Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 11:47

Ринки чекають підтримки від повернення американських інвесторів

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, «скорочена» торговельна активність американців завершує цю «коротку» торгову п'ятиденку. Останній календарно повноцінний тиждень осені 2020 року з торгової точки зору виявився абсолютно неповноцінним.

Публікація важливих макроекономічних звітів завершилася ще в середині тижня, а торговельна активність залишає бажати кращого. Навіть в середу під час публікації ВВП США і «хвилинок» FOMC волатильність не дотягнула до середніх значень. Та й, чесно кажучи, особливих ідей щодо драйверів для подальшої динаміки фондового ринку в інвесторів просто немає.

Хоча за минулий четвер сталося кілька потенційно важливих подій. Німеччина і Великобританія оголосили про те, що збираються запозичувати в 2021 році рекордні суми з часів закінчення Другої світової війни. Оголошені суми настільки великі, що британський міністр фінансів відкрито каже, що після завершення пандемії, а це мабуть середина 2021 року доведеться підвищувати податки. Можливо те ж саме доведеться зробити і Німеччини, що не дуже добре для економіки і фондового ринку.

Масла підливає в вогонь і Польща з Угорщиною, які продовжують блокувати прийняття бюджету ЄС, а також фонду відновлення європейської економіки. Хоча обидві країни заявили, що спільними зусиллями прагнуть врегулювати питання навколо узгодження фонду відновлення економіки і бюджету Євросоюзу, все це виглядає скоріше як спроба продемонструвати свою значущість і перетягнути бюджетну ковдру на себе. І це при тому, що європейські країни поки не змогли оговтатися від першої хвилі пандемії, хоча вже в розпалі друга. До того ж дуже цікаво дізнатися чи враховував обсяг фонду повторні «локдауни» або на другу хвилю потрібно ще один фонд.

Центральні банки, звичайно, як можуть відбивають всі ці подачі. ФРС в опублікованих в середу протоколах показала, що вже обговорює механізми стримування зростання доходностей держоблігацій. Хоча якщо подивитися на те, як прибутковість десятирічних паперів відскакує від рівня 0,9-1,0% виникає враження, що регулятор вже застосовує якісь механізми.

ЄЦБ теж прагне всіх заспокоїти, різними способами підкреслюючи свою підтримку. У четвер про це спочатку заявив головний економіст європейського регулятора, а потім підтвердження розширення програми викупу активів в грудні знайшлося і в протоколах з останнього засідання ЄЦБ.

Навіть американський президент вніс свою лепту в утримання ринків на максимумах, вперше заявивши журналістам, що, якщо виборщики 15 грудня визнають перемогу Джо Байдена, він поступиться і передасть владу демократу. При цьому поразки Трамп поки так і не визнає. Загалом як ми бачимо, всі від кого залежить зростання фондових індексів, щосили намагаються продовжити його, принаймні в короткостроковій перспективі. У середньостроковій всі ці «трюки» ведуть до очевидних негативних наслідків для ринків. Хочеться сподіватися, що у головних організаторів цього зростання є план щодо нівелювання цього майбутнього впливу.

А поки варто зосередиться на сьогоднішньому скороченому поверненні в торгівлю американців. Неозброєним поглядом видно, що без них ринки були б приречені на падіння. Це непогано проглядалося вчора, коли знижувалися індекси в Європі, в Азії, а американський долар користуючись своєю фундаментальною перевагою і дефіцитом, атакував своїх конкурентів. Так що можливо, американські інвестори сьогодні принесуть з собою трохи святкового позитиву і для фондових індексів.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися