Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2020, 9:37

Обираємо акції для інвестицій

Акції Apple зараз коштують близько $122, а вартість однієї акції відомої компанії  Ворена Баффета Berkshire Hathaway Inc. — більше $335 тис.  Здавалося б, відповідь на питання, яка компанія коштує дорожче, очевидний. Насправді ціна акції — це просто цифра, яка сама по собі нічого не означає. «Мінфін» розбирався, на які показники звертати увагу, аби визначити стабільність компанії і в який бік рухатимуться її акції.  

Акції Berkshire Hathaway наразі є найдорожчими з тих, що торгуються на фондовому ринку США.  Але цих акцій обертається всього трохи більше 74 млн штук. А от акцій Apple  — близько 17 млрд штук. Акції  Berkshire Hathaway коштують набагато дорожче акцій Apple, бо їх значно менше у обігу. Натомість ринок оцінює вартість «яблучної» компанії значно вище, ніж компанію легендарного інвестора. 

Обидві компанії — лідери ринку. Але цей приклад показує, що, обираючи акції для інвестицій, слід звертати увагу не на рівень ціни на них, а на вартість самої компанії і перспективи її розвитку. Зробити це може й інвестор-початківець. 

Оцінюємо країну інвестицій

Починаємо з «прописки» компанії або місця, де вона заробляє гроші. Бо ж загальна ситуація в державі впливає і на всі компанії, які в ній працюють. 

Якщо економіка країни має потенціал росту, це збільшить шанси і на розвиток компаній, що працюють тут, а відтак — і на вартість їх паперів,  ціни акцій компаній. Приклад такого інвестування в державу – придбання Вореном Баффетом акцій п’яти найбільших японських торгових компаній, яке відбулося нещодавно.  Оракул з Омахи знов не промахнувся. 

Читайте також: Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

Згідно з даними, опублікованими Секретаріатом Кабінету міністрів Японії, ВВП країни за підсумками третього кварталу 2020 року виріс на 5%, в порівнянні з попереднім кварталом.  Це перший приріст економіки Японії за останні чотири квартали. До того ж, результат виявився помітно кращим за прогнози аналітиків, які очікували побачити зростання на 4,4%. А головне — показник третього кварталу став найвищим за останні півстоліття ведення статистики.

Всі корпорації, в які інвестував холдинг Баффета, є «сого сьося» — так називають характерні тільки для Японії універсальні торгові компанії, чия діяльність охоплює практично всі галузі економіки. Тож їх розвиток ще більше залежить від загальної економічної картини. І Баффет цього разу знов спіймав хвилю. 

Дивимость на перспективи галузі

Далі оцінюємо перспективи галузі, в якій працює компанія. Наприклад, в умовах економічного спаду, карантинних обмежень варто добре подумати, чи інвестувати в компанію, що спеціалізується на оренді офісних приміщень. Теж саме стосується туристичної сфери, авіакомпаній тощо.

Для того, щоб краще розуміти, які сектори зараз розвиваються, можна перевіряти секторальні індекси. Наприклад, індекс S&P 500 розділяється на індекси за 11 секторами. Подивитись їхню динаміку можна, наприклад, на сайті Trading View за цим посиланням.

Для прикладу, ось так виглядає динаміка енергетичних компаній, що входять до S&P 500.

Компанії енергосектору важко переживають падіння цін на нафту і в момент написання статті оцінювались на 30% нижче, ніж рік тому. А ось IT-галузь навпаки розвивалася цього року прискореними темпами: відповідний індекс зріс за рік на 45%.

Вивчаємо компанію

Якщо компанія належить до галузі, які активно розвивається, а її штаб-квартира розташована в країні з надійною економікою, це ще не означає, що її акції зростатимуть. Потрібно розуміти, в який саме бізнес ви збираєтесь вкласти гроші.

Почати можна із простого пошуку новин та думок аналітиків про компанію. Головне — зрозуміти, як оцінюється нинішній стан компанії, яку долю ринку вона займає, чи багатов в неї сильних конкурентів. А головне — чи має вона продукт чи їдею розвитку, які допоможуть у майбутньому розширити присутність на ринку. 

Яскравий приклад — компанія Disney, яка отримала значні збитки через закриття парків і кінотеатрів в період локдаунів. А результатм цього стало глибоке падіння її котувань. Попри це за оновленим консенсус-прогнозом аналітиків, що був оприлюднений нещодавна, акції Disney зростуть до $182 за акцію (14 грудня вони торгувалися біля позначки $170). Що ж змусило аналітиків стати оптимістами?

Справа в тому, що менеджмент знайшов вихід із складної ситуації — розвиток власних стрімінгових сервісів. Крім того, Disney оголосив про амбітні плани щодо випуску нового контенту, включаючи безліч нових шоу Disney, Star Wars, Marvel, National Geographic і Pixar, створених спеціально для Disney+. На ці цілі компанія виділить від $14 до $16 млрд в найближчі 4 роки.

Якщо вчасно вірно оцінити перспективи нових продуктів компанії, на її акціях можна заробити ще більше. Скажімо, акції швейцарської компанії Relief Therapeutics, що розробляє ліки від ускладнень дихальної системи при COVID-19, за рік зросли на 38000%.
На початку року акції біотеха коштували 0,001 швейцарського франка, а, за даними на 14 грудня, оцінюються в 0,41 франка. Хоча Relief Therapeutics проводить тільки другу стадію випробувань.

На тлі успішності препарату зростає капіталізація Relief Therapeutics. У липні вона становила менше 100 млн швейцарських франків. Але вже в серпні, після новин про хороші результати тестування ліків на 21-му пацієнті, капіталізація зросла до 1,6 млрд швейцарських франків. На даний момент показник становить 1,2 млрд франків.

Читайте також: Як продати біткоїн: на що звернути увагу та яких помилок варто уникати

Фінансові показники

Дізнайтеся вартість компанії

Ринкова капіталізація простою мовою — це вартість компанії, це те, як оцінює її ринок. Повернемося до нашого прикладу. Припустимо, ви вибираєте між тою таки Berkshire Hathaway і Apple. Щоб дізнатися, як фондовий ринок оцінює публічну компанію, помножте вартість її акції на їх загальну кількість. За підсумками цих нехитрих обчислень ви побачите, що Apple коштує майже вчетверо дорожче за Berkshire Hathaway.

До речі, фінансові показники не обов’язково вишукувати у звітах компанії. Є ряд профільних інвестиційних сайтів, які збирають ці відомості. Серед них вже згаданий вище Trading View, а також Investfunds, Macrotrends, Investing.

Формули, за якими компанія оцінюється на підставі її показників, називаються мультиплікаторами.

Мультиплікатор ціна/прибуток (P/E, price/earnings)

Це співвідношення ціни акції компанії до прибутку компанії на акцію. Воно показує, через скільки років інвестиція окупиться, якщо ціна акції і прибуток компанії залишаться на тому ж рівні. P/E – це один з показників, які вже містяться на інвестиційних сайтах. Наприклад, придбання Berkshire Hathaway окупиться через приблизно 15 років, Apple — майже через 39 років.

Але окремо ці цифри знову ж таки нічого не означають. Щоб вони почали приносити користь, їх потрібно порівняти з минулими показниками компанії, з показниками галузі, в якій працює ця компанія, або із значенням Р/Е всього ринку акцій за останні роки.

Ви, як інвестор, завжди хочете знайти найнижче співвідношення P/E, тому що це означатиме найвищий дохід, у порівнянні з тим, наскільки низька ціна самої акції. Якщо відношення Р/E компанії вище, ніж середнє значення по галузі, акції можуть бути переоцінені і купувати їх недалекоглядно. Якщо коефіцієнт P/E нижче, то акції можуть бути недооцінені і можуть бути хорошими інвестиціями. Інвестори, як правило, інвестують в акції, які, як вони очікують, будуть рости в майбутньому.

Середні показники P/E компаній з індексу S&P 500 коливаються в межах 15-18. Для прикладу, переоціненими можна назвати акції Amazon, цей показник у яких становить 92, а ось у Alphabet ближче до середнього – 35.

Читайте також: Євросоюз посилить контроль за Apple, Google, Amazon та Facebook

А от, наприклад, коефіцієнт Р/Е для акцій Tesla знаходиться в районі 1200, що набагато більше середніх значень для компаній S&P 500. Тобто, щоб окупити інвестиції в акції компанії Ілона Маска, доведеться бути їх власником 1200 років? І так, і ні. Справа в тому, що висока ціна акцій Tesla говорить про високі очікування інвесторів, про потенціал зростання вартості акцій компанії.

Високі значення Р/Е показують багато високотехнологічних компаній. Наприклад, у Amazon він близько 90. Однак, їх дохідність є вельми непоганою. Утім, кращу дохідність матимуть недооцінені акції, часто маловідомих, компаній-початківців.

Більш того, є думка, що Р/Е менше 16 — для консервативних інвесторів. Інвестори, що перебувають в пошуках зростання, йдуть за Р/Е набагато більше середніх значень.

Мультиплікатор ціна/виручка (P/S price/sales )

Він оцінює компанію за обсягом продажів і дає уявлення про те, скільки інвестор платить за, скажімо, 1 долар її виручки. Розраховується даний показник як:

Окремі експерти вважають, що цей показник більше підходить для оцінки сервісних компаній (наприклад, телекомунікаційних) і компаній великої капіталізації. І гірше – для компаній сфери послуг, наприклад, банків, страхових компаній. Оскільки вони не мають обсягу продажів в прямому сенсі цього слова.

Значення показника P/S меньше 2 можна вважати нормою. Чим нижче P/S, тим краще, і тим менше інвестор платить за кожен долар, одержуваний компанією з продажів.

Мультиплікатор капіталізація/балансова вартість активів (P/B рrice/вook value)

Простими словами балансова вартість означає, скільки грошей можна виручити за компанію, якщо продати все її майно (від будівель, обладнання до дверних ручок). Зняти всі кошти з резервів і нерозподіленого прибутку, з отриманих грошей закрити всі борги. Те, що залишиться (якщо залишиться), і буде вважатися балансовою вартістю.

Коефіцієнт P/B показує, на яку суму інвестор отримує майна компанії на кожен вкладений ним долар.

Наприклад, P/B = 5 показує, що на кожну вкладену гривню, інвестор отримує тільки на 20 копійок (п'яту частину) активів компанії.

P / B =1 (вартість компанії дорівнює балансовій вартості)
P / В меньше 1 (ринок оцінює компанію нижче її майна)
P / B більше 1 (люди готові платити більше, ніж коштує компанія).

P / B Tesla становитиме 36. Тобто, інвестори готові платити набагато більше реальної вартості компанії.

Читайте також: Чому Tesla може обвалити S&P 500

Для порівняння, у іншого автогіганта Ford P/B становить 1,14, а Toyota — 0,94, тобто компанія є недооціненою.

Інвестуйте в компанію, а не у формули

Інвестиції — це завжди доля везіння. Колись професор економіки Принстонського університету Бертон Малкіел сказав: «Мавпа з зав'язаними очима, що кидає дротики у фінансові сторінки газети, може зібрати портфель, який покаже настільки ж гарні результати, що і портфель з паперами, ретельно відібраними експертами».

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

Журналісти The Wall Street Journal у 2018 році провели експеримент і самі склали інвестопортфель, кидаючи дротики. Підібрані таким чином акції за рік принесли дохідність у 17,3%, а це більше, ніж зростання ринку в той час.

Тож, формули і звіти можуть стати непоганим фундаментом для початку пошуку, але далі все залежатиме від вашого інвестиційного фарту. 

Коментарі - 11

+
0
bonv
bonv
22 грудня 2020, 11:23
#
Кеш валютний рулить.
+
+58
mary27
mary27
22 грудня 2020, 18:25
#
Фундаментальный анализ для чайников.

Главный совет — никогда не слушайте экспертов, они не своими деньгами рискуют)
+
+13
R S
R S
22 грудня 2020, 20:20
#
Предлагаю Минфину подготовить аналогичную статью, только рассказать в ней про акции украинских компаний. Интересно узнать, что творится на родном фондовом рынке.
+
+40
mary27
mary27
22 грудня 2020, 20:49
#
Спокойно, как на кладбище)
+
0
R S
R S
22 грудня 2020, 21:23
#
Да это понятно, что наш фондовый рынок можно сравнивать только с фонд.рынком какой-нибудь банановой республики...
Но всё же, в стране еще остались успешные акционерные общества, которые представляют интерес для инвесторов. Хотелось бы почитать такой анализ для наших компаний, а не «заглядывать в рот» америкосам.
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
22 грудня 2020, 21:39
#
Не так давно була стаття. За бажанням можна обирати серед кількох компаній, які торгуються на Лондонській і Варшавській біржах. Можна купувати акції українських компаній і в Україні, але ризики високі.
https://minfin.com.ua/ua/invest/articles/yak-de-i-navischo-kupuvati-akciyi-ukrayinskih-kompaniy/
+
0
R S
R S
23 грудня 2020, 18:13
#
Спасибо за предоставленную информацию!
+
0
55511977
55511977
23 грудня 2020, 20:18
#
Не очень выгодно с их фейковой вечной неприбыльностью, чтобы налоги не платить на прибыль.
+
0
Y. D.
Y. D.
22 грудня 2020, 22:26
#
Была недавно такая успешная украинская компания как MSICH. Но перешла дорогу СБУ и ее делистинговали в 18 году. Любите риск - тогда на биток смотрите - последние события показали - через 3 года в 0 всегда выйдите) а вот что делать акционерам MSICH для меня загадка.
+
0
mary27
mary27
22 грудня 2020, 22:33
#
Акционерам MSICH должны за счет фирмы раздать фигурки ''ждунов'')
+
+38
Y. D.
Y. D.
23 грудня 2020, 9:14
#
Нашим фигурки, а вот китайцам деньги : «Инвесторы 5 декабря 2020 года уведомили украинское правительство об обращении в международный арбитраж. Китайская сторона пытается взыскать с Украины 3,5 миллиарда долларов на основании соглашения между Киевом и Пекином о поддержке и взаимной защите инвестиций.»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися