Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 11:56

Трампу потрібно терміново послаблювати долар і виштовхнути фондовий ринок вгору

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, на американському фондовому ринку зберігається дуже нервова обстановка. Індекс широкого ринку S&P 500 балансує поблизу найважливішої зони підтримки 3200-3250 пунктів і до кінця так і не зрозуміло чи вийшло у биків перехопити ініціативу, яка з початку вересня явно була в лапах ведмедів.

Ще в середині тижня здавалося, що корекція американських індексів закінчилася і при першому ж інформаційному приводі почнеться хороше зростання, проте, як це не сумно для республіканців, саме Дональд Трамп, головний вигодонабувач від зростання фондового ринку відправив його до нових локальних мінімумів. Американський президент в ході інтерв'ю дав зрозуміти, що не віддасть владу в разі програшу на президентських виборах.

Як це взагалі можливо? Як це робиться технічно? Що про це думають однопартійці Трампа? Для ринків стало зрозуміло одне — в США назріває політична криза, яка в умовах другої хвилі COVID-19 може надбати дуже гостру, якщо не зовсім гарячу форму.

Як тут не згадати відомий вислів, приписуваний то одному, то іншому легендарному інвесторові, яке свідчить що «Акції треба купувати тоді, коли на вулицях течуть ріки крові». Залишається сподіватися, що до цього не дійде, хоча, судячи з тих протестів, що відбуваються в США, виключати цей варіант не варто.

Однак перш, ніж спрацює легендарний вираз, акції повинні сильно впасти, тому що соціальні і політичні протести мають на увазі майбутні економічні проблеми. Ще на президентських виборах повинен перемогти Джо Байден, але судячи із соціальних опитувань він не є безумовним фаворитом. Хоча перемога представника демократів і здається зараз більш імовірним результатом.

У цьому контексті цікавий коментар головного ринкового стратега LPL Financial Райана Детріка американському діловому каналу FOX Business, який завжди послідовно висловлював явну симпатію Республіканській партії і захищав Дональда Трампа. Минулої ночі Р. Детрік у властивій йому веселій манері заявив, що, судячи з динаміки індексу долара і фондового ринку, ймовірність перемоги Джо Байдена зараз вище. Ведучі каналу, звичайно, спробували відбити його заяву, проте він привів статистичну основу такого припущення. Згідно з даними LPL Financial ослаблення долара безпосередньо перед виборами пророкує перемогу чинного президента, а його зміцнення, перемогу кандидата від протилежної партії. Така закономірність підтверджувалася на останніх семи виборах з восьми.

Те ж саме стосується і фондового ринку. Якщо він знижується перед виборами, це сигнал до перемоги альтернативного кандидата, а зростання ринку сигнал до перемоги чинного президента. У цій закономірності ще більш високий рівень реалізації, підтверджений аналогічним розвитком ситуації з 1984 року, коли у виборах відповідний кандидат перемагав в дев'яти випадках з дев'яти.

Як ми бачимо зараз, індекс долара зростає з початку вересня, а американський фондовий ринок з цього моменту падає. Це говорить про значно більш високу ймовірність перемоги саме альтернативного кандидата в президенти, в даному випадку демократа Джо Байдена.

Виходить, що загрози Дональда Трампа про те, що він не віддасть владу можуть бути реалізовані. Мабуть він теж дивиться FOX Business і готує варіанти дій на випадок програшу. Чого тільки варта історія зі смертю судді Верховного суду і спробою Трампа призначити на цей пост «свою» людину, який в разі оскарження результатів виборів, а мабуть так і буде, прийме «правильне» рішення.

По всьому видно, що Трамп буде битися до останнього, а значить ще не зрозуміло, де вирішиться доля президентського поста — на виборах або в суді. Звідси і замішання ринку, яке мабуть триватиме до нового повороту в цій захоплюючій політичній гонці. Можливо, цей поворот трапиться вже на цих вихідних, тому що Дональд Трамп обіцяв призначити нового верховного суддю вже в майбутню суботу, а можливо це відбудеться на перших дебатах, які відбудуться наступного тижня 29 вересня.

Так що фінансові ринки без перебільшення стають полем політичної битви республіканців і демократів. І якщо явної переваги в ресурсах немає ні в однієї зі сторін, то нас може чекати нервова волатильність поблизу поточних рівнів аж до 3 листопада.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися