Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 15:16

Чому золото буде дорожчати

Новина про появу вакцини проти коронавірусу спровокувала зліт фондового ринку та обвал цін на дорогоцінні метали. Чи означає це, що захисні активи втрачають актуальність і золото буде дешевшати?

На думку аналітика Енді Хекта, золото не варто списувати з рахунків: воно ще може істотно подорожчати. Своєю думкою він поділився на сайті investing, «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Складний рік

2020 рік виявився дуже захоплюючим для ринків золота і срібла. У березні метали слідом за іншими ринками обвалилися до мінімумів у $1450,90 та $11,74 за унцію відповідно. Однак з того часу вони змогли переламати ситуацію на свою користь і продемонструвати вражаюче зростання. Незважаючи на просідання 2020 року, безперервний контракт за золотом втримався над мінімумами листопада 2019 року. А вже на початку серпня метал оновив рекордний максимум на позначці $2063.

Що стосується срібла, то березневий розпродаж призвів його до мінімумів 2009 року. Основним фактором тиску на волатильний метал стало падіння попиту на ризикові активи. До початку серпня срібло досягло піків 2013 року в $29,915. Фактично, лише за чотири місяці ціни підскочили на 155%.

Обидва метали просіли після формування річних максимумів. Станом на кінець минулого тижня золото торгувалося на рівні $1951, а унція срібла коштувала трохи більше $25,65.

Кінець року традиційно є періодом слабкості дорогоцінних металів. Друга хвиля коронавірусу шириться Європою і США, що може спровокувати чергове погіршення апетиту до ризикових активів. Однак будь-які майбутні просадки, ймовірно, створять відмінний плацдарм для зростання золота і срібла у 2021 році.

Нова просадка можлива

Останні місяці року, як правило, характеризуються «ведмежою» динамікою на ринку дорогоцінних металів. У 2015 році безперервні контракти за золотом і сріблом скинули $1046,2 і $13,63 відповідно. Мінімум від 2015 року, як і раніше, залишається значимим рівнем дна для золота. Ціни на срібло, в свою чергу, з кінця 2015 до березня 2020 року торгувалися в бічному тренді. Лише глобальна пандемія змогла викликати різке падіння вартості.

Друга хвиля коронавірусу і сезонні торговельні моделі здатні спровокувати черговий розпродаж металів під кінець року.

Читайте також: Як інвестувати в срібло: 4 доступних способи

Тим часом, 2021 рік може покласти початок «світлій смузі» для ринків золота і срібла. Будь-яка просадка найближчими тижнями потенційно стане черговою можливістю покупки металів.

Перша причина оптимізму: вливання ліквідності

З метою протидії наслідкам пандемії центральні банки застосовують всі доступні інструменти. Федеральна резервна система США опустила ключову ставку практично до нуля, регулятор не планує коригувати її аж до 2023 року.

Програми кількісного пом'якшення дозволяють утримувати відсоткові ставки низькими протягом всієї кривої дохідності. Відповідні ставки центробанків Європи і Японії залишаються від’ємними. Світові регулятори продовжать наповнювати фінансову систему ліквідністю, що збільшує грошову масу, заохочує запозичення і витрати, а також обмежує норму заощадження.

Подібна обстановка сприяє золоту і сріблу в їх боротьбі за інвестиційний капітал з іншими активами. Дорогоцінні метали дуже довго виконували роль валют, тому відсутність дохідності від традиційних валют надає підтримку котируванням золота і срібла. Більше того, ФРС готова дозволити інфляції перевищити цільовий рівень в 2% для того, щоб таргету відповідав середній показник (а не поточний). Зростання інфляційного тиску сприяє дорогоцінним металам.

Друга причина: бюджетне стимулювання

З червня до вересня 2008 року Мінфін США запозичив рекордні $530 млрд на свою програму стимулювання, покликану підтримати економіку після світової фінансової кризи. Для порівняння: за один тільки травень 2020 року запозичення склали $3 трлн. А друга хвиля пандемії змусить міністерство позичити ще трильйони доларів (можливо, вже у найближчі тижні і місяці).

Читайте також: 10 фактів про Джо Байдена

Екстрена фінансова допомога підприємствам, «вертолітні гроші» та інші заходи стимулювання роздувають дефіцит бюджету і грошову масу. Хвиля стимулів підриває купівельну спроможність грошей, що, в свою чергу, розганяє інфляцію і надає підтримку золоту і сріблу. А результати минулих виборів натякають на те, що найближчим часом нас чекає черговий пакет стимулюючих заходів.

Третя причина: роль металів у фінансовій системі

Центральні банки та уряди можуть ініціювати програми стимулювання одним натисканням кнопки. Однак дорогоцінні метали спочатку треба видобути.

Пандемія 2020 року — неймовірна за своїм масштабом «переломна подія». Для захисту людей уряди ввели політику соціального дистанціювання і прийняли інші заходи, що стримують економічну активність. Подальша боротьба з covid-19 вимагає реалізації програм, що знецінюють валюти, чия цінність заснована тільки на довірі до їх емітентів.

Задовго до появи євро, єни, фунта та інших валют, функція обміну була покладена на золото і срібло. Центральні банки всього світу не забувають про роль золота у фінансовій системі, включаючи його до своїх золотовалютних резервів.

Економіка буде відчувати наслідки пандемії навіть після її закінчення. А дії центральних банків і світових урядів будуть і далі сприяти зростанню золота і срібла.

Купівля цих металів на просадках, ймовірно, буде оптимальним інвестиційним підходом. Якщо подіям 2008-2011 років судилося повторитися, то нове ралі вже не за горами.

Читайте також: Як заробити на золоті, не купуючи злитків

Хоча світова фінансова криза 2008 року за своєю природою сильно відрізнялася від пандемії, інструменти стабілізації залишилися колишніми. Як відомо, «безумство — це точне повторення однієї і тієї ж дії. Раз по раз, в надії на інший результат». Золото і срібло почали різко зміцнюватися у 2008 році і досягли нових максимумів всього лише три роки потому. І є всі підстави вважати, що найближчим часом нас чекає аналогічна динаміка.

Коментарі - 7

+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 листопада 2020, 15:53
#
Чому всі ці дяді мовчать про останні 10 років? Де було золото в 2012 році? Та воно лиш рік, як наблизилося до 2011 року. Чому ж долари друкують, євро, єни... юані... а золото вперлося в 1900 доларів? Криза пройшла? Звісно, може бути ріст, але що таке золото? Чому воно було еталоном? Тому що важко добувати, незамінне в промисловості... але все це БУЛО КОЛИСЬ... головний покупець золота це ювелірка, але чим далі, тим більше люди переростають вік, коли найбільша цінність то блискучі бусіки на шиї то вер мєчтаній. Нове покоління клало на цацки, тепер інші фєтіші. Золото то для відсталих, як прикраса, так і інвестиція. Для чого людям р ечі, які не щабезпечують базових потреб? Попонтуватися... є таке, але понтуватися айфоном, машиною, відпусткою зараз кручє, ніж золотим колєчком. Заощадити... і таке є, але актив має мати за собою реальну цінність, як от акція компанії... компанія виробляє продукт, який купують для забезпечення базових потреб або щоб понтуватися. А як я писав раніше, золото не їдять і понтуються айфонами та машинами... промисловості не потрібно така гора золота, яку добувають зараз.
+
+79
alex2013a90
alex2013a90
11 листопада 2020, 17:11
#
Ну не нравится Вам золото. Не покупайте
+
+32
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
11 листопада 2020, 19:16
#
Цікавий твір, але математика говорить інше:

1920 рік, 1 унція = 20 дол
2020 рік, 1 унція = 2000 дол

За 100 років долар до золота знецінивця у 100 разів

Звісно у перспективі 5-10 років коливання бувають і на користь долара, але довгострокова тенденція думаю всім очевидна
+
0
SerGor
SerGor
12 листопада 2020, 23:50
#
100500% Вы правы!!!
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
12 листопада 2020, 7:12
#
Час покаже. Але вже зараз воно коштує не адекватну суму грошей, так само як срібло.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
12 листопада 2020, 9:51
#
Вашему вниманию новое видео:

Выборы в США, вакцина от коронавируса: будет ли обвал доллара и цен на золото

https://www.youtube.com/watch?v=5t9U9j6mV_c&feature=youtu.be

Ваша подписка на youtube-канал «Минфин» и комментарии под видео помогут развитию нашего канала. Спасибо!
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
13 листопада 2020, 8:54
#
Золото тупо с неба падает на экваторе, кому оно нада?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися