Мінфін - Курси валют України

Встановити
Rebel
Rebel
Зареєстрований:
27 листопада 2009

Останній раз був на сайті:
11 жовтня 2023 о 20:40
Підписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
всі підписчики
IT
15 жовтня 2019, 15:40

Інвестиції, корупція, ринок (ринок землі зокрема)

Регулярно можна чути мантру про «залучення іноземних інвестицій» яке дозволить таки досягти «світлого майбутнього». Оскільки останній раз я це почув від Гончарука (який, чомусь, вважається лібералом) — мовляв, іноземні інвестиції після відкриття ринку землі дозволять досягти небувалого росту економіки) — то вирішив написати на цю тему.

Азбука: Чого хоче інвестор?

Інвестора, в загальному випадку, мало цікавлять моральні питання, екологія і т.п. лірика. Все це може бути, але виключно у випадку, коли інвестор має певний стрижень, або на нього тисне його рідне суспільство/середовище (пацани нє паймут). Йому потрібно:
1) Прибуток від інвестицій, чим більше тим краще.
2) Гарантія прав власності на інвестовані ресурси.
3) Простота і дешевизна вкладення інвестицій та виведення прибутку.

Міф: Корупція відлякує інвесторів

Повна дурня, оскільки практика доводить протилежне: інвестори з радістю працюють з корумпованими, людожерськими та іншими режимами нетрадиційної (чи традиційної?) орієнтації.
Корупція, якщо вона контролюється центральною владою держави, дуже вигідна для інвестора. Інвестору досить домовитись з місцевим царьком, занести йому торбу грошей, і таким чином отримати гарантії ведення бізнесу по всіх 3-х пунктах. Не потрібно паритись з вивченням місцевих законів, звичаїв і т.п. — заніс гроші і працюєш. У випадку проблем — подзвонив царьку — і проблеми вже у конкурента/рейдера і т.п.
Типовий бонус роботи у таких бананових республіках — висока прибутковість.

Відлякує інвестора лише наша, децентралізована корупція — коли ти заніс гроші князьку, а виявляється, що це нічого не гарантує, оскільки є ще десяток князьків того ж розміру, які з радістю відіжмуть твій бізнес або почнуть доїти. Тому інвестклімат у Московії значно кращий (принаймні, був, до введення санкцій) — там є один цар, і тому все чітко і зрозуміло.

Міф: Потрібні іноземні інвестори, без них ніяк, бо ми дуже бідні, тому потрібно іноземців цілувати в дупу, створювати спеціальні економічні зони і т.п.

Знову дурня. Народ (не олігархи, а саме величезна кількість людей з невеликими та середніми заощадженнями) сидить на (сумарно) величезному капіталі (а капітал це не лише гроші — це нерухомість, рухоме майно, знання і т.п.). Все що має зробити держава — створити умови для реалізації цього капіталу, щоб всі ці ресурси поперли в економіку. Простий приклад: є інвестори в нерухомість, тобто люди, які крутять гроші у (житловому) будівництві — купили кілька квартир на стадії котловану, продали готову квартиру кінцевому власнику — а держава має створити умови, щоб вони могли заробити на фондовому ринку, наприклад, та ще багато різноманітних варіантів для вкладення грошей.

Отже, гроші всередині держави (навіть не враховуючи олігархів) є.

Тепер щодо фокусування на іноземцях.
З одного боку, створення «спеціальних економічних зон» — метод антиринковий, антиконкурентний, оскільки надає перевагу одним підприємцям проти інших — у даному випадку іноземним проти місцевих. Отже, надавати їм спец. умови не потрібно, але ...
З іншого боку, іноземний бізнес часто володіє технологіями, які випереджають нас на десятиліття. І от для такого, передового та високотехнологічного (для нас, принаймні) бізнесу справді потрібно створювати спеціальні умови — просто тому, що у нас такого бізнесу нема — нема ні бізнесменів, ні менеджменту, ні спеціалістів, ні обладнання, нема навіть простих виконавців.

Міф: після відкриття ринку землі, її скуплять іноземці, скуплять задарма

Ще одна дурня. :)
Перше питання до тих, хто в це вірить: а чому іноземні інвестори не скупили заводи, офісні будівлі, ТЦ, Укртелеком, НПЗ, АЗС? Та все тому ж — нема у нас потрібних умов для інвестицій. І тому нема черги іноземних інвесторів на все перелічене вище, і не буде її на скупку землі.
Вся ця байка вигадана олігархами, і черех олігархічні канали (а інших у нас нема) постійно вкладається в голови глядачів та слухачів. Для чого вигадана? Олігархи хочуть відсіяти конкурентів і поділити землю між собою. Чим більше потенційних покупців, тим вища ціна на товар. Тому землю таки скуплять задарма — але не іноземці, а «громадяни України» — і ви навіть знаєте прізвища цих «громадян», їх не так багато. Єдиним іноземним гравцем буде (через підставних осіб) Московія — для проведення диверсійної (економічної чи не лише економічної?) діяльності — для чого раніше скуповувались НПЗ, банки, і т.п., а тепер дійде черга і до землі. Від жодного з цих покупців не варто чекати продуктивної роботи та росту економіки.

Переглядів: 212, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 3

+
0
PAVLO2
PAVLO2
15 жовтня 2019, 16:19
#
На рахунок монопольного царька, В Біросію більше заходить іноземних інвестицій чим в Україну?

і для інвесторів не цікаві довгострокові інвестиції понад 20 років?
+
0
Rebel
Rebel
15 жовтня 2019, 16:33
#
Іфнормацією по Білорусі не володію, але, як мені відомо, там непогана ситуація в цьому плані. Ось, наприклад: https://sputnik.by/infographics/20190222/1040267165/Inostrannye-investitsii-v-Belarusi-2009-2018.html
Але варто відзначити декілька моментів:
1) вона менша за Україну (економічно, територіально, за кількістю жителів) тому і прийняти може менше інвестицій
2) Білорусь занадто інтегрована в Московію, тому завжди у повітрі висить питання - чи не поламає цар Путін домовленості інвестора з князем Лукашенко?

Тут є формучанин Максим з Білорусі, впевнений, що у нього є конкретні цифри, які дозволять порівняти, наприклад, притік інвестицій на одну людину за той чи інший період.

і для інвесторів не цікаві довгострокові інвестиції понад 20 років?
Цікаві, але на такі довгі інвестиції мають бути такі ж довгі гарантії (стабільна правова система та міцна армія для захисту території).
+
0
PAVLO2
PAVLO2
15 жовтня 2019, 18:10
#
Розгорнута відповідь, дякую)
Так гадаю, що інвесторам було б цікавіше іневестувати в країни там де:«(стабільна правова система та міцна армія для захисту території).»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися