Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2020, 7:40

Бюджет-2021: що буде з зарплатами, пенсіями та субсидіями

У середу ввечері депутати проголосували за бюджет-2021. Коментуючи його, Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що при підготовці документа його команда була принциповою, не розділяла нікого на «своїх» і «чужих», «щоб вся країна відчувала себе фінансово забезпеченою». Як цей принцип реалізований у новому бюджеті, розбирався «Мінфін».

Проект бюджету до другого читання уряд затвердив ще 26 листопада. Однак виносити його до сесійної зали ВР раніше  було безглуздо через нестачу голосів для успішного голосування.

Читайте також: Бюджет-2021. Що змінилося до другого читання

Щоб вирішити цю проблему, влада пішла знайомим шляхом переговорів і закулісних домовленостей з окремими фракціями і депутатами-мажоритарниками.

Вдале голосування за бюджет означає, що вже найближчим часом ми побачимо низку кадрових перестановок у Кабміні. Ротації у владі вже почалися. Після голосування за бюджетний законопроект у першому читанні головою Державної продовольчо-зернової корпорації був призначений Андрій Власенко, колишній обласний депутат від партії Батьківщина.

Мажоритарники можуть записати собі в актив субвенцію на соціально-економічний розвиток, загальним обсягом 6 млрд грн. Ці гроші тепер можуть бути витрачені на поліпшення інфраструктури в їх «підшефних» округах.

Виконанням домовленостей можна пояснити і вдале голосування за правки до Бюджетного кодексу, завдяки яким місцеві бюджети і далі залишатимуть собі 13,44% акцизу на паливо, що реалізується в даному регіоні. Відповідна норма була введена в 2015 році, а з 2021-го мала б втратити силу. Після переговорів у Кабміні погодилися продовжити дію цього положення за умови, що гроші строго витрачатимуться на будівництво доріг.

Зміна Бюджетного кодексу за кілька годин до голосування за бюджетний законопроект розбалансувала дохідну частину держскарбниці. Адже паливний акциз у повному обсязі був врахований у доходах держбюджету. Але це не єдиний ризик, вже на старті закладений в головний фінансовий кошторис країни.

Доходи: звідки візьмуть трильйон

Наступного року до держбюджету планується зібрати 1,092 трлн грн або на 70 млрд більше, ніж цього року. Таке зростання має бути забезпечене в тому числі і за рахунок збільшення податкових надходжень — на 13% (порівняно з поточним роком). При запланованому зростанні ВВП на 4,7% і прискоренні інфляції до 7,3% така перспектива виглядає цілком реалістично (самі макропоказники – окрема тема).

Але ось в розрізі доходів від окремих обов'язкових платежів можливість виконання дохідної частини виглядає просто утопічно. Наприклад, надходження від сплати податку на доходи фізосіб мають зрости порівняно з нинішнім роком майже на 24%.

Завдяки запланованому на наступний рік підвищенню зарплатної мінімалки Кабмін прогнозує зростання номінальної зарплати з 11254 грн (очікуваних на кінець 2020 р) до 13 632 грн в наступному році або на 21%. Решту, очевидно, доведеться добирати за рахунок детінізації ринку праці (читай – посилення перевірочної діяльності).

Але по-справжньому утопічно виглядають заплановані доходи від ПДВ. Скажімо, надходження від «ввізного » ПДВ наступного року мають зрости на 10%, а від «внутрішнього» ПДВ — одразу на 56%. Що це означає? — За даними Держказначейства, до 16 грудня в казну надійшло 359, 4 млрд грн від ПДВ, сплаченого з товарів, ввезених і вироблених в Україні. Ще пару десятків мільярдів зберуть до кінця року. Але фокус у тому, що наступного року доведеться зібрати на 100 млрд грн більше.

Представляючи бюджет в парламенті, Сергій Марченко пояснив, що всі заплановані доходи від податків ретельно прораховані і будуть забезпечені за рахунок перекриття мінімізаційних схем. Риторичне питання — чому податкова і митниця не перекрили ці схеми в нинішньому році і довелося переглядати їхні плани по наповненню скарбниці?

Сильно нарощувати запозичення, перекриваючи податкові недобори, теж не вийде. Бюджетний дефіцит узгоджений з МВФ на рівні 5,5% ВВП. Спочатку Мінфін пропонував зафіксувати в бюджеті-2021 касовий розрив на рівні 6%. Але фонду він здався занадто великим.

Втім у бюджеті наступного року боргове навантаження і без того дуже велике. «701,8 млрд грн — це запозичення або 64% від дохідної частини бюджету. 627 млрд грн піде на погашення і обслуговування держборгу або 47% всіх витрат скарбниці», — повідомив глава підкомітету ВР з державної економічної політики Олександр Колтунович.

Улюблені «діти» скарбниці

Однак це не завадило розробникам бюджетного закону при формуванні окремих видаткових статей проявити особливу щедрість.

«Між першим і другим читанням внесли ряд змін, але не на користь освіти, культури і медицини. Зменшили освітню субвенцію майже на 3 млрд грн, трансфер Пенсійному фонду — на 8,5 млрд грн, субвенцію на навчальні заклади та охорону здоров'я — на 2 млрд грн. І це ще не все. А що ж залишили? — Захмарну цифру на Офіс президента, збільшення фінансування на офіс Генпрокурора і Державне бюро розслідувань», — повідомив член бюджетного комітету ВР Олексій Гончаренко.

Наприклад, вартість обслуговування Офісу президента наступного року перевалить за мільярд гривень – «плюс» майже 358 млн грн або приблизно «плюс» 40%. На 421 млн грн дорожче (або на 24%) обійдеться наступного року платникам податків утримання наших депутатів.

За словами Сергія Марченка, в 2021 році до рекордного рівня – 5,93% ВВП, зростуть витрати на сектор безпеки і оборони. Що для воюючої країни виглядає цілком логічно.

Однак, як повідомила членкиня парламентського комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко, зарплати військовим не піднімали в цьому році і не планують цього робити в наступному. Фінансування Міноборони наступного року скоротиться майже на 382 млн грн.
Натомість, наприклад, утримання офісу Генпрокурора зросте з 7,9 млрд грн до 11,5 млрд грн, на МВС наступного року витратять на 3,4 млрд більше.

Що отримають вчителі та лікарі

Міністр фінансів анонсував чергове підвищення зарплат медикам і лікарям.
«У бюджеті на наступний рік передбачено збільшення зарплат лікарям на 30% і вчителям – на 26%. Наприклад, якщо зараз вчитель без категорії отримує 7580 грн, то після підвищення зарплат отримуватиме 9511 грн, зарплати вчителів вищої категорії зростуть з 10600 грн до 13400 грн», — повідомив Сергій Мраченко.

Читайте також: Денис Шмигаль: за два роки фінансування медицини зросте на 60%

Однак зростання добробуту працівників медицини та сфери освіти може виявитися фікцією-грошей на таке підвищення немає.
«Цифри по субвенції на освіту викликали у керівників місцевої влади шок. Чому? — запропонованого урядом обсягу фінансування за цією статтею вистачить приблизно на три квартали», — повідомив перший заступник голови Комітету ВР з регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту Сергій Євтушок.

Із зарплатами медиків ситуація теж туманна. Зараз ті, хто безпосередньо працюють з хворими на коронавірус, отримують доплати. Наприклад, зарплати санітарів можуть доходити до 17 тис.грн, медсестер — до 21 тис. грн, а лікарів — до 30 тис. однак з Нового року доплати мали б зникнути. При доопрацюванні бюджету вирішили забезпечити доплати медикам зі спеціального фонду. Але його наповнення залежатиме від того, чи перерахує до бюджету кошти «Нафтогаз» за результатами аудиту.

Вже після затвердження бюджету на наступний рік міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що його відомство підготувало законопроект, який прив'язує зарплати медиків до прожиткового мінімуму. За таким же принципом обчислюються зараз і прокурорські зарплати.

На думку міністра, зарплати медпрацівників повинні стартувати з 23 тис.грн — для лікарів, з 17 тис. грн — для середнього медперсоналу і з 12 тис. грн — для молодшого медперсоналу. Однак, щоб це сталося, ідею міністра повинні підтримати депутати.

Але головне, на таку щедрість від держави немає грошей. Їх не вистачає навіть на фінансування вже запланованих витрат на медицину.
«Бюджет на наступний рік-це діра у фінансуванні медицини на 100 млрд грн. На вакцинацію виділено в 6 разів менше необхідного. Недостатньо коштів на фінансування медпослуг, в тому числі і послуг з лікування ковіду. Кошти, передбачені на ці цілі а також на 300-відсоткові доплати лікарям, закінчаться вже в квітні», — розповіла членкиня парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина.

Коштів катастрофічно не вистачає і на фінансування інших медичних статей, наприклад, на лікування онкологічних і рідкісних захворювань.

Скільки отримуватимуть пільговики та пенсіонери

Наступного року прожитковий мінімум буде переглянуто двічі:

  • з 1 липня він зросте з 2 189 грн до 2 294 грн,
  • з 1 грудня – до 2 393 грн.

Відповідно, двічі будуть переглянуті всі соціальні виплати, прив'язані до цього показника. Однак багато соціальних статей явно недофінансовані. Скажімо, фінансування заходів із соцзахисту дітей, сімей та жінок найбільш вразливих категорій населення урізано з 85,8 млн грн (цього року) до 66 млн грн. Також істотно (більш, ніж на 562 млн грн) скоротяться витрати на житлові субсидії. А це означає, що кастинг претендентів на цей вид держпідтримки стане ще жорсткіше.

Двічі наступного року підвищиться і мінімальна зарплата:

  • з 1 січня — з 5 тис грн до 6 тис грн
  • з 1 грудня — до 6,5 тис грн

Це означає, що двічі наступного року будуть переглянуті зарплати бюджетників і тих, хто отримує зарплатний мінімум.

Особливо багатим на події стане наступний рік для пенсіонерів. За інформацією Мінсоцполітики, підвищення пенсій у 2021 році отримають близько 10 млн людей похилого віку. Відбуватися це буде в 5 етапів для різних категорій пенсіонерів.

Наприклад, у осіб старше 65 років зі страховим стажем 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки) мінімальна пенсія протягом 2021 року зросте на 500 грн до 2600 грн. Також продовжиться програма доплат для пенсіонерів старше 80 років, які мають страховий стаж 20 (для жінок) і 25 років (для чоловіків), почнеться програма для пенсіонерів старше 75 років з повним стажем.

Однак настільки широка програма означатиме, що ПФ ще глибше загрузне в боргах перед бюджетом (особливо, якщо врахувати зрізану субвенцію). Цього року заборгованість фонду за короткостроковими кредитами досягла рекордних 66 млрд грн, 20 млрд грн з яких були накопичені за минулі 11 місяців. У наступному році, швидше за все, Фонд продовжить набиратися кредитів.

Скільки закатають в асфальт

Як повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, наступного року передбачені значні вкладення в інфраструктурні проекти, що має стимулювати розвиток економіки.
«89 млрд грн передбачено в бюджеті — 2021 на велике будівництво, 4,5 млрд – на оновлення «Укрзалізниці», 2,4 млрд грн – на розвиток аеропортів», — уточнив міністр.

В цілому капітальні видатки бюджету на наступний рік при підготовці до другого читання були збільшені на 10,2 млрд грн до 100 млрд грн. Однак, якщо коштів не вистачатиме на соціалку, почнуть різати фінансування капітальних витрат.

Втім, всі і без того розуміють, що нинішній варіант бюджету доведеться переписувати. За результатами виконання бюджету за перший квартал Мінфіну вже доручено розглянути питання про збільшення фінансування судових органів та медицини.

Коментарі - 12

+
+39
bonv
bonv
17 грудня 2020, 12:28
#
Українці оцінили на «двійку» економічне становище країни у 2020 році. Зе-владі неуд!
«Громадяни оцінили економічне становище країни у 2020 році в середньому 2,0 балами за 5-бальною шкалою (у 2019 р. ця оцінка дорівнювала 2,5 бала), а рівень добробуту власної родини — 2,4 бала (у 2019 р. — 2,8 бала)», — йдеться в результатах дослідження.
Окрім того, за результатами, лише 8% респондентів вважають, що у найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на краще, 9% сподіваються, що за цей час зміниться на краще рівень добробуту їхньої родини.
«Помітно частіше у найближчі місяці громадяни очікують погіршення ситуації: 41% вважають, що у найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на гірше, 32% — що за цей час зміниться на гірше рівень добробуту їхньої родини (відповідно 39% і 44% не очікують змін у цих сферах)», — зазначають автори дослідження. В 2021 році буде ще гірше.
+
+26
bonv
bonv
17 грудня 2020, 12:29
#
Бюджет-2021: видатки на Офіс Зеленського зростуть на 39%, на ДБР – на 67% Не до лікарів та вчителів слугам типу народу.
«В умовах нестачі грошей у бюджеті, зокрема на закупівлю вакцини від коронавірусу та виплату субсидій, влада не забула попіклуватися про себе та силові органи.
У 2021 році видатки на утримання Офісу президента зростуть на 39%, Офісу генпрокурора – на 46%, Державного бюро розслідувань – на 67%.
Навіть на Державну фіскальну службу, яка перебуває на стадії ліквідації і має зникнути після створення Бюро економічної безпеки, у 2021 році планують витратити 1,32 млрд грн – на 42% більше, ніж у 2020-му», — йдеться у матеріалі.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 грудня 2020, 13:40
#
Беда.
И это даже не вопрос к существующей власти. Не лучше и не хуже предыдущих.
Как по мне системное «ничегонеделание» последние 30 лет - вот и результат.
627 млрд грн пойдет на погашение и обслуживание госдолга или 47% всех расходов казны.
Я вообще сомневаюсь, что какое-либо государство с такими расходами на долги может совершить какой-нибудь скачок или прыжок. Это же, как ярмо. ХЗ, короче. Печалька.
Видя это всё - вот думаю какой дурак должен найтись (и не один), чтобы отдать свою жизнь и вытянуть это все из нынешнего состояния. А главное зачем? За спасибо?
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
17 грудня 2020, 23:03
#
Баксы евро и фунты рулят...люди уезжают...
+
0
energy1
energy1
18 грудня 2020, 19:57
#
Да не особо-то сейчас и уедешь. Надо быть или медработником, или очень перспективным специалистом, чтобы в эпоху коронавируса тебя приняла нормальная страна.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
18 грудня 2020, 22:42
#
В Лондоне много украинцев… выезжали 10-15 лет назад нелегалами и сейчас покупают себе мустанги спорткары за 28000 фунтов
+
0
Kanarej
Kanarej
18 грудня 2020, 19:20
#
Почему за спасибо? Спасибо никто не скажет, а вот грязью с головы до ног обольют все «пострадавшие» от вывода страны из такого состояния. Да так, что потом не отмоешься. Благо ресурсов и возможностей для этого они за эти десятилетия накопили немало.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
21 грудня 2020, 16:22
#
Отож. И я об этом же. Спасибо не скажут. Заработаешь себе кучу болячек. Нервы. Спать не будешь нормально. Официальная з/п будет курам на смех. И? Кому такое надо?
Поэтому приходи и греби лопатой, бумажки перекладывай и ничего не делай, а особенно реформ там всяких. Само как-то разрулится и без тебя. Вот так он и есть с 1991 года.
+
+29
grey wolf
grey wolf
17 грудня 2020, 15:15
#
«Стоимость обслуживания Офиса президента в следующем году перевалит за миллиард гривен – «плюс» почти 358 млн грн или примерно «плюс» 40%. На 421 млн грн дороже (или на 24%) обойдется в следующем году налогоплательщикам содержание наших депутатов». Вот это я понимаю люди работают.. Всё о державе думают.. Себя не берегут..
+
0
Npcq
Npcq
18 грудня 2020, 2:14
#
Вот мы зажевем в 2021 году.
+
+14
0665805163
0665805163
18 грудня 2020, 13:15
#
Бюджет на 2021 год..... Если посмотреть смету расходов на содержание наших слуг, то можно ужаснуться, как же шикарно живут слуги и в какой нищете живёт народ
+
0
Vintristan
Vintristan
18 грудня 2020, 17:16
#
Шоколад для негідників і злидні для людей, які спасають життя цих негідників.Так можна коротко про бюджет на 2021 рік. А наглядніше  це виглядає так. Дія перша та остання - «Після виписки з лікарні народний депутат замість подяки професіоналу в халаті, плює йому в обличчя та поважно йде». Занавіс ....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися