Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 листопада 2020, 14:08

Білл Гейтс: нова пандемія буде менш руйнівною

Економічні збитки від пандемії виявились більшими за очікування, визнає засновник Microsoft Білл Гейтс. Водночас, на його думку, до можливої наступної епідемії людство вже підготувалось значно краще.

Про те, як за час пандемії змінилось його власне життя та світ навколо, мільярдер розповів у своєму блозі, переклад якого підготував the page. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Чи треба носити маски

У Японії, коли їдеш у метро, усі люди в масках. Я не знаю, чи пошириться це на весь світ. Було точно легше сказати азійцю носити маску, ніж сказати те саме американцям або європейцям. Ну, крім випадків, коли ми грабуємо банк або щось на кшталт цього. Для мене особисто маска — це добре. Люди не так часто впізнають мене.

Ми не знали, наскільки важливими є маски. Це просто приголомшливо. І думка про те, що хтось чинить опір носінню маски, це така дивна річ для мене. Я маю на увазі, що це за нудисти? Адже ми просимо людей носити штани. І жоден американець (або принаймні мало хто) не говорить, що це якась жахлива річ.

Спочатку ми думали, що звичайні маски не працюють. Ми помилялися. Ми думали, що нам бракує складних масок, тому вони знадобилися для медичних працівників. Докази про корисність масок почали накопичуватися у квітні-травні.

Оцінка Інституту показників і оцінки здоров'я доводить: якби всі носили маски, нам вдалося б уникнути понад 100 тис. смертей.

Особливості коронавірусу

Ми думаємо про респіраторні захворювання як про хворобу, що передається від кашлю: грип передають люди, які кашляють. Та коронавірус не збігається з більшістю інших респіраторних вірусів.

Ідея в тому, що суперпоширювач переносить хворобу майже на рівні кору, а це найзаразніша хвороба, яку ми коли-небудь бачили. Суперпоширювач може увійти до кімнати, провести там годину й заразити великий відсоток людей у ній. Це як кір.

Та все ж більшість людей, які хворіють, можуть увійти до цієї кімнати й не заразити нікого. Наша модель грипу з кашлем виявилася помилкою. У випадку з грипом у вас є симптоми ще до того, як ви почнете зараження інших людей. І тому у випадку з грипом набагато легше сказати: «Гаразд, нехай ця людина йде та ізолює сама себе».

Як зміниться робота

Після пандемії залишиться проблема: «Мені потрібно їхати туди фізично?». На мою думку, люди менше ходитимуть до офісу і зможуть ділити офіси з компаніями, співробітники яких приходять у різні дні.

Кількість соціальних контактів, які ми можемо отримати на роботі, знизиться, тому зросте бажання встановити більше соціальних контактів у своєму оточенні.

Якщо ми робимо багато віддаленої роботи, наше бажання спілкуватися, наша енергія до спілкування після закінчення роботи буде більшою. Тут можна трохи змістити баланс. Й у вашому спальному районі ресторани та розваги могли б процвітати, тоді як у центрі міста їх може бути менше.

З дуже успішних міст візьміть Сієтл і Сан-Франциско. Вартість життя в центрі міста є такою, що вчителі, поліціянти не можуть там жити, хоча вони приходять туди й виконують свою роботу.

І навіть люди з хорошим доходом витрачають божевільні суми грошей на оренду. Отже, це несподівана удача для міського життя. Водночас власники заміських будинків, які вже є достатньо заможними, роблять тривалі поїздки на роботу.

Читайте також: Голова НБУ порадив банкам зачиняти частину відділень на карантин вихідного дня

Я дійсно вважаю, що це стримує нашу країну, через це деякі міста є надто успішними, а деякі — недостатньо успішними.

Коли машин на автостраді буде вдвічі менше, ви зможете пересуватися швидше й, можливо, навіть захочете здійснювати триваліші поїздки.

Як змінилося життя

Я не був в офісі фонду або у відрядженні від самого початку пандемії.

Я провів би багато конференцій про різні захворювання і збір грошей для допомоги країнам, що розвиваються, а також в офісі разом із колегами. Натомість моє життя повністю змінилося. І, нібито ніяково визнати, але є моменти, які мені подобаються.

Наприклад, простіший графік, менше пересувань. Я став більше читати. На жаль, те, що я читав, переважно присвячено COVID. І мені пощастило: я провів більше часу з дітьми, які навчаються в коледжі.

Раніше я не усвідомлював, як невизначеність тисне на молодих людей, які намагаються будувати плани, намагаються підтримати своїх друзів. Вони хочуть мати сенс, і той факт, що їх можуть відправити додому в будь-яку хвилину, для них просто складний.

Навчання онлайн

Я, безумовно, переконаний, що для дітей молодшого віку онлайн просто складний.

Коли ви молоді, звертати увагу тільки на екран дуже складно, тому я сподіваюся, що в багатьох містах США в першій половині наступного року відкриються принаймні школи для менших класів.

Читайте також: 10 прогнозів на 2021 рік від The Economist

Освітній дефіцит, який зараз виник, особливо в дітей із сімей із низьким доходом і малозабезпечених, просто катастрофічний. На мою думку, має бути менше відкритих барів і ресторанів, якщо це те, що потрібно, щоб змістити акценти на освіту.

Очікування вакцини

Якщо 30-40% населення готові зробити щеплення, а інша частина населення побачить, що в цих людей не було побічних ефектів, вони прийдуть, і ми досягнемо високого відсотка — ймовірно, понад 70%.

Гадаю, що 30% розуміють, що це не тільки корисно для них, але й корисно для всіх, хто навколо них. Ми одразу не дізнаємося, наскільки хорошим є блокувальник трансмісії — вакцині потрібен час.

Ми сподіваємося, що поряд із захистом вас від хворих, вона зменшить кількість суперпоширювачів і значно знизить передачу. Ми це зрозуміємо впродовж декількох місяців після випуску вакцини.

Про нові епідемії

Основна причина, чому нова епідемія буде менш руйнівною, полягає в тому, що ми вже натренувалися. Майже кожна країна реагуватиме так, як Південна Корея чи Австралія, де ви дуже швидко тестуєте людей і поміщаєте їх у карантин, та й наші інструменти для тестування стануть набагато краще.

Ми не будемо такими дурними вдруге. З наступною природною епідемією, навіть якщо вона матиме вищий рівень смертності, гадаю, ми впораємося досить добре.

Читайте також: Білл Гейтс попередив про катастрофу, яка буде гірше за covid-19

Смерть — доволі очевидна річ для людей. Наступного разу люди відреагують швидше. Ми вчимося. Хоча, коли ти безпосередньо в розпалі кризи, це здається божевіллям. Сподіваюся, що впродовж наступного року ми наблизимося до норми.

Коментарі - 5

+
+106
Qwerty1999
Qwerty1999
20 листопада 2020, 15:54
#
Спасибо Билл, что  ты у нас есть...
+
+30
BobKickass
BobKickass
20 листопада 2020, 21:50
#
Новая эпидемия будет менее разрушительной. Мы не будем такими глупыми второй раз.

Ой не факт...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
21 листопада 2020, 14:01
#
Однозначно - факт...

Как и факт то, что пофигисты,
умершие в первую волну,
второй раз уже не умрут...
+
+52
BobKickass
BobKickass
21 листопада 2020, 15:13
#
Ну дык подростут новые, за которых сейчас решают родители. Человеческая глупость из разряда вечного... :)
+
0
mary27
mary27
22 листопада 2020, 0:18
#
Тоже согласна.
SARS ничему людей не научил.
Хорошо только, что SARS CoV-2 оказался не столь опасным.

Человеческая глупость и легкомыслие - вот что самое опасное.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися