Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2020, 11:40

Всесвітній банк додав фондовим ринкам негативу

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, не встигли інвестори прийти в себе після розчаровуючого засідання ФРС, як Всесвітній банк вирішив додати їм ще один привід для песимізму і негативного настрою. Головний економіст міжнародної фінансової організації Кармен Рейнхардт, заявила, що повне відновлення світової економіки може зайняти більше п'яти років.

Рейнхардт говорить про те, що V-подібне відновлення неминуче переросте в більш депресивну форму U — образну, W-подібну або навіть L-образну, навіть незважаючи на збереження безпрецедентного стимулювання з боку центральних банків і урядів. Вона вважає, що їм просто не вистачить ресурсів для того, щоб утримати швидкість і темп економічного відскоку.

Вишенькою на торті в дослідженнях Світового банку є те, що через поступове перетворення «коронакрізіса» з біологічного в фінансовий, розрив між бідними і багатими країнами почне стрімко зростати, приводячи до ще більшого соціального розшарування в світі.

Додати тут особливо нічого, ринки думали, що глава ФРС занадто песимістично ставиться до економічного майбутнього, кажучи, що без нових фіскальних стимулів американська економіка ризикує знову зірватися в рецесію. Але Всесвітній банк точно переплюнув і ФРС, і Джерома Пауелла заявами про те, що навіть нові стимули особливо не зможуть допомогти.

На ринку навіть встигли з'явитися дослідження про те, що відбувається з фондовими індексами, коли інвестори неправильно оцінюють форму кризи. Дослідники приходять до «несподіваного» висновку, що в поточній ситуації дуже оптимістична V-образна оцінка замість більш реалістичних U, W або L-подібної форми кризи може привести до завищених очікувань, на тлі яких може розвинутися глибша криза, що нагадує те, що трапилося в США в 1930-х роках.

Ну як тут протистояти ведмежому інформаційного натиску, особливо коли макроекономічна статистика в США виходить гірше попередніх значень, як це було вчора з будівельним сектором, або трохи гірше позитивних прогнозів, як це було в четвер з первинними заявками на допомогу з безробіття. Не дивно що фондові індекси в США падають останні два дні і цілком можуть продовжувати таку динаміку і сьогодні.

Можна було б сподіватися на конгресменів, і на те, що вони нарешті перестануть думати про те, хто виграє на президентських виборах і нарешті поставлять на перше місце економіку. Але судячи з останніх подій в американському політичному просторі, надій на це стає все менше і менше. Тільки демократи висунули ідею зниження обсягу нових стимулів до $ 1,5 трлн., тільки Дональд Трамп дав явно зрозуміти, що згоден з таким розміром пакета, як тут ж з'явилися заяви з боку демократів, що це вже занадто мало. Лідер переговорного процесу від демократів Ненсі Пелосі, яка раніше і висунула ідею про розмір стимулюючого пакету в $ 1,5 трлн., повернулася до неприйнятної для республіканців цифрі в $ 2,2 трлн.

Тому поки інформаційний фон явно на користь зниження фондових індексів. Важливих подій або публікацій, які могли б перекрити весь цей негатив, на кінець тижня не заплановано. А значить бикам залишається лише сумно спостерігати і чекати наступного тижня, коли може з'являться можливості для контратаки.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися