Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2020, 16:07

Нобелівський лауреат з економіки: панікери можуть обвалити ринок

Незважаючи на світову економічну кризу, ключовий індекс американської фондової біржі S&P торгується близько до своїх історичних максимумів. Однак побоювання інвесторів з приводу нового обвалу зростають.

Лауреат Нобелівської премії з економіки Роберт Дж. Шиллер розповів у статті для The New York Times про те, що зараз хвилює інвесторів. Портал bcs express підготував переклад публікації.

Час бути обережними

Побоювання інвесторів з приводу великого обвалу ринку досягли високих рівнів. У значній мірі цьому сприяла коронавірусна криза і майбутні листопадові вибори президента США. У той же час акції торгуються на дуже високому рівні. Ця волатільна комбінація не означає, що станеться крах, але говорить про те, що ризик подібних подій відносно високий.

«Настав час бути обережним», — попереджає економіст. Свої висновки він робить на базі багаторічних досліджень, в тому числі аналізуючи дані індексів довіри фондового ринку. Цей напрямок вчений розвиває вже понад тридцять років. Індекси складаються з опитувань випадкової вибірки індивідуальних інвесторів з високим рівнем доходу і інституційних інвесторів у США. Опитування проводяться щомісяця підрозділом Єльської школи менеджменту, де сам Шиллер є Стерлінгським професором економіки і науковим співробітником.

Crash Confidence Index більше 10%

Цей індикатор вимірює динаміку ринкових настроїв щодо безпеки фондового ринку на основі відповідей на певні запитання:

«Як Ви думаєте, які шанси катастрофічного падіння фондового ринку в США, як наприклад, 28 жовтня 1929 р. або 19 жовтня 1987 р. протягом наступних шести місяців, включаючи випадок, коли катастрофа сталася в інших країнах і поширилася на США?» .

Індекс являє собою ковзаючу шестимісячну середню величину відсотка щомісячних респондентів, які вважають, що ймовірність такого великого падіння становить менше 10%.

За підсумками опитування інституційні інвестори — люди, які приймають рішення про пенсійні та пайові інвестиційні фонди, пожертвування — сказали, що ймовірність неминучого падіння перевищила 10% — показник того, що люди дуже хвилюються.

Valuation Confidence Index

Індекс заснований на питанні: «Ціни на акції у Сполучених Штатах, в порівнянні з показниками істинної фундаментальної вартості або розумної інвестиційної вартості, такі: 1. Занадто низькі; 2. Занадто високі; 3. Приблизно правильно; 4. Не знаєте? ».

Показник говорить про частку інвесторів, які думають, що ринок не дуже переоцінений. За даними у вересні 2020 р. показник для індивідуальних інвесторів склав 38%, що набагато нижче, ніж у березні 2009 року, коли після фінансової кризи він становив 77%. Для інституційних інвесторів він склав 46% у вересні, у порівнянні з 82% у березні 2009 р.

Читайте також: Блискучий варіант: кому і навіщо інвестувати в діаманти

Однак зараз ситуація така, що не тільки довіра інвесторів низька, але і фактична вартість акцій досить висока, підкреслює експерт.

Cyclically Adjusted Price Earnings (C.A.P.E.)

Шиллер розглядає окрему міру вартості акцій — коефіцієнт Циклічно Скоригованого Цінового Прибутку (C.A.P.E.). Це міра, що дозволяє порівнювати ринкові оцінки фондового ринку різних епох шляхом усереднення прибутку за 10 років, тим самим зменшуючи деякі короткострокові коливання кожного ринкового циклу.

На даний час вона знаходиться на рівні, який був вище тільки в два періоди, за якими пішли падіння фондового ринку: у 1920-і роки, напередодні Великої депресії, і на початку 2000 р., безпосередньо перед проривом «точкової бульбашки».

Низькі показники впевненості і високі ціни на акції самі по собі не приведуть до обвалу ринку. Динаміці може сприяти інший фактор.

Подальший підйом в разі коронавірусу, хаотичні або насильницькі вибори, будь-яка інше подія цілком можуть струсити людей. І навпаки, впорядковані вибори, відчуття політичної та економічної стабільності можуть надати заспокійливу дію.

«Можливо, ми знаходимося на роздоріжжі», — резюмує Шиллер. Ринок може бути уразливим до змін у масовій психології, ірраціональна поведінка учасників біржового процесу може призвести до панічних настроїв і падіння на ринку.

Експерт вважає, що інвесторам слід залишатися обережними у своїх діях на фондовому ринку США. «Потенційні вигоди, пов'язані з високою прихильністю ринку в найближчі роки, повинні бути ретельно збалансовані з можливими ризиками», — попереджає Роберт Дж. Шиллер.

Читайте також: Чим ризикують Apple і Tesla, відкривши доступ до своїх акцій людям «з вулиці»

З огляду на загальну відсутність довіри інвесторів на тлі пандемії і політичної поляризації, є шанс, що «негативний пророцтво, що самореалізується» виконається. Професор економіки підкреслює важливість хорошої диверсифікації за класами активів, включаючи казначейські цінні папери, які є більш безпечними, і рекомендує не перестаратися щодо американських акцій.

Коментарі - 6

+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
30 жовтня 2020, 9:20
#
Гарна стаття, правдива.
+
+15
Y. D.
Y. D.
30 жовтня 2020, 9:54
#
«Возможно, мы находимся на перепутье»
Ага, все итак знают очевидные вещи, что рынок пойдет либо вверх либо вниз. Но никто не знает точных временных рамок этих событий.
+
+100
bonv
bonv
30 жовтня 2020, 12:27
#
Три аналитика-экономиста на охоте. Видят большого оленя.
Один целится, стреляет, промахнулся – на метр влево.
Второй – целится, стреляет, не попал – на метр вправо.
Третий аналитик, не стреляя: «Ну, в среднем,- мы его убили!»
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2020, 14:36
#
Ой, не могу. Улыбнуло. Жму руку.
+
+15
bonv
bonv
30 жовтня 2020, 12:31
#
Аналитики дают прогнозы не потому, что в них уверены, а потому, что их спрашивают.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
4 листопада 2020, 14:43
#
Что плохого в обвале (кроме того, что они случаются редко)? Падает - покупай. Главное чтоб было за что покупать ))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися