розслідування почали в 2008 або 2009 році було б зрозуміло, а через три роки все це виглядає по іншому, а саме, як розправа з тими, хто посмів спокуситися на «святе». Взагалі-то, рейтинги та рейтингові агентства дуже цікава тема. Ці організації, створені для зручності інвесторів, особливо пенсійних фондів, вони поступово перетворилися в такі наднаціональні органи, які реально впливають на світову економіку.

Нещодавно пройшла інформація про погрозу Standard&Poor's знизити рейтинг Китаю. Як тут не згадати розмови про світовий уряд! Навряд чи, хтось з інших країн наважився робити такі речі, які прямо впливають на економіку держав. В таких ситуаціях традиційні війни втрачають свій сенс, — варто обвалити рейтинг держави, й економічні, а за ними й політичні проблеми наваляться самі собою.

Непросто з рейтингами і в Україні. «Кредит-рейтинг», який свого часу був монополістом викликав на себе критичну масу негативу, а Гінзбург по «демонізації» перевершив навіть Івченка на той час)))! Скільки було заяв, судів обвинувачень! І що? Відмінили обов’язкове рейтингування. Чи вплине це на ситуацію? Думаю, що при нашій недорозвинутості інституцій ринку цінних паперів, навряд. Банки, інвестиційні компанії, пенсійні фонди будуть користуватися.

Тільки з ким і як від цього буде залежати подальша доля рейтингових компаній.І все ж цікаво. Чим закінчиться розслідування? Ліцензію заберуть?))) Чи рейтинг США знову підвищать?))) Ось інтрига!)))

Переглядів: 1720, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 3

+
+2
Alex1
Alex1
2 вересня 2011, 1:15
#
От количества сала, рейтинг Украины не повысится.
+
+8
Михаил Непран
Михаил Непран
2 вересня 2011, 13:55
#
Не факт-особенно в предверии мирового продовольственного кризиса!
+
+2
gricyk5
gricyk5
4 вересня 2011, 7:45
#
Та рейтинг США підвищувати немає сенсу-скоріше всього обмежать рейтингові контори якимось тином.Україні рейтингзація не загрожує-вона потрібна тим хто не вміє користуватися своїми мізками-а ми якраз уміємо-тому так і живемо…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися