Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2020, 15:46

Чому дорожчає біткоїн

Результати президентських перегонів у США все ще не зрозумілі. Виборні пристрасті грають на руку криптовалютам: на їх фоні біткоїн подорожчав на 8,7%, його ціна перевищила $15,5 тис. Є декілька факторів, які можуть дати стимул для ще більшого зростання криптовалюти.

Чому дорожчає біткоїн і які шанси, що його ціна поб'є історичний рекорд, «Мінфіну» розповіли аналітики Binance Research.

Цінові коливання

Вперше за 34 місяці біткоїн торгується на позначці вище $15,5 тис. Подібне ралі відбулося в грудні 2017 року, коли біткоїн «промчав» до позначки у $20 тис., а потім в січні 2018 року він стрімко повторив цей шлях донизу.

Примітно, що цього разу основні показники мережі здавалися слабкішими, аніж декілька тижнів тому.

Складність була перерахована в меншу сторону з нового рекордного максимуму (близько $20 тис.) 18 жовтня до $16,79 тис. 3 листопада. Точно так само середній хешрейт на даний час складає близько 120 EH/s, що на 15% нижче за попередній пік в середині жовтня.

Однак комісії за транзакції, що збираються майнерами, різко зросли за останні декілька днів. Середня комісія за біткоїн вперше з січня 2018 року перевищила $12. Хоча транзакційні витрати оплачуються в BTC, цілком природно, що транзакційні витрати в ланцюжку рухаються відповідно до ціни біткоїна, якщо вони виражені в доларах США. Проте, комісії за транзакції останнім часом зростали швидше, ніж ціна BTC в доларах США.

Апетити інвесторів зростають

Кількість біткоїнів в Grayscale Bitcoin Trust продовжує зростати, досягнувши 490 тис. на 6 листопада. Це свідчить про загальний апетит інвесторів до біткоїнів на роздрібних та інституційних ринках. З іншого боку, щотижнева премія GBTC залишається в діапазоні 20%, що набагато нижче, ніж у другій половині 2017 року, коли премія постійно залишалася вищою за 50%. Це можна пояснити зрілістю галузі і більшою доступністю фіатних платформ для купівлі BTC користувачами.

Біткоїни продовжують масово випускатися на Ethereum. Загалом на Ethereum випущено понад 152 тис. біткоїнів. У цій сфері явно домінують два гравці: WBTC та renBTC. Проте, найближчими місяцями ситуація може змінитися, коли нові учасники, такі як tBTC, BBTC (Binance), приєднаються до перегонів за «домінування біткоїнів на Ethereum».

Відкритий інтерес до біткоїну (що складається з ф'ючерсів і безстрокових контрактів) склав понад $5,2 млрд, збільшившись більш ніж на $1 млрд за останні два тижні.

Читайте також: Чому біткоїн став популярнішим у 2020 році

З іншого боку, ринок опціонів досяг сукупного відкритого інтересу до опціонів на біткоїни в розмірі $2,4 млрд.

Чому дорожчає біткоїн

Існує ряд факторів, які, з великою ймовірністю, позитивно вплинули на ціну BTC.

  • PayPal запустив кастодіальні криптосервіси з потенційним охопленням до 26 млн осіб у всьому світі.
  • Повальне захоплення DeFi пішло на спад, про що свідчать великі просадки цін на токени (наприклад, YFI, UNI) від їх історичних піків. Це могло бути пояснено тим, що окремі особи та інституційні інвестори перебалансувати свої портфелі в бік відносно менш ризикованих криптоактивів, таких як біткоїн.
  • Нещодавня зміна цін на біткоїн може бути пов'язана зі збільшенням суспільного визнання його потенціалу в якості глобального макро-хедж-активу. Нещодавнє підвищення цін з $13,5 тис. могло бути викликано нестабільністю, що розвивається, результатів виборів у США у 2020 році. Крім того, відсутність альтернативних безпечних активів також могла мати місце через нещодавні наслідки covid-19. Наприклад, багато європейських країн почали повторно йти в «локдаун», що викликало стурбованість з приводу статусу цих валют (фунт стерлінгів, євро) і фондових ринків, у зв'язку з потенційними економічними спадами. Цікаво, що, незважаючи на зростання на 15,19% за останні 6 місяців, ціна на золото не зростала разом з BTC.
  • 5 листопада Міністерство юстиції оголосило про арешт 69,37 тис. біткоїнів (на даний час оцінюються більш ніж в $1 млрд), які колись належали засновнику Silk Road Россу Ульбрихту. Це сталося після розслідування, розпочатого раніше цього року. Насьогодні це була найбільша конфіскація біткоїнів урядом. Це оголошення могло сприяти зміні цін, оскільки інвестори визнали, що власність міністерства юстиції США фактично блокувала пропозицію до потенційного аукціону, який відбудеться пізніше після закриття справи.
  • Нарешті, ще один аспект, який варто враховувати, — це наслідки того, що такі великі компанії, як MicroStrategy та Square, інвестують частину свого бюджету в BTC. Ці оголошення потенційно могли ще більше зміцнити статус біткоїна як окремого класу активів, покупку якого багато хто боїться пропустити.

Читайте також: Біткоїни для «чайників»: як за вечір освоїти криптовалюту

Також інвестиції в криптовалюту можуть збільшити новини про інтерес до біткоїна традиційних фінансових організацій, таких як DBS, що пропонує платформу для торгівлі, і чутки про те, що JP Morgan запустить службу зберігання криптовалют.

Коментарі - 14

+
+25
uvellir
uvellir
6 листопада 2020, 18:44
#
Интересно где те которые считают что биткоин скам. А банки это надежность и прибыль?
+
+92
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 листопада 2020, 20:38
#
Там само, де ті, хто чекав 34 місяці лиш надії на повернення владеного тоді... співчуваю таким як ти... скачки біткоїна та його висока ціна не є гарантією його надійності та гарантій росту. За фіатом стоїть економіка країни, яка її емітує, за акціями стоїть компанія з її потужностями та патентами... за біткоїном стоїть лише блокчейн, який робить його зручним у використанні. За рік-два вийдуть цифрові валюти провідних країн. Чим тоді буде унікальним біткоїн? Скам він і є скам.
+
+27
Bratyshechka
Bratyshechka
7 листопада 2020, 0:12
#
Если биток заскамится в 2050 году,к примеру на 200к$(пальцем в небо) за биток, вы 30 лет не будите к нему притрагиватся?
+
+17
ballistic
ballistic
7 листопада 2020, 2:56
#
«за біткоїном стоїть лише блокчейн, який робить його зручним у використанні»
- а в чому зручність? Як засіб розрахунків біток незручний.

Головна цінність бітка - це сподівання, що ціна буде постійно рости. Без цієї цінності біток перестане бути цікавим. Стейблкоїни тут не конкуренти бітку, бо вони не обіцяють халявного збагачення. Тому ціна на біток буде зростати, поки буде приплив нових адептів «туземун». Але рано чи пізно потік нових адептів зупиниться...
+
+15
Иво Бобул
Иво Бобул
7 листопада 2020, 7:47
#
«- а в чому зручність? Як засіб розрахунків біток незручний.» 

дай время, друг! год-два и лайтинг на подходе ...
+
+13
Dаrk Lite
Dаrk Lite
7 листопада 2020, 8:19
#
В Лондоне есть два магазина продающие на основе лайтинг(rotate кофе обжаренный)и ещё какой-то в Голландии штук 300...сейчас там локдаун я не могу туда попасть...все магазы закрыли с четверга
+
0
Иво Бобул
Иво Бобул
7 листопада 2020, 9:17
#
Это прекрасно. ждем масс адопшн
+
0
ballistic
ballistic
7 листопада 2020, 15:06
#
«год-два и лайтинг на подходе»
- гарантуєте, що через 2 роки можна буде всюди розрахуватись бітками як банківською картою - так само просто, швидко, без додаткових націнок і з комісією на курсі обміну не більше 1%? :)
+
+27
Иво Бобул
Иво Бобул
8 листопада 2020, 13:54
#
«гарантуєте, що через 2 роки» 
Нет конечно. Лайтинг введут и пройдет еще немало времени на адаптацию оборудования под него. К тому времени как лайтинг заработает на полную мощность мне страшно предположить какова будет стоимость главной крипптовалюты!
+
+15
nighthawk357
nighthawk357
7 листопада 2020, 21:12
#
Чув колись один цікавий факт
Visa опрацьовує за хвилину 46000 транзакцій
Блокчейн біткоїна (де найбільше майнерів які транзакці і опрацьовують) за хвилину опрацьовує їх шість... не тисяч, просто ШІСТЬ штук :)
+
+17
Иво Бобул
Иво Бобул
8 листопада 2020, 13:51
#
Вы немножко путаете величину времени ) Виза может обрабатывать 50 000 транзакций в секунду ( это потолок). У биткоина 7 транзакций/сек!
И еще раз — лайтинг решит эту проблему. потенциал лайтинга 1 000 000 транзакций в секунду. что превышает «потолок» визы в 20 раз.
+
0
ballistic
ballistic
7 листопада 2020, 3:01
#
"Чому дорожчає біткоїн…
5 листопада Міністерство юстиції оголосило про арешт 69,37 тис. біткоїнів
"
— хтось може пояснити логіку, як арешт бітків міг вплинути на ціну?

Пояснення зі статті:
«оскільки інвестори визнали, власність міністерства юстиції США фактично блокувала пропозицію до потенційного аукціону, який відбудеться пізніше після закриття справи»
— схоже на автоматичний неякісний переклад з якого важно зрозуміти суть.
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
9 листопада 2020, 19:58
#
Тю!!! з ринку виведено70тис монет!!!!!пропозиція зменшується,ціна..+інфа про всьо то додає
+
0
Boombarash
Boombarash
9 листопада 2020, 0:50
#
«Верующие правят миром»! «Верующие в биткойн правят миром»! «Как долго?» «Пока не придут атеисты».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися