Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2020, 7:40

Куди піде курс долара і євро на цьому тижні

Весь минулий тиждень валютний ринок лихоманило: долар на міжбанку виріс при здавалося б сприятливих для нацвалюти умовах. Наступний тиждень обіцяє бути не менш насиченим, що змусить курсові гойдалки розгойдуватися і далі.

Минулого тижня було достатньо подій, що грали на зміцнення гривні:

  • вдалий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП,
  • період бюджетних платежів у клієнтів,
  • досить стриманий попит на валюту з боку імпортерів.

Однак нацвалюта продовжувала девальвувати. Основних причин було кілька:

  • дії НБУ, який активно (крім четверга) виходив на ринок з купівлею надлишку пропозиції і, схоже, навмисне «перестарався». Нацбанк купив за цей період $299,6 млн в межах 27,84-27,85 грн/$, чим не тільки підтримав долар в моменти його просідання, але і розгортав його курс у бік зростання.
  • вихід великих банків (той же Альфа-Банк) з великими обсягами покупок, що давало можливість спекулянтам ситуативно грати «на підвищення» на радість експортерів.

Читайте також: Долар і євро падає: чи чекати сюрпризів до Нового року (відео)

По євро головною причиною подорожчання щодо гривні було зростання євровалюти щодо долара (після рішень ЄЦБ і ФРС США євро перевалив за позначку 1,22 долара). Це автоматично роздувало котирування євро щодо гривні через перерахунок пар євро/долар і долар/гривня.

Слідом за безготівковим курсом росли і котирування готівкового ринку. Наступний робочий тиждень буде коротким: 25 грудня в Україні і в світі відзначатимуть католицьке Різдво, а незабаром — і Новий рік.

Низка подій наступного тижня провокуватимуть значний ситуативний перекіс попиту і пропозиції на міжбанку, а також масу моментів і нюансів, які варто врахувати всім учасникам торгів.

Що суттєво вплине на курс у ці дні

Основними факторами, що впливають на поведінку учасників ринку будуть:

Звітний період, що закінчується виплати основних відшкодувань ПДВ експортерам і бюджетні розрахунки за роком. Клієнтам потрібно оперативно закрити всі свої валютні операції по грудню і в цілому за 2020 рік. Враховуючи «випадання» п'ятниці 25 грудня (Різдво), вихідні і обмежену до обіду роботу СЕП і валютного ринку 31 грудня, у компаній залишається мало часу на заключні операції на звітну дату.

Це зробить продавців і покупців більш поступливими за курсом, але дозволить і спекулянтам активно качати курс в моменти перекосу попиту і пропозиції на торгах. В цей же час основні суми відшкодування ПДВ отримуватимуть експортери. Поєднання всіх цих факторів змусить НБУ виходити на ринок з інтервенціями для згладжування курсових коливань або періодично з'являтися з продажами валюти «добровільного помічника регулятора» — Укргазбанк.

Крім цього, в кінці грудня відбуватимуться остаточні розрахунки по року між бюджетними організаціями, великими держкорпораціями, Держказначейством і його контрагентами. Це істотно впливатиме на ресурсний, і опосередковано — на валютний ринки.

Проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 22 грудня. Незважаючи на рекордне розміщення облігацій на останньому аукціоні від 15 грудня, чиновникам явно не вистачає коштів для закриття всіх бюджетних дірок. У Мінфіну залишається всього два аукціони 22-го і 29-го грудня, на яких можна хоча б частково вирішити ці проблеми.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

Але після 25-го грудня багато хто з нерезидентів вже підуть на новорічні канікули. Тому від аукціону 29-го грудня очікувати великих надходжень від іноземців не варто. Тому Мінфін робить акцент на аукціон від 22 грудня. На момент написання статті чиновники планують розміщувати на ньому 9 випусків гривневих облігацій на різні терміни, а також 2 варіанти валютних паперів у доларах — на 358 і на 407 днів.

Такий діапазон пропонованих облігацій в поєднанні з поступовим зростанням прибутковості по ним покликаний «пропилососити» на ринку ресурси. Такі обсяги угод істотно вплинуть на поведінку ресурсного і валютного міжбанку.

Те, що чиновники не доберуть на цьому аукціоні, вони спробують закрити завдяки місцевим покупцям паперів вже 29-го числа. Ми прогнозуємо розміщення гривневих облігацій цього вівторка на суму в еквіваленті не менше 26-34 млрд грн.

Читайте також: Обсяг непроведених витрат на грудень склав 190 мільярдів — Марченко

Готівковий ринок, поведінка нерезидентів і дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку і реальний попит з боку населення, який істотно виріс останнім часом через зростання курсу. Збільшення валютних ризиків змусить фінансистів розширити спред між купівлею і продажем валюти (особливо по євро) і періодично намагатися зіграти «на підвищення».

Нерезиденти почали нарощувати обсяги гривневого портфеля ОВДП і продовжать це робити на цьому тижні, що позитивно для нацвалюти. Станом на 18 грудня обсяг гривневих облігацій у портфелі іноземців зріс до 81,2 млрд грн.

Основна причина зміни настроїв нерезидентів — оптимізм щодо відновлення світової економіки після пандемії у зв'язку з початком вакцинації проти коронавірусу та значні обсяги вільної ліквідності на зовнішніх ринках. Це збільшує «апетит до ризику» у інвесторів і стимулює покупку ними боргових зобов'язань країн, що розвиваються, в тому числі і українських ОВДП.

Спекулянти на цьому тижні продовжать грати на міжбанку як у форматі «в дві сторони», так і на різниці готівкового і безготівкового курсів по долару і євро. Зліт котирувань минулої п'ятниці налякав частину потенційних покупців валюти, що дає спекулянтам відмінний шанс зіграти ще й на побоюваннях подальшої девальвації гривні у таких клієнтів.

Інтервенції Нацбанку та ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Практично весь минулий тиждень, за винятком четверга, Нацбанк купував долар на міжбанку. Цим він практично відкачав з ринку надлишкову пропозицію валюти і частково спровокував зростання курсу.

Особливого надлишку пропозиції валюти з боку місцевих гравців на цьому тижні «Мінфін» не прогнозує. А ось захід валюти від нерезидентів під покупки ОВДП в період з понеділка по середу ймовірний.

Надлишок пропозиції валюти в ці дні може ситуативно зміцнити гривню на короткий проміжок часу. Але виходи НБУ з покупкою долара здатні швидко змінити подібний розклад на ринку. Тому від цінників регулятора при проведенні таких інтервенцій і його тактики виходів з ними на ринок в значній мірі залежатиме кінцевий курсовий тренд на торгах в ці дні.

За нашими розрахунками, навіть при вдалому проведенні аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП, щоб не особливо розхитати міжбанк і поповнити резерви, регулятор з 21 по 24 грудня може викупити на торгах не більше $135-240 млн. Якщо ж на аукціоні не буде серйозних обсягів розміщення, ця сума може скоротитися до $ 35-50 млн.

Поведінка НБУ при інтервенціях і його котирування в поєднанні з результатами аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП від 22 грудня будуть основними факторами, що впливають на міжбанк на цьому тижні.

Ліквідність у банківській системі через значні обсяги клієнтських операцій з аукціону Мінфіну та за рахунок фактору завершення року і надходжень відшкодувань ПДВ експортерам — залишиться на високому рівні. За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків на ранок в період з 21 по 24 грудня перебуватимуть в межах від 42 до 68 млрд грн.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на тиждень

На міжбанку. У зв'язку із загальною нестабільністю економічної ситуації в країні, завершенням року, коротким робочим тижнем, проведенням аукціону з розміщення ОВДП, а також очікуваними надходженнями відшкодувань ПДВ експортерам, коливання курсу на торгах посиляться. Основними гравцями будуть: великі місцеві компанії і держбанки, НБУ, а також нерезиденти, що працюють з українськими ОВДП на первинному і вторинному ринках.

Нацбанку доведеться часто бути присутнім на міжбанку з інтервенціями для згладжування курсових коливань. Використовуватиме НБУ при своїх інтервенціях буде Matching і проводитиме інтервенції за єдиним курсом. Виходи Укргазбанку з продажем долара відбуватимуться в основному тільки в періоди активного зростання котирувань.

У такі моменти подібні дії Укргазу більше нагадуватимуть «допомогу » регулятору в частині згладжування курсових стрибків, ніж «атракціони нечуваної щедрості». Дешево валюту продавати ніхто не буде — ні нерезиденти, що заходять в ОВДП, ні клієнти, ні самі держбанки. Новини про отримання експортерами траншів відшкодувань ПДВ суттєво вплинуть на настрої учасників ринку та курсовий тренд на міжбанку протягом сесії.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 21 по 24 грудня коридор по долару на міжбанку перебуватиме в межах 27,70 — 28,20 грн, по євро — в межах 33,75 — 34,55 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу поступове зростання операцій в межах до $170-240 млн при укладенні до 510-680 угод. Валютний і ресурсний міжбанк активізується за рахунок наближення закінчення року у клієнтів і проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП.

У четвер  — досить низькі обсяги операцій через наближення католицького Різдва і майбутніх триденних вихідних. Обсяги торгів будуть в межах $130-150 млн при здійсненні до 380-440 угод.

На готівковому валютному ринку власники обмінок при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку, попит і пропозицію по валюті з боку населення, а також поведінку пари євро/долар на міжнародних ринках.

Спред по долару більшість обмінок фінкомпаній триматимуть в межах від 15 до 25 коп, а в банках 15-35 коп. По євро — в обмінниках фінкомпаній він буде в межах 20-30 коп, а в касах банків 20-35 коп.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 21 -24 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,70 — 28,25 грн за, а в банках 27,65-28,30 грн долар. По євро — у фінкомпаній в межах 33,70 — 34,50 грн, а в банках 33,65-34,60 грн за євро.

Коментарі - 7

+
0
bonv
bonv
21 грудня 2020, 11:38
#
Американська валюта може подорожчати і до 28,15-28,25 грн протягом найближчих семи днів. Перешкодити цьому може лише інтерес іноземців до українських держпаперів - експерт.
+
+15
Invul
Invul
21 грудня 2020, 14:20
#
Так так, где наша секта 26? Что-то доллар пошел не вниз, а вверх. НБУ не так много выкупил, что бы прям развернуть весь рынок.
+
0
bonv
bonv
21 грудня 2020, 14:27
#
Хіба у нас росте економіка,, щоб зміцнювалась гривня? Одні спекуляції...
+
0
Teilor
Teilor
21 грудня 2020, 18:30
#
Как будто она раньше росла.
+
+17
bonv
bonv
21 грудня 2020, 20:01
#
При пороху економіка якраз росла.. При зелі почала активно падати ще до пандемії.. Це на випадок якщо виникне бажання звалити все на ковід..
+
0
Invul
Invul
22 грудня 2020, 11:52
#
Не сказать что «папередники» были сильно лучше, но, как ни странно, экономика таки росла (хоть и медленно, можно было объективно больше) и не было адского дефицита бюджета. А эти и до ковида устроили непонятно что, а ковид их добил. Бюджет на 21 год с плановым дефицитом 5,5% (реальный, как обычно, будет больше), проблемы со сведением бюджета 20 года уже в конце ноября, провал гособоронзаказа-20 и т.д. В целом - очень грустно, так и хочется сказать «где же это внешнее управление от США, о котором нам рассказывают, ну введите уже его».
+
+25
motoruller
motoruller
21 грудня 2020, 18:57
#
Взял $400 за 2 недели, где нерезов только $200.
Теперь ситуация развернулась потому как нбу стал с бидом $100млн в среду при том что нерезы уже не сливали. Сработал отложенный спрос чего ждали все, но мало кто так рано. потому возврат к 28.5 будет более быстрым чем поход на 27.6 куда и не смогли
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися