Мінфін - Курси валют України

Встановити
Rebel
Rebel
Зарегистрирован:
27 листопада 2009

Последний раз был на сайте:
11 жовтня 2023 о 20:40
Подписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
все подписчики
IT
13 серпня 2020, 22:48

Історичний борг

Борг — рідне для фінансового світу поняття. :) І у даній сфері побутує думка, що іноді борг можна не повертати. Це працює за рахунок того, що, по суті, в такому випадку за борг розплачується сам кредитор.

Але термін цей дуже універсальний і навіть філософський.

У моїй сфері є така штука як технічний борг. Спробую пояснити суть для не-технарів.
Ви робите якийсь проект (продукт), не важливо, це комп’ютерна програма, будинок чи автомобіль. Як правило, дана проблема виникає, коли необхідно виготовити продукт у стислі терміни чи за дуже обмежену кількість грошей. Для розробки продукту із заданими параметрами необхідно витратити певну кількість матеріалів, дотриматись певних технологій, і провести певну кількість годин роботи. І от коли тиснуть терміни, то приймається рішення «зрізати кут» і замість грамотного (правильного) підходу зробити хоч якось, аби продукт можна було завершити. І це спрацьовує — продукт завершується і здається в експлуатацію. Але ось цей «зрізаний кут», просте (спрощене) рішення замість грамотного і створює т. зв. технічний борг — ви думаєте що зекономили години роботи, матеріали, технології — але насправді ви просто взяли кредит і рано чи пізно цей кредит доведеться погашати, ще й з відсотками.
У програмуванні це якесь спрощене рішення, яке вилазить боком коли, наприклад, при майбутній модернізації програми вам доведеться вкласти в декілька разів більше годин роботи ніж якби з самого початку код був написаний грамотно. У будівництві це може бути недотримання технологічних норм відстоювання проміжних конструкцій (бетон, насип і т.п.), що виливається у зменшений термін експлуатації готової конструкції. У виробництві авто це може бути недотестований двигун, який потім доведеться масово міняти по гарантії. Прикладів безліч.

Сама по собі наявність боргу не є смертельною. Дуже часто краще взяти такий борг і випустити напівживий продукт аби, наприклад, застовбити ринок і потім вже довести все до ладу з отриманих прибутків. Головне — не дурити самих себе і розуміти, що борг є і його потрібно погасити.

Небезпечним є інший підхід — взяти борг і робити вигляд, що його нема. У такому випадку ви ризикуєте, що одного прекрасного дня вся конструкція, яку ви так довго будували, впаде вам на голову — у прямому чи переносному сенсі.

Так от. Є така штука як історичний борг. На жаль. Коли Кравчук безкровно вивів Україну з під окупації Московією (на той час — СРСР), тоді, і всі наступні роки, ми сприймали незалежність як данність. Але 2014 рік показав, що імперія нікого безкоштовно не відпускає, що за незалежність необхідно воювати. Кравчук — геній. Але от подальше нерозуміння наявності історичного боргу призвело до втрати величезної території і великої кількості людських життів. Якби ми розуміли наявність боргу, то готувалися б до моменту оплати краще.

І я бачу, що те саме нерозуміння присутнє у білорусів — вони «хочуть миру» («лішь би нє било войни» — це ж на Донбасі і в Криму так казали в основному), вони «не хочуть Майдану» (хоча події у Жодіно (БелАЗ) — де люди викликали мера на розмову — це і є класичний Майдан). Хотіти миру — нормально. Але ненормально ігнорувати реальність. А реальність така, що Білорусь теж безкровно вийшла зі складу імперії (до речі, білоруси мають дякувати тому ж таки Кравчуку), однак… імперія нікого безкоштовно не відпускає ...

Просмотров: 221, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 17

+
0
Andrey M
Andrey M
14 серпня 2020, 10:09
#
Дуже цікавий допис.
Цілком з ним погоджуюсь.

Дякую!

Коли я ще 20 років тому говорив своїм рідним та знайомим що нас невідворотно чекає війна з Росією — на мене дивилися як на якогось навіженного. Але достатьно було просто знати історію щоб спрогнозувати агресію Московії…
+
0
Rebel
Rebel
14 серпня 2020, 11:42
#
Мій батько завжди говорив, що Росії необхідно повернути собі Україну протягом 25 років (рахуючи від 1989-1990 року, 1989 - бо потім почався фактичний розвал всього і реально вже нічого не робилось) - оскільки на нашій території знаходиться велика частина їхньої оборонки.
Зокрема, він обслуговував і розробляв електроніку для підводних човнів. І там експлуатаційний термін складав 25 років. Причому це був поширений норматив і для решти компонентів, якими він напряму не займався.
Тобто в даному випадку мова йде навіть не про модернізацію, а про підтримку у живому стані морально застарілої техніки. Тепер, ретпроспективно, я розумію, що це один із аргументів чому у Путіна здали нерви у 2014.
+
+15
ballistic
ballistic
14 серпня 2020, 14:19
#
«оскільки на нашій території знаходиться велика частина їхньої оборонки»
— як на мене це не головна причина.
Куди важливіший «скрєпний» мотив — Росія не імперія без України, без Києва і решти основних древньоруських міст. Коріння більшості російських міфів, на яких тримається Кремль, знаходиться чи пов'язано з територією України.

Ще аргументи:
— успішна Україна — це дуже поганий приклад для російських підданих, яким також захочеться на свободу
— православних в Україні більше ніж в Росії, тому без України Росія — мусульманська країна

Сам я ясно розгледів агресора в 2004-му і тоді вже сказав, що головна мета Путіна — це «реінкарнація СРСР», а значить нас чекає вічна боротьба поки хтось не зникне.
+
0
Rebel
Rebel
14 серпня 2020, 15:39
#
Звичайно не головна. Але багато причин в певний момент складаються і виходить «бум».
+
+30
viktory2001
viktory2001
17 серпня 2020, 14:41
#
Ballistic, поддержу Вашу точку зрения «о скрепах». Для меня рф не выглядела агрессором в 2004 году. Но с 8 августа 2008 (после просмотра интервью перепуганного Саакашвили), мысль, что мы - следующие, меня уже не покидала. А вот мои московские родственнички  с начала двухтысячных за семейным столом позволяли себе фразы:«Украина - это наша территория»....У них в школе историю рф учат на основе книги Карамзина «История гос-ва российского», а там все начинается с Нестора, который русский летописец, а Рюрик - первый самодержец российский!!! Вы не поверите, а Владимир крестил россию!!! Есть еще генеалогическое дерево всех русских царей, которые ведут свою историю от киевских князей. Вы правы, им без нас и нашей истории - никак.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 серпня 2020, 10:29
#
+15
+
0
ballistic
ballistic
18 серпня 2020, 11:52
#
+15
+
0
ballistic
ballistic
12 липня 2021, 19:14
#
Путін заговорив українською: "ми ніколи не змиримося":
http://kremlin.ru/events/president/news/66182
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 серпня 2020, 12:40
#
Спасибо за крайне интересную мысль.
А можете описать, как Вы видите эту картину, но без наличия долга?
Коли Кравчук безкровно вивів Україну з під окупації Московією (на той час — СРСР), тоді, і всі наступні роки, ми сприймали незалежність як данність.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 серпня 2020, 12:41
#
То есть я хотел спросить, а как нужно было поступить Украине, чтобы не «срезать угол»?
+
+15
Rebel
Rebel
18 серпня 2020, 13:10
#
Як ви могли помітити, я виходжу з того, що імперія нікого безкоштовно не відпускає.
Таким чином, отримавши безкровну незалежність і враховуючи ситуативну слабкість імперії потрібно було: 1) швидко «просіяти» (від про-московських офіцерів) і посилити армію 2) під прикришкою більш-менш боєздатної армії та фактору наявності ядерної зброї отримати прискорений вступ до НАТО або хоча б якийсь серйозний статус партнера 3) в подальшому, разом з розвитком економіки робити ухил на боєздатність армії.

Але це все з розряду фантазій, адже люди є такі, які вони є: абсолютна більшість населення боялась НАТО, приватної власності, економічного відриву від Росії, відповідальності, ринку землі, ринку взагалі і т.д. і т.п. Зрештою, величезна кількість людей, насправді, ніколи не хотіла виходити з імперії.

Якщо коротко — розуміючи, що завдяки геніальності Кравчука та співпадінню факторів нам вдалось уникнути війни у 1990-1991, потрібно було активно, по мірі можливостей, готуватись до неї у майбутньому — якби ми до неї готувались, можливо вона й не відбулася б.

А ми вирішили, що після проголошення незалежності все вже завершилось і можна займатись виключно внутрішніми питаннями.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 серпня 2020, 15:44
#
За ядерное оружие - люто плюсую. Этого статуса нельзя было терять ни в коем случае! Если память мне не изменяет, то после развала СССР Украина была №3 в мире по наличию этого типа вооружения.
+
+15
Rebel
Rebel
18 серпня 2020, 19:29
#
З ядерною зброєю багато питань - утримувати і оновлювати її дорого, а за деякою інформацією, ми й не зовсім її контролювали і у випадку чого не могли застосувати.
Тому довго утримувати її ми не могли.
Однак використати ядерний запас як обмінний товар за вступ до НАТО було цілком можливо.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
19 серпня 2020, 9:52
#
+
+
+15
ballistic
ballistic
19 серпня 2020, 15:02
#
Якщо досі немало українців жахаються від слова НАТО, то 25 років не знайшлося б і 20%, які б хотіли підтримати.
+
0
Rebel
Rebel
19 серпня 2020, 16:13
#
Ну, це ви вже перебільшуєте: на виборах 1991 року Чорновіл, Лук'яненко і Юхновський набрали разом біля 30% - цих виборців НАТО не лякає.
Але так, зараз маємо втрати території і війну через тупість більшості населення.
+
0
ballistic
ballistic
19 серпня 2020, 16:40
#
У мене точної статистики нема.

Навіть 30% - це замало. Але з цих 30% не факт, що всі підтримували НАТО. Так само як зараз не всі, хто підтримує прозахідний напрямок підтримують зближення з НАТО.

Початково проросійський Кума з часом зрозумів кремлівську загрозу і вже на початку нульових розпочав дрейф в бік НАТО, не чекаю запиту з народу. Це здається і була осовна причина появи «плівок Мельниченка».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися