Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2020, 7:42

Коли кредити стануть дешевшими і до чого тут облікова ставка НБУ

Національний банк України цьогоріч знизив свою ключову ставку до рекордних за всю історію 6%. Але кредити усе ще коштують для позичальників значно дорожче.  Чи означає це, що облікова ставка не впливає на кредитні ставки банків? Чи будуть кредити дешевшати?

На ці та інші популярні питання «Мінфіну» відповіли головний економіст управління макропруденційних досліджень департаменту фінансової стабільності НБУ Юлія Баженова та економіст цього департаменту Анатолій Глазунов. 

Як зміна облікової ставки впливає на процентні ставки за кредитами?

Після кожного брифінгу про рішення з монетарної політики, де оголошується новий рівень облікової ставки, медіа рясніють заголовками про те, чого тепер очікувати від ставок за кредитами. Щоразу, коли у високих кабінетах обговорюється активізація кредитування, в першу чергу згадують про облікову ставку Національного банку. Зв'язок між ставками дійсно існує – через облікову ставку НБУ безпосередньо впливає на вартість кредитів та депозитів.

Пріоритетом Національного банку України є забезпечення цінової стабільності, тобто низької та стабільної інфляції. Головним інструментом для цього є ключова процентна ставка, вона ж – облікова ставка. Встановлюючи її на певному рівні, центральний банк надає комерційним банкам орієнтир вартості коротких ресурсів. Надалі із урахуванням цього орієнтиру банки встановлюють вартість депозитів та кредитів для клієнтів.

З травня 2019 року завдяки помірним інфляційним ризикам Національний банк поступово знижував облікову ставку, і сьогодні вона встановлена на рівні 6%. Відповідно, банки почали знижувати ставки за депозитами та кредитами. Якщо у липні минулого року середня ставка за кредитами для бізнесу сягала 18%, то у липні цього року вартість позик для них скоротилась до менш ніж 10%. Так само знижувалась і вартість іпотечних кредитів у відповідь на зниження облікової ставки Національним банком.

Читайте також: Чому іпотека під 10% не вирішить житлових проблем українців

Отже, облікова ставка справді впливає на ставки за кредитами. Але чому далеко не всі кредитні ставки однаково чутливо реагують на її зміну? Які інші фактори мають не менший, а, часом, і більший вплив на банківські ставки за кредитами?

Надійним позичальникам – дешеві кредити

Крім вартості ресурсів для банку на ставки впливає рівень ризиків за кредитами. Переважно береться до уваги кредитний ризик – ризик неповернення коштів. Тож вартість позики буде різною для різних груп позичальників, залежно від вірогідності того, повернуть вони кредит, чи ні.

Наприклад, ставки за кредитами дочірнім компаніям міжнародних корпорацій, що крім стійкого фінансового стану мають ще й підтримку материнських компаній, знизились найбільше – до 7% у серпні 2020 року. Оскільки ризики кредитування таких компаній для банків незначні, банки можуть встановлювати для них ставки, близькі до облікової. Звісно, для невеликих компаній, що подекуди не мають прозорої фінансової звітності або ж більш вразливі до несприятливої економічної ситуації, ставки будуть вищими, а часом банк взагалі може відмовитись видати кредит, якщо вважає ризик надто високим.

Читайте також: Банки вже не соромляться платити за гривневими депозитами 5% річних

Також значення має термін кредиту, адже надаючи кошти на довший термін, банки беруть на себе вищі ризики, а тому закладають у вартість кредиту компенсацію за ці ризики. Більша вартість довгострокових кредитів відображає непевність банків з приводу макроекономічного розвитку та вартості залучення ресурсів у майбутньому. Наприклад, наразі кредити терміном до 1 місяця коштують для підприємств на 6-8 в. п. дешевше, ніж кредити на довший термін. Переважно такі короткі кредити отримують великі компанії для поповнення оборотних коштів. В той час як довші інвестиційні позики обійдуться дорожче.

Скільки ж коштують кредити для населення?

Зараз населення переважно бере кредити на поточні потреби (готівкові кредити на купівлю побутової техніки, карткові кредити тощо). Є два фактори, які відіграють найбільше значення для вартості таких кредитів: високі ризики та баланс попиту і пропозиції. Облікова ставка для вартості таких кредитів важить менше. Через переважно незначні обсяги та нетривалий строк кредитів, справжня їхня висока вартість не відчутна для позичальників, особливо в періоди стрімкого росту доходів. А позитивні споживчі настрої підсилюють бажання скористатись позикою, щоб здійснити бажані придбання вже зараз.

Висока вартість коротких кредитів на поточні потреби та її низька кореляція зі ставкою центрального банку – це особливість не лише України. Для прикладу, у США середня ефективна ставка за картковими кредитами наразі перевищує 15% попри те, що ставка ФРС (аналог НБУ в США) близька до нуля.

Але оскільки іпотечні кредити значно більші та довші, ніж позики на поточні потреби, їхня вартість для позичальників відчутніша. Тому для запуску іпотечного кредитування важливо знайти золоту середину: ставка має бути обґрунтованою для банку, але водночас доступною для позичальника із урахуванням його доходів.

Читайте також: Стрімке падіння. Які іпотечні ставки пропонують банки

Завдяки сприятливим макроекономічним умовам, низькій і стабільній інфляції та зниженню облікової ставки вартість іпотечних кредитів вже пішла вниз: ставки зменшились з 18.7% у червні 2019 до близько 13% у серпні 2020 року. Але для подальшого зниження ставок за іпотечними кредитами потрібен поступ у врегулюванні проблем ринку нерухомості, підвищенні захисту прав кредиторів та зниженні кредитних ризиків. Найбільш помітні ризики – це ризики на первинному ринку житла, де працює багато недобросовісних забудовників. Усі кредитні ризики банки неодмінно будуть закладати у вартість кредитів. При цьому на вторинному ринку, де у заставу банк отримує вже готове житло, кредитори вже пропонують в окремих випадках ставки близькі до 10%.

Що відбуватиметься зі ставками надалі

Сьогодні фундаментальних перешкод для подальшого здешевлення кредитів немає. Водночас, важливо розуміти, що потрібен час, аби кращі макроекономічні умови та зміна облікової ставки остаточно відобразилась на вартості кредитів для кінцевого споживача — бізнесу або громадянина. Так, зниження облікової ставки до 6% ще не повністю відображене у ставках банків.

Тому вартість кредитів ще певний час знижуватиметься, разом зі зниженням вартості депозитів. Цьому сприятиме низька та помірна інфляція, а отже низька ключова ставка, а також відсутність загроз значних відпливів депозитів.

Читайте також: Скільки банків закриється через коронакризу

Більше того, банки сьогодні активно конкурують за якісних та надійних позичальників – прозорі, з гарною кредитною історією, зрозумілими фінансовими потоками, дієвою бізнес-стратегією (якщо ми говоримо про позичальника-підприємство), який з більшою вірогідністю поверне взятий кредит. Тому, конкуруючи за таких позичальників, банки пропонуватимуть для них привабливіші умови за кредитами, в тому числі цінові.

Але якщо ми хочемо побачити стрімкіше зниження ставок за кредитами та масову активізацію кредитування, потрібно знижувати і ризики. Тривалий період економічної стабільності та розвиток інструментів хеджування дозволять знизити вартість кредитів на довший строк. Цьому сприятиме прогнозованість інфляції та політики Національного банку, активне використання інструментів процентного свопа, який дає банкам змогу зафіксувати вартість ресурсів на тривалий строк. Посилення ж захисту прав кредиторів та підвищення прозорості позичальників дозволить помітно знизити вартість кредитів і зробити їх по-справжньому доступними.

Коментарі - 27

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 жовтня 2020, 9:44
#
Если кратко: ставки для бизнеса упали. Ставки по недв-ти - как все видят также упали, кредиты на авто в т.ч. для физ.лиц также упали.
А вот ставки, точнее эффективная ставка по кеш-кредитам и кредитам на карточке - почти мало поменялась.

В фин.компаниях на остановках - ничего не поменялось, поменялись лишь заманухи типа под 0% новым Клиентам и все, и то зачастую бесплатного ничего нету.
+
+60
Італій .
Італій .
1 жовтня 2020, 13:42
#
Упали? Прям вот упали? А можно примеров по кредитованию жилья и авто?
+
0
bonv
bonv
1 жовтня 2020, 13:59
#
На словах впали і на іпотеку, і кредити:)))
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 жовтня 2020, 16:18
#
Жилье 8-12%.
+
+47
Італій .
Італій .
1 жовтня 2020, 16:24
#
Максимальна процентна ставка 14,99 % річних (єдиний розмір)
Разова комісія за надання кредиту 0,99 % від суми кредиту, але не менше 1 000 грн.

Ощадбанк, единственное предложение на всю страну
«Файна таун» (м. Київ, вул. Салютна, 2 б)

==========
Загальні витрати
за кредитом 1 517 895 грн
Загальна вартість
кредиту 2 217 895 грн
Реальна річна процентна ставка 16.12 %
+
0
Alekspvl
Alekspvl
1 жовтня 2020, 17:02
#
Надо брать..)))
+
+15
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 14:28
#
> эффективная ставка по кеш-кредитам и кредитам на карточке - почти мало поменялась.

огромный риск невозврата, только увеличившийся в этом году из-за кризиса.
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
1 жовтня 2020, 10:00
#
Долги Украины: что будет с долларом и евро:

https://www.youtube.com/watch?v=hHVo7w6HYXg&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин»,

оставляйте комментарии под видео;)
+
0
bonv
bonv
1 жовтня 2020, 10:13
#
Банки за підсумками серпня були готові кредитувати населення в середньому під 35,6% річних, найнижчі ставки за новими кредитами у гривні - у столичному регіоні. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані НБУ.
Так, відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення в серпні 2020 року в гривні в середньому становили 35,6% річних. При цьому у Київській області та Києві в середньому готові кредитувати в нацвалюті під 31,8%, у Дніпропетровській області - 36,5%, в Одеській області - 37,2%, у Харківській області - 37,7%. Найвищі ставки за новими кредитами у гривні в середньому у Миколаївській області - 40,4%, Луганській області - 40%, Закарпатській області - 39,8%.
А зелебоби продовжують вірити у обіцяні владою  «дешеві кредити»...
+
+48
Arsen Salamakha
Arsen Salamakha
1 жовтня 2020, 14:02
#
Що заважає банкам у еру Big Data вирахувати кредитний ризик під кожного окремого клієнта і запропонувати йому унікальні умови, а не «середню температуру по лікарні»? 

Обслуговуюся у банку 5 років, біла ЗП, умовно в мене є на руках 25к $ і я збираю гроші на нерухомість, потрібна сума 50к$

Заснести свої 25$ у банк немає сенсу, бо мені запропонують 0% річних і ще десь намахають із комісіями
Взяти у банку 600к грн під умовних 10% річних я не можу, банк хіба під 35% запропонує

У підсумку : моє бабло і далі під матрацом, а банк сосе лапу і не отримав клієнта/прибутку....от так і жевемо. Нах такі банки?
+
+12
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 14:20
#
Никто не будет вам индивидуально рассчитывать кредит. Все надежные заемщики платят за себя и за того парня, именно так распределяются риски.
Вы кстати интересно рассуждаете - хотите кредитоваться под 10% в гривне, а личные деньги держать в валюте под какой-то более-менее существенный процент. А как это может работать в наших условиях, реально?
+
0
Arsen Salamakha
Arsen Salamakha
1 жовтня 2020, 14:38
#
Ок, тоді кей №2 : У мене на руках 600к грн, приходжу я у банку і хочу покласти на депозит - мені пропонують 5% річних - я почесав ріпу і вирішив ну нах, а давай краще мені в кредит 600к грн - без проблем, ось ставочка 35% річних....де 5%, а де 35%? Банк доречі може взяти рефінанс в НБУ на рік-два під 6% річних, в чому проблема мені під 10% видати кредит?
+
0
bonv
bonv
1 жовтня 2020, 14:54
#
Как не быть обманутым. Что надо знать при вложении средств в кредитные союзы.
https://finance.liga.net/personal/novosti/kak-ne-byt-obmanutym-chto-nado-znat-pri-vlojenii-sredstv-v-kreditnye-soyuzy
+
0
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 15:16
#
Ну справедливости ради 35% это карточный кредит. Кредиты под залог реального имущества ниже, собственно в статье сказано, что ипотечная ставка для вторичного рынка уже достигает желаемых вами 10%.
+
0
Arsen Salamakha
Arsen Salamakha
1 жовтня 2020, 15:22
#
Https://www.otpbank.com.ua/privateclients/crediting/novabudova/#calculator

нижче 30% річних не знайшов, що я роблю не так?

https://privatbank.ua/kredity/zhilje-v-kredit

кредит на рік під 25% річних

покажіть мені іпотеку під 10%?
+
0
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 15:36
#
10% взято из статьи, для вторичного рынка (где есть реальный объект под залог). К тому же у вас условие с кредитом на год.
+
0
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 15:45
#
Кстати прямо на сайте привата есть ссылка 
https://privatbank.ua/kredity/ipoteka-pod-10
как вы просите, для надежных клиентов. Понятно, что с учетом комиссий, страховки и документов там будет не 10%, но и далеко не 25.
+
0
VaDRo
VaDRo
2 жовтня 2020, 14:26
#
Я обращался в Приват. Как надежный клиент. Мне предложили 17.5% на вторичке. Ниже - никак. И это еще без скрытых комиссий. Эффективная ставка вряд ли будет ниже 20%. И тогда - возвращаемся к вопросу Арсена. Где 5% депозитных и 20% кредитных? Что - банк на эти 2% и живет? (с) анекдот из 90х
+
0
Langevin
Langevin
2 жовтня 2020, 16:47
#
Я вам за что купил, за то продаю. У привата, как и у всех остальных, достаточно прозрачная формула кредитных ставок именно по этой программе - UIRD + N%
UIRD - средняя по больнице депозитная ставка на год, N - доход казино, у привата он 4%, для других он колеблется от 3 до 5%. 
Сегодня был материал https://minfin.com.ua/realty/articles/ipoteka-pod-10-komu-dostupna-i-kto-vydaet/ , эффективные ставки в основном менее 15%.
+
0
yo2019
yo2019
5 жовтня 2020, 12:36
#
Langevin
Если приват такой дерзкий что самый надежный( с обеспечением квартиры) кредит 20%, то справедливо если депозит минимально ОТ 12% чистыми на руки должен быть, но не 5-7% как сейчас..
+
+30
Arsen Salamakha
Arsen Salamakha
1 жовтня 2020, 14:45
#
Все надежные заемщики платят за себя и за того парня, именно так распределяются риски.

Так вони могли працювати 10 років назад, зараз ця модель не працює і якщо банки цього не зрозуміють то їх скоро зїдять всякі фінтех компанії.

Якщо є 10 позичальників то для кожного вираховується індивідуальний ризик, і комусь дається кредит під 10%, комусь під 15%, комусь під 35% а хтось шлеться на 3 букви.

Ви ж коли страхуєтеся у страховій компанії вам не кажуть що ціна послуги виросла на 40% (чи в 2-3 рази) бо ми минулого року багато виплат зробили...у вас кожного року +- стабільний відсоток, не залежно скільки ідіотів розбили свої тачки по пяну чи затопили сусідів
+
0
Langevin
Langevin
1 жовтня 2020, 15:21
#
Я не думаю, что так как вы пишете будет для кредитов без залога. Речь идет о полном невозврате, какая разница, не вернут вам кредит под 10%, под 35% или под 50% :) Закладывается риск, он перекрывается ставкой. Может более близкие к банковскому делу посетители минфина меня поправят, но я это вижу именно так.
+
+8
skylake3
skylake3
2 жовтня 2020, 14:45
#
Невозврат доходит до половины выданных карточных кредитов, потому добросовестные заёмщики платят такие большие проценты, по сути, компенсируя банку убытки от тех заёмщиков, кто кредиты не платит. Если народные депутаты усилят защиту кредитора, то для честных людей кредиты станут значительно меньше, чем сейчас.
+
0
VaDRo
VaDRo
2 жовтня 2020, 14:23
#
«С мая 2019 года благодаря умеренным инфляционным рискам Национальный банк постепенно снижал учетную ставку, и сегодня она установлена ​​на уровне 6%.» (с) статья
Пвастити, а если в течении года курс долЯра летал между 23 грн и 28 грн за 1 доляр - это уже уменьшение инфляционных рисков, или еще нет?
+
0
VaDRo
VaDRo
2 жовтня 2020, 14:30
#
«Благодаря благоприятным макроэкономическим условиям, низкой и стабильной инфляции и снижению учетной ставки стоимость ипотечных кредитов уже пошла вниз: ставки уменьшились с 18.7% в июне 2019 до около 13% в августе 2020 года.»
Антирестно - где это? И какая это цифра - минимальная реальная, или просто среднепотолочная?

«При этом на вторичном рынке, где в залог банк получает уже готовое жилье, кредиторы уже предлагают в отдельных случаях ставки близкие к 10%.»
Антирестно, тот кто писал статью - пробовал получить ипотеку на вторичке под 10%? :)
+
0
GGGGdpua
GGGGdpua
2 жовтня 2020, 23:04
#
Задела тема прям за живое. Вы же понимаете, что получая минималку, невозможно не взять кредит просто на «выживание». Процентнвя ставка по кредитке альфабанка 42% годовых. Зарплата позоляет вносит минимальные платежи, но долг с каждым платежом накапливаеться. За долг банк каждый месяц 1ого числа списывает 3.5% Закрадывается шальная мысль, а не «забить » ли на тот долг? Можно дальше лезть в кабалу, беря кредитку еще у одного банка и еще еще... но нет здравый смысл возобладает, долги надо отдавать. Может я много трачу? Может мало зарабатываю? Может слишком много забирает государство? Вопросы есть. Конкретных решений нет. Интуиция подсказывает что вскоре платить будет нечем. Ни комуналку, ни даже проценты по кредитке...
+
0
Siege
Siege
3 жовтня 2020, 10:27
#
Рекомендую сменить тариф кредитной карты на red. Как минимум не будет 3.5% комиссии в месяц
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися