Мінфін - Курси валют України

Встановити
lostapiv
Любомир Остапів Сімейний Бюджет
Зареєстрований:
25 березня 2017

Останній раз був на сайті:
14 жовтня 2022 о 16:00
Любомир Остапів — Сімейний Бюджет
допомагаю українцям приймати розумні фінансові рішення завдяки соціальному проекту Сімейний Бюджет
28 червня 2018, 7:41

«Про валюту і валютні операції»

Гарні новини продовжують надходити з НБУ. Днями Верховна Рада підтримала розроблений Нацбанком законопроект 8152 «Про валюту», і тепер він чекає на підпис Президента. Пояснювальна записка каже, що закон дозволить «удосконалити законодавчу базу та привести її у відповідність з найкращими європейськими практиками про вільне улкміщення капіталу». Фактично, це валютний безвіз для руху капіталу.

Хоча НБУ залишили дуже широкі повноваження для «закручування гайок» на випадок криз, все-таки заміна архаїчного Декрету КМУ від 1993 року – це справжній реформаторський прорив! Тож давайте пофантазуємо, що буде далі.

Кейс 1. Електронні ліцензії для інвестування

Сімейна пара Саша та Аня хочуть проінвестувати в iShares велику частину своїх заощаджень – $120 000. Раніше у кожного з них був ліміт в $50 000 на рік. Хоча вони працюють в ІТ-компанії і обслуговуються в одному банку більше чотирьох років, цей банк із західним капіталом спочатку не визнавав їхні ФОП-доходи. Потім вимагав поставити мокру печатку податкової на поданій в електронному вигляді декларації про доходи. І, нарешті, попросив перекласти з англійської плюс нотаріально завірити 25-сторінковий договір з іноземним брокером.

Коли закон «Про валюту» почне діяти, Сашя і Аня зможуть інвестувати за кордон будь-яку суму. Не потрібно відкривати два рахунки, не потрібно отримувати ліцензії та збирати зайві документи. Єдине що важливо – показати легальність своїх доходів (сплату податків)!

Кейс 2. Викуп опціонів

Програміст Саша працює як ФОП на американську компанію. Коли він почав співпрацю, йому дали опціон з «вестінгом» на чотири роки. Відпрацювавши рік, Саша вирішує викупити ¼ акцій за ціною опціону. Раніше потрібно було отримувати ліцензію, надавати Option stock agreement та перекладати цей гігантський документ, написаний нібито англійською, але насправді – геть незрозумілою мовою.

Коли новий закон почне діяти, в Саші не виникне складнощів відправити оплату за опціон через онлайн-банкінг, навіть не відвідуючи відділення.

Кейс 3. Оплата іноземній компанії в сумі до 150 000 гривень

ТОВ «Львівські ІТ-шники» хоче заплатити $8000 провайдеру в Німеччині за аренду серверів. Раніше потрібно було надавати контракт, акти та інвойси щодо цієї сплати. Потім – переробити їх, адже в деяких місцях замість крапки з комою стояли просто коми. А також банк додатково затребував би довідки про несудимості власників німецької компанії та завірені підписами роздруківки всіх Word-файлів, що зберігаються на серверах :).

Зараз, після прийняття закону, ТОВ «Львівські ІТ-шники» заплатить двома траншами по $4000 на підставі інвойса зі звичним для міжнародних платежів коротким описом в платіжці.

Кейс 4. Кредит від нерезидента

CYPRUS FINANCE COMPANY хотіла надати дочірній компанії «Львівські ІТ-шники» кредит на викуп офісного приміщення в новому бізнес-центрі. Однак не робила цього через складну і заплутану бюрократичну процедуру реєстрації кредитів в НБУ.

Зараз бенефіціари кіпрської компанії зможуть простіше наважитись на рішення надати кошти у формі кредиту під інвестиційну покупку в Україні.

Що у підсумку

Крім наведених вище оптимістичних кейсів є і скасування санкцій за порушення валютного законодавства, а також інші приємні нововведення. Всі вони підсумовані в інфографіці від НБУ.

джерело: http://k750.media/post/3663

Переглядів: 2579, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 5

+
0
O K
O K
28 червня 2018, 11:17
#
Новости хорошие, единственное что неясно насколько растянеться вступление в силу.
+
+55
yarg
yarg
29 червня 2018, 9:36
#
Кейс 1 — «цей банк із західним капіталом спочатку не визнавав їхні ФОП-доходи. Потім вимагав поставити мокру печатку податкової на поданій в електронному вигляді декларації про доходи. І, нарешті, попросив перекласти з англійської плюс нотаріально завірити 25-сторінковий договір з іноземним брокером.»

Резюме — все це залишится. Все це буде вимагатись в рамках «Єдине що важливо – показати легальність своїх доходів (сплату податків)!»

Кейс 2. Викуп опціонів

«Коли новий закон почне діяти, в Саші не виникне складнощів відправити оплату за опціон через онлайн-банкінг, навіть не відвідуючи відділення.»

Резюме — виникнуть. Точно такі ж як і були. В цьому плані нічого не змітинься.

Кейс 3. Оплата іноземній компанії в сумі до 150 000 гривень

Резюме — те що ви пропонуєте називається «операції з ознаками дроблення сумм». Індикатор підвищеної ризиковості. Призведе до блокування рахунку клієнта і прискіпливого розслідування. :)
Ну і — скліднощі таких платежів зараз автор занадто перебільшив. Потрібен просто інвойс. Все.

Кейс 4. Кредит від нерезидента

«Однак не робила цього через складну і заплутану бюрократичну процедуру реєстрації кредитів в НБУ.»

Автор не розбирається в темі. Такі кредити вже рік реєструються не в НБУ, а в банках і це досить простий процес. А от бенефіціарам «кіпрської фірми» рахунки на кіпрі закриє кіпрський НБУ. Як підставній фірмі-оболонці.
+
0
mary27
mary27
29 червня 2018, 20:33
#
К сожалению вы правы.
Автор блога слишком мало разбирается о чем пишет.
Лучше б про свое IT писал.

Любомиру советую не пользоваться финансовыми инструментами, да и финансовыми услугами, в принципах работы которых он не разбирается.
Иначе неизбежны потери и разочарования.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 липня 2018, 9:24
#
Хорошие замечания, увы Вы правы
+
0
yarg
yarg
2 липня 2018, 15:27
#
Почему «увы»? В действительности все это-хороший пример надуманной проблемы. У нормальных предпринимателей никаких проблем с валютой, которые решаются законами, давно нет. Проблемы есть у мошенников и у тех, кто проводит что-то очень экзотическое.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися