Мінфін - Курси валют України

Встановити
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 серпня 2011

Последний раз был на сайте:
11 жовтня 2023 о 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
8 квітня 2012, 23:10

Кому дісталась монополія

30 березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України визнала переможцями конкурсу на статус уповноваженої рейтингової агенції всі три компанії, які подали заявки: «Стандарт-Рейтинг», «Кредит-Рейтинг» та «Українське кредитно-рейтингове агентство» (УКРА). Протягом 10 днів це рішення конкурсної комісії має бути остаточно затверджено рішенням НКЦПФР.

Треба зазначити, що відповідний статус з 2010 року вже мають такі гравці як «Рюрік», «Эксперт-Рейтинг» та «IBI-рейтинг». До цієї кількості треба додати ще трьох іноземних гравців. Якщо згадати, що на 27 країн Євросоюзу припадає всього 13 зареєстрованих рейтингових агенцій (не враховуючи «велику трійку» Standard & Poor`s, Fitch и Moody`s), то дев’ять на одну Україну – явно занадто.

Напередодні проведення згаданого конкурсу українські учасники ринку побоювалися, що у разі повернення «Кредит-Рейтингу» до лав рейтингових агенцій, іншим компаніям може не залишитися місця на ринку, об’єм якого оцінюється від двох до п’яти мільйонів доларів. До кризи ця цифра була майже вдвічі більшою, але події останніх років суттєво зменшили довіру до такого інструменту, як рейтингові оцінки. Причому неоднозначне ставлення до рейтингів та послуг рейтингових агенцій спостерігається по всьому світу. Фактично, єдиний спосіб вижити в Україні на ринку рейтингових послуг – надавати вказані послуги у передбачених законом випадках, тобто на обов’язкових умовах.

Звісно, якщо компанія «Кредит-Рейтинг», яка з 2004 року була єдиною, що могла рейтингувати за національною шкалою повернеться на ринок, її конкурентам буде нелегко. Бо на боці колишнього монополіста не тільки досвід роботи, але й більше тисячі присвоєних рейтингів, чим не могла похвалитися жодна інша українська структура. Зараз «Кредит-Рейтинг» у суді довела неправомірність позбавлення її свого часу ДКЦПФР статусу рейтингової агенції, але нова структура – НКЦПФР – не є правонаступницею ДКЦПФР, тому компанія знову приймала участь у конкурсі на загальних підставах.

Присвоєння статусу одразу трьом заявникам, звісно підвищить рівень конкуренції між ними і вже зараз ясно, що монополії у її попередньому вигляді більше не буде. Але хто зможе зайняти левову частку ринку стане видно доволі скоро. Зрозуміло, якщо не станеться чергових регуляторних змін. Наразі новий регулятор активно вивчає необхідність обов’язкового рейтингування та планує переглянути підхід до присвоєння статусу уповноваженого рейтингового агентства та скоригувати перелік випадків у яких потрібна оцінка в регуляторних цілях. Все це знайде своє відображення у відповідному законопроекті, який готує Нацкомісія. До речі, цим же документом планується переглянути підходи стосовно нагляду за самими рейтингувальниками.

Просмотров: 900, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися