Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 15:47

Джо Байден: як заробив статок «найбідніший мільйонер у Конгресі»

Дональд Трамп — найбагатша людина. А як щодо його суперника на виборах президента США Джо Байдена? Про особисті фінанси кандидата від Демократичної партії розповів РБК. «Мінфін» обрав головне.

Джо Байден — протилежність Трампа у кар'єрному плані. Трамп більшу частину життя присвятив бізнесу, Байден все життя провів у політиці. І якщо Дональд народився в родині найбагатого підприємця-девелопера Фреда Трампа, то його опонентові довелося зростати в куди менш забезпеченій сім'ї.

Батько кандидата від Демократичної партії Джо Байден-старший ріс в багатій родині менеджера нафтової компанії American Oil. Однак зберегти достаток йому не вдалося: він розорив родину невдалими угодами. Коли Джо було десять років, сім'я переїхала в квартиру у Вілмінгтоні, штат Делавер, де його батько знайшов роботу в сфері продажів автомобілів.

У Делавері Байден закінчив середню школу, одночасно з навчанням підробляючи. Потім — отримав ступінь бакалавра в Університеті Делавера і ступінь юриста в Сіракузькому університеті, після чого працював адвокатом. А потім Байден вирушив у політику.

Байдена називали «найбіднішою людиною у Конгресі»

У 30 років він став одним з наймолодших сенаторів в історії Америки. Байден представляв в Сенаті штат Делавер протягом 36 років, і весь цей час вважався одним з найнебагатших сенаторів — спочатку його зарплата становила всього $42,5 тис. на рік.

Він щодня їздив на роботу до Вашингтона на приміському поїзді — сам згодом заявляв, що, за підрахунками кондукторів, здійснив понад 8200 поїздок туди і назад (217 днів на рік в середньому), проїхавши понад 2 млн миль.

Одружившись вдруге, Байден купив новий будинок і самостійно зробив в ньому ремонт. Байден брав кредит для того, щоб його діти здобули вищу освіту. А один з його синів Хантер Байден через брак грошей в молодості підробляв вантажником — розвантажував коробки із замороженим м'ясом.

Коли з'ясувалося, що другий син — Бо — хворий на рак, Джо подумував про продаж свого будинку у Вілмінгтоні. Але його відрадив Барак Обама — сказав, що особисто позичить йому гроші, якщо це знадобиться Байденам.

У 2014 році Байден виступив на заході у Білому домі, присвяченому проблемам, з якими стикаються працюючі сім'ї. Він зазначив, що його називали «найбіднішою людиною в Конгресі», і заявив: «У мене немає жодної акції або облігації. У мене немає ощадного рахунку. Але у мене відмінна пенсія і хороша зарплата».

Байден відомий під прізвиськом «Джо з середнього класу» — однак насправді він мільйонер. Успішна кар'єра допомогла Байдену стати забезпеченою людиною: з 1998 року він заробив $22,5 млн — і не тільки завдяки зарплаті.

Читайте також: Більше половини учасників опитування вважають, що перемога Джо Байдена принесе більше вигоди Україні

$22,5 млн за 22 роки

Байден регулярно подавав фінансову та податкову звітності. Ось що з них з'ясувалося:

З 1998-го до 2008 року, коли Джо був сенатором, вони з дружиною отримували дохід з трьох джерел. Зарплата Байдена як сенатора в середньому становила приблизно $155 тис. на рік. Додатково він заробляв близько $20 тис., викладаючи в Університеті Вайднера. Джилл Байден викладала англійську мову в Делаверському технічному коледжі. Там вона заробляла близько $60 тис. на рік. Таким чином, середній дохід подружжя Байденів в те десятиліття становив близько $235 тис.

Коли Байден став віце-президентом, то його зарплата зросла до приблизно $225 тис. — таку суму він заробляв щорічно протягом восьми років у Білому домі. Джилл знайшла нову більш високооплачувану роботу ближче до Вашингтону — викладала у місцевому коледжі Північної Вірджинії, який платив їй в середньому $83 тис. на рік.

З 2009 року Байдени почали отримувати пенсії ($890 тис. за десять років) і допомоги за програмою соціального страхування ($385 тис.). Для порівняння — до 2009 року Джо Байден отримав допомоги лише на суму близько $6,5 тис.

З 2010 до 2016 року Байдени заробили $17 тис. від здачі в оренду котеджу у Вілмінгтоні, штат Делавер — його орендувала Секретна Служба (United States Secret Service).

У 2012 році Джилл Байден опублікувала дитячу книгу Do not Forget, God Bless Our Troops і заробила $24 тис.

У 2017 році — вже після відходу Джо з поста віце-президента — Байден задекларували доходи на $11,1 млн. Це майже вдвічі більше, ніж вони заробили за попередні 18 років разом узятих. У цьому їм допоміг контракт на $8 млн і декілька книг з видавництвом Flatron Books — зокрема, обоє з подружжя випустили мемуари. Іншим джерелом стали публічні виступи Байдена і його робота в Університеті Пенсільванії — там колишній віце-президент заробив $372 тис. за рік.

У 2018 році Байден заробив ще $405 тис. в Університеті Пенсільванії. Він і Джилл також заробили $3,7 млн ​​на книгах і виступах.

Читайте також: Трамп vs Байден: вперше обсяг ставок на політичну подію перевищив $1 мільярд — ЗМІ

Пенсії та соціальні виплати принесли Байденам у 2018 році $4,6 млн.
За 2019 рік, коли Байден висунув свою кандидатуру на пост президента, він і Джилл заробили близько $1 млн. Байден взяв неоплачувану відпустку в університеті, коли почав передвиборчу кампанію в квітні 2019 року, тому його зарплата впала до $135 тис. Ще $500 тис. він заробив на виступах.

Всього з 1998 до 2019 року Байден і його дружина Джілл заробили $22,5 млн. З 1998 року Байден заплатив близько $6,7 млн ​​податку на дохід, з них $5,5 млн з 2017 року.

На зароблені гроші сім'я купила будинок площею близько 450 кв. м у Рехобот-Біч, штат Делавер, вартістю $2,7 млн.

У Байденів все ще є деякі борги: наприклад, непогашена іпотека в $540 тис. на будинок у Вілмінгтоні.

Також у 2017 році Байдени пожертвували $1 млн на благодійність, зокрема, підтримавши католицьку єпархію Вілмінгтона і Об'єднану єврейську федерацію Чикаго. У 2018 році вони направили на благодійність $275,8 тис., у 2019-му — $14,7 тис. Для порівняння — з 1998 до 2016 року вони пожертвували всього $70 тис.

Читайте також: 5 акцій, які виростуть незалежно від результату виборів у США

На посту президента Байден зможе заробляти $450 тис. на рік

Статок Джо і його дружини Джилл на кінець 2019 року Forbes оцінював у $9 млн. Ця сума складається з двох будинків Байденів у Делавері, оцінених виданням у $4 млн, готівкових коштів та інвестицій на ту ж суму і федеральної пенсії в $1 млн.

Перемога на виборах і президентський пост обіцяють зарплату в $400 тис. на рік. Також він отримає $50 тис. як головнокомандувач Збройними силами. Його дружина Джилл повідомила, що вона продовжить викладати у місцевому коледжі.

Читайте також: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів (відео)

Коментарі - 4

+
+79
Qwerty1999
Qwerty1999
9 листопада 2020, 19:08
#
««Минфин» выбрал главное»
«Женившись во второй раз, Байден купил новый дом и самостоятельно сделал в нем ремонт.»

Огорчает, что журналисты о первом браке Байдена не обмолвились ни словом…

Первая жена Джо Байдена Ниле Хантер и их дочь Наоми погибли в автокатастрофе в 1972 году.
Сыновья Бо и Хантер тоже находились в машине и получили серьёзные травмы, но выжили…
+
+22
Богдан Середа
Богдан Середа
10 листопада 2020, 9:49
#
У нас в лотерею виграють, а в них заробляють на публічних виступах ))))) Нашій молодій демократії ще вчитися і вчитися...))))))
+
0
diany
diany
11 листопада 2020, 10:45
#
Если ты думаешь что отец должен управлять своим 50-летним сыном...
+
+10
Sage05
Sage05
11 листопада 2020, 17:15
#
Если он не смог даже с сыном управится, вы правда считаете что сможет со страной?)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися