Мінфін - Курси валют України

Встановити
ivasiv
Ігор Івасів Ihor Ivasiv
Зареєстрований:
12 листопада 2012

Останній раз був на сайті:
11 жовтня 2023 о 21:39
Підписчики (2):
kornellio
Роман Корнилюк
38 лет, Київ
BIG
BIG
Киев
Ігор Івасів — Ihor Ivasiv
Інститут кредитних відносин
30 листопада 2012, 23:16

Казначейські зобов’язання як альтернатива депозитам

У жовтні доволі статичний фінансовий ринок України сколихнула новина про запровадження нового фінансового інструменту – казначейських зобов’язань. Ці цінні папери, орієнтовані на фізичних осіб, повинні відкрити населенню ще один напрям розміщення своїх заощаджень, ставши в один ряд із банківськими депозитами, інвестиційними сертифікатами, золотом тощо. У відповідністю з постановою Кабінету Міністрів України № 836 «Про випуск казначейських зобов’язань» 10 жовтня 2012 року був розпочатий продаж сертифікатів казначейських зобов’язань на пред’явника в документарній формі із строком обігу 24 місяці та номінальною вартістю 500 доларів США, з відсотковою ставкою 9,2% річних та  сплатою купонів кожні шість місяців. Таким чином, розмір доходу за кожним купоном є фіксованим і складає 23 долари США.

Зважаючи на той факт, що лише за перший місяць продажу було реалізовано 89% казначейських зобов’язань, можна зробити висновок, що ця новинка на фінансовому ринку припала до вподоби населенню. Враховуючи попередній позитивний досвід, Міністерство фінансів вирішило випустити наступну серію казначейських зобов’язань. Їх розміщення почнеться 30 листопада 2012 року. Планується здійснити розміщення казначейських зобов’язань на пред’явника в документарній формі серії Б обсягом 100 млн. доларів США із строком обігу 24 місяці, номінальною вартістю 500 доларів США та сплатою купонів кожні шість місяців. Проте підвищений попит на новий інструмент дозволив емітенту на цей раз пропонувати цінні папери на більш вигідних для себе умовах: так відсоткова ставка нової серії знижена на 13 відсоткових пунктів до 8 % річних Розмір доходу за кожним купоном залишається фіксованим і становить 20 доларів США.

Успіх першої емісії дає сподівання, що зовсім скоро казначейські зобов’язання можуть посперечатись за пальму першості серед інструментів розміщення заощаджень населення навіть з банківськими депозитами. На користь казначейських зобов’язань свідчить їх вища дохідність, яка для нової серії становитиме 20 доларів США за пів-року, тоді як у депозитів в доларах, при середній річній ставці 7%, доходність за аналогічний період — 17,5 доларів США. Проте, на нашу думку, сформований рівень довіри до депозитів може розтягти у часі цей процес, адже, з погляду населення, депозити все ж більш ліквідні. Тому подальший розвиток ринку казначейських зобов’язань дасть змогу значно підвищити ліквідність цих інструментів, і є важливим чинником зростання попиту на казначейські зобов’язання, зростання їх частки у заощадженнях населення.

Переглядів: 2494, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 7

+
+6
gricyk5
gricyk5
1 грудня 2012, 0:47
#
Строим пирамиду?
+
+10
Mozart
Mozart
1 грудня 2012, 1:34
#
«Я с государством в азартные игры не играю. У него все карты крапленые» — Александр Абдулов, фильм «Гений».
+
0
Donkey
Donkey
1 грудня 2012, 9:28
#
Жулики они все, банда язычников. 1200 лет прошло, а на берегах Днепра ничего не изменилось
+
+3
allescaput2030
allescaput2030
1 грудня 2012, 9:40
#
«казначейські зобов’язання можуть посперечатись за пальму першості серед інструментів розміщення заощаджень населення навіть з банківськими депозитами.»

Вот чем отличается пропаганда и реклама от экономического анализа:
365 млрд грн+20 млрд долл НА ДЕПОЗИТЕ
100 млн дол/800 млн грн — КАЗНАЧЕЙКИ

Сравнил, называется, эксперт очередного пункта пропаганды…
+
0
Duke
Duke
1 грудня 2012, 11:47
#
Согласен с вами, ни одной цифры.
Как сравниваете, автор?
Ода казначейским билетам.
+
0
Ігор Івасів
Ігор Івасів
2 грудня 2012, 19:51
#
«И ты прав, и ты прав». В 1996 году мои знакомые считали меня чудаком: у меня был депозит в банке! А это были люди с высшим экономическим и степенями! Насколько все были под впечатлением экспроприации начала 90-х. Прошло немного лет и… Считаю, что появление еще одной альтернативы валюте/недвижимости/золоту — это однозначно плюс. Что из этого получится? Посмотрим. По крайней мере, я никого не призываю бежать в Ощадбанк и покупать данные ценные бумаги.
+
0
mybank
mybank
3 грудня 2012, 10:01
#
Откуда информация про «за перший місяць продажу було реалізовано 89% казначейських зобов’язань»?

єто Ваш текст? почему о себе во множественном числе?
«на нашу думку, сформований рівень довіри до депозитів »…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися