Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
30 грудня 2020, 13:43

З чого повинен складатися бізнес-план?

Без сумнівів, багато українців хотіли б мати свій бізнес. Проблема полягає в тому, що не всі на це мають достатнє фінансування. Але ще гірше, коли у майбутнього бізнесмена немає чітко продуманого бізнес-плану. Цей документ є своєрідною оцінкою можливих сценаріїв розвитку бізнесу. Крім цього, завдяки бізнес-плану, можна чітко спрогнозувати ймовірність залучення інвесторів та успішність тієї чи іншої справи.

Які розділи містить бізнес-план?

  1. Резюме. Це короткий опис діяльності компанії, яка продає товари або надає послуги. Також в резюме коротко повинно говоритися про плановані перспективи та можливу ​​прибутковість бізнесу.
  2. Аналіз діяльності. Тут необхідно чітко описати сферу діяльності компанії. Також необхідно зробити оцінку можливих ризиків та інших негативних чинників.
  3. Маркетингові дослідження. Проводиться опис частки компанії на ринку, способів реалізації продукції, що випускається, вимоги потенційної аудиторії, політика ціноутворення і так далі.
  4. Оцінка діяльності конкурентів. Важливо виділити основні моменти, які стосуються конкурентоспроможних організацій.

5. Виробниче планування. У цьому розділі необхідно розгорнуто описати характеристики продукції, що випускається, її структуру та інші особливості. Також тут робиться аналітика виробничих процесів, витрат та прописуються тимчасові витрати. Крім усього перерахованого, в розділі виробничого планування варто надати інформацію про те, як саме продукція, що випускається допоможе досягти встановленої мети.

6. Операційний план. У цьому пункті робиться опис матеріально-технічної частини майбутнього бізнесу, підрозділи, посади співробітників, кваліфікації та навички фахівців, а також витрати передбачені на оплату праці. Іншими словами, це розробка структурної схеми та принципів функціонування всього бізнес-плану.

7. Планування фінансування. Тут необхідно зробити чіткий інвестиційний розрахунок, який дасть можливість добитися бажаної реалізації продукції. При цьому, витрати розписуються в окремі категорії на кілька років вперед. Це необхідно для того, щоб потенційні інвестори могли оцінити безпрограшність вкладення грошей саме в цей бізнес-проект.

Що потрібно брати до уваги під час складання бізнес-плану?
Важливо відзначити, що всі без винятку інвестори перш за все звертають увагу на найперший розділ бізнес-плану. Тільки лаконічне і максимально доступне роз’яснення перспектив допоможе привернути увагу людей та мотивувати їх зробити інвестиції саме у ваш проєкт. Що стосується обсягу, короткий опис не повинен перевищувати 2-3 сторінки. Далі варто розглянути не менше важливі моменти, які повинні враховуватися під час складання резюме:

  1. Зробіть розгорнутий опис продукції або послуг, які надаватиме ваша компанія. Тут важливо звернути увагу на те, що саме буде реалізовуватися і якій аудиторії така продукція буде цікава. Окрім цього, необхідно зробити акцент на своїх перевагах, і на тому, які проблеми допоможе вирішити випуск саме цієї продукції.
  2. Другий важливий момент – це фінансування. Для початку необхідно чітко визначити інвестиційний обсяг, який буде потрібен для випуску тієї чи іншої продукції. Також, тут варто чітко розписати статті витрат. Якщо у вас для старту проєкту є певна сума грошей, це необхідно обов’язково позначити в бізнес-плані. Після цього робиться розгорнутий опис термінів окупності та інших нюансів, пов’язаних з фінансуванням.
  3. Інформація про підприємство. Тут надаються дані про власника компанії і всіх співробітників, які будуть залучені до бізнес-процесів. Всім відомо, що «гола» ідея без правильно підібраної команди просто втрачає свою цінність!

Не менш важлива інформація, яка повинна міститися в резюме – це кроки, які були зроблені для досягнення поставленої мети. Якщо певний успіх вже був досягнутий, про це обов’язково потрібно сказати. Сюди відносяться таланти як власника, так і окремих членів команди, підписання важливих контрактів і так далі. Такі «дрібниці» обов’язково будуть гідно оцінені інвесторами.
Бізнес-план – це основний документ, на який звертають увагу як кредитори, так і інвестори. Отже, до планування діяльності компанії варто підходити з усім розумінням важливості даного питання. Тільки при наявності правильно складеного бізнес-плану ви зможете домогтися бажаного результату, окупити витрати та отримати очікуваний прибуток.

Переглядів: 1231, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися