Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 вересня 2020, 12:31

ФРС може розчарувати ринки

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, ось і настав головний день цього торгового тижня. Сьогодні ФРС доведеться провести другий день свого вересневого засідання, прийняти важливі рішення щодо економічних прогнозів і майбутнього курсу монетарної політики. Після чого повідомити їх громадськості і спробувати виправдати їх обґрунтованість на прес-конференції глави американського фінансового регулятора Джерома Пауелла.

Ринки протягом двох днів намагалися абстрагуватися від цієї теми, намагаючись думати то про хорошу макроекономічну статистику в Китаї і США, то про новий ураган «Саллі», який знову загрожує нафтовидобутку і переробці нафти в Мексиканській затоці, то про надії на схвалення нового антікоронавірусного пакету допомоги американської економіки на $ 1,5 трлн. Сьогодні навіть з'явилася тема з рішенням СОТ про незаконність тарифних мит США щодо китайських товарів.

Однак, як не крути, але звільнитися від думок щодо того, що ж тепер буде робити ФРС, ні у кого так і не вийшло. Тож не дивно, що більшість фінансових інструментів так і залишилися поблизу рівнів початку тижня, підкреслюючи важливість рішень ФРС і невизначеність ситуації.

Так, ФРС змінило курс монетарної політики на більш терпимий до інфляції, що по ідеї означає пом'якшення. Так, ФРС очевидно доведеться запускати контроль кривої прибутковості при наступному серйозному падінні на фондовому ринку. Але як це буде відбуватися? Коли це може статися? Ще більш цікаво, що буде робити ФРС якщо падіння так і не станеться?

Відповідь на друге питання, ймовірно, може з'явитися в листопаді, коли стануть відомі підсумки президентських виборів в США. Відповідь на перше питання, ймовірно, з'явиться ще пізніше, коли стане зрозуміла гострота подій, що відбуваються на фінансових ринках. Правильність такого припущення, до речі, підтверджується результатами досліджень Wells Fargo. Їх опціонна модель очікуваної волатильності каже, що період підвищених коливань ринку після виборів може бути досить тривалим, а не короткостроковим, як це було раніше.

Виходить, що через півтора місяці почнеться сильна волатильність, до якої потрібно починати готуватися вже зараз. Але все одно незрозуміло, як будуть вести себе ринки в цей підготовчий період. І ось тут повинна допомогти відповідь на третє питання про дії американського фінансового регулятора в разі, якщо нового масштабного падіння фондових індексів в найближчий рік так і не станеться.

На жаль, консенсусу на ринку з цього питання немає. Висловлюються дуже полярні думки. Хтось каже, що в оновлених економічних прогнозах США буде враховано більш швидке поліпшення на ринку праці, а значить і можливо більш швидке підвищення процентної ставки, ніж в кінці 2022 року. Хтось, навпаки, говорить про те, що відбувається уповільнення відновного імпульсу в американській економіці, а значить і можливе перенесення зростання ставки на 2023 рік.

Додатковою складністю виступає і необхідність дотримання з боку ФРС політичного нейтралітету. У звичайній ситуації для американського регулятора було б логічним і послідовним підтвердити зміну курсу, вказати на ризики і неоднозначні сигнали економіки. Після чого пояснювати, як буде працювати «новий» монетарний курс. Але в поточній ситуації, коли не зрозуміло хто виграє вибори і, відповідно, як зміниться економічний курс, пропонувати стандартні рецепти і пояснення буде занадто необачною дією.

У підсумку виходить ситуація, коли «А» сказано, а «Б» сказати поки не можна. І ФРС доведеться обмежитися мінімальною кількістю нової інформації, що для ринків може стати сигналом до розчарування, можливого продовження корекції на фондовому ринку, і приводом продовжувати будувати різні теорії щодо того, як же буде діяти американський фінансовий регулятор.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися