Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 16:31

Навіщо відкривати рахунок в Арабських Еміратах

Українці почали частіше відкривати рахунки за кордоном. Такі рахунки спрощують підприємцям ведення міжнародної діяльності.

Про переваги і труднощі відкриття банківських рахунків в Об'єднаних Арабських Еміратах в колонці для НВ розповіли партнер Taxus Law & Finance Анастасія Сварич та менеджер банківського департаменту компанії Taxus Law & Finance Анастасія Кульова.

Особливості банків ОАЕ

Багато бізнесменів, обираючи іноземну юрисдикцію, розглядають Кіпр, Велику Британію, Гонконг або різні офшорні зони, але мало хто звертає увагу на Об'єднані Арабські Емірати. Причиною цього є те, що багато хто не знає про переваги цієї юрисдикції для бізнесу.

ОАЕ відрізняються від класичних європейських низькоподаткових юрисдикцій насамперед двома аспектами: особливістю територіально-політичного устрою й англо-американською системою організації й адміністрування.

Симбіоз цих двох чинників дає такі переваги: першокласний рівень сервісу, вигідні рішення, низькі податкові ставки для компаній і позитивно налаштований комплаєнс банків. Емірати стійкі до всіляких криз, що сприяє стабільному розвитку іноземного бізнесу в цій країні. Крім того, ні для кого не секрет, що відкрити рахунок в Європі в доларах зараз досить важко. У той час, як в Еміратах платежі в цій валюті «ходять» абсолютно вільно. І, напевно, найприємнішим для представників бізнесу стане той факт, що вартість обслуговування банківського рахунку найчастіше нижча, ніж в Європі.

Всі банки Еміратів можна поділити на два типи: місцеві банки і філії найбільших іноземних банків. До появи Центрального банку в 1980 році банків в ОАЕ було більше, ніж клієнтів. А зараз Центральний банк дуже жорстко регулює видавання банківських ліцензій. Нині в Еміратах 38 іноземних банків і 21 національний банк. Найбільшими національними банками є: First Abu Dhabi Bank, Emirates NBD, Abu Dhabi Commercial Bank, Mashreq Bank.

Які компанії приймають Емірати

Попри очевидні відмінності з Європою, деякі процедури комплаєнса в ОАЕ практично нічим не відрізняються від європейських. Щодо заборонених юрисдикцій, то в blacklist банків ОАЕ входять всі санкційні юрисдикції. Разом з тим банки відмінно співпрацюють з Європою, США та Азією, але у кожного з них є обмеження за видами діяльності. В Еміратах дуже багато банків, що дасть змогу знайти найвигідніші фінансові рішення під практично будь-який тип бізнесу. Якщо ви вже зареєстрували компанію в Еміратах, то відкрити рахунок на компанію-резидента буде набагато легше. Водночас ви не обмежені вибором банків у тій самій зоні, де працює ваша компанія. Рахунок можна відкрити в будь-якому банку ОАЕ.

Особливості відкриття рахунків

Слід звернути увагу на те, що Емірати не приєдналися до Гаазької конвенції, тому документи потребуватимуть консульської легалізації. Вартість легалізації одного документа може досягати $600.

Крім усього іншого, без резидентної візи на бенефіціара рахунок на компанію буде відкрити дуже складно.

Читайте також: В Україні буде інтернет-банк для малого бізнесу

Для відкриття рахунку на компанію власник має надати банку:

  • Отриману резидентну візу;
  • Підтвердження проживання за місцевою адресою;
  • Мати місцевий телефон для зв’язку, але фізично телефон може бути де завгодно.

Відкрити рахунок в Еміратах точно не легше, ніж в Європі. ОАЕ, як і європейські країни, учасник законодавства з боротьби з відмиванням доходів, тому на них теж позначається тиск регулятора. Після приєднання ОАЕ до CRS (Common Reporting Standard) у 2019 році в банках цієї юрисдикції, як і в інших країнах, є вимоги щодо заповнення CRS-звітності. Однак, якщо клієнт є резидентом ОАЕ, то вони нікуди не відправляються. Також не варто забувати, що кожен банк має свої вимоги до обігу та кількості транзакцій.

Терміни для відкриття рахунку

Терміни для відкриття рахунку в ОАЕ практично нічим не відрізняються від банків інших юрисдикцій. Все залежить від ступеня готовності документів. Якщо вся необхідна документація на руках, то відкриття рахунку займе від двох тижнів до двох місяців.

Читайте також: Як відкрити рахунок у польському банку та скільки це коштує

Єдиним і, мабуть, найнеприємнішим моментом є те, що зустріч бенефіціара з банком обов’язкова навіть у період пандемії. Бенефіціар також має бути присутнім під час отримання резидентної візи. Однак у разі грамотного підходу всі необхідні візити до державних органів можна здійснити за один день.

Коментарі - 2

+
+52
yarg
yarg
12 листопада 2020, 10:00
#
Рекламная статья.
В которой не упомянули о 2 моментах:
Эмираты совсем недавно исключили из европейского черного списка отмывателей. И не факт что не включат обратно. А пока они там были - платежи из европы в эмираты ходили оооочень сложно. 
https://biz.censor.net/news/3153276/evrosoyuz_udalil_arabskie_emiraty_iz_chernogo_spiska_ofshornyh_zon


Банки эмиратов не открывают счета иностранным компаниям, а компаниям , зарегистрированным в эмиратах , но с собственниками -украинцами - счета открывают буквально пара банков. Типа нуур-банка.  и условия там - не самые лучшие.
+
0
avantoffer
avantoffer
13 листопада 2020, 11:40
#
Иметь местный телефон для связи, но физически телефон может быть где угодно.
это сразу говорит о том, что плевать они хотели на иностранных клиентов.
Ради 1 звонка из банка годами оплачивать связь и держать включенным телефон :)

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися