Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2020, 13:09

Зниження золота — корекція або розворот тренда?

Вашій увазі аналітичний огляд від експерта компанії Tickmill.

Покупки золота, починаючи з середини липня, придбали характер манії або нагальної перекладки в захисний актив в очікуванні катастрофи. Незважаючи на низку цілком об'єктивних причин для зростання, відчувався і спекулятивний порив, хоча б тому, що з 17 липня по 6 серпня лише одна денна свічка вниз і минулий хай від 2013 року (~$1920) був пройдений підозріло легко.

Подолання двохтисячної позначки змусило говорити про цілі в $2500, $3000 і навіть $4000, тому контрендові ставки важко давалися психологічно. З цієї ж причини було важко прикинути і рівень, з якого почнеться відкат. Зараз же коли відкат відбувся з'являється можливість і необхідність обговорити, чи є це корекцією або сигналом глобального розвороту.

Серед потенційних факторів 5% корекції золота називалися сплеск прибутковості казначейських облігацій, підвищення оптимізму, пов'язане з розробкою вакцини, економічні апдейти, нові подробиці з фіскальної угоді в США і т. д. Пройдемося по пунктах.

Прибутковість 10-річних облігацій вперлася в 0.5% 6 серпня, з яких почала зростання і досягла 0.67% в середу. Приблизно з того ж моменту і почалося зниження золота, що як би говорить про те, що вплив відкату на ринку Трежеріс на золото є. Проте як ми можемо бачити з недавньої історії, великі по амплітуді коливання прибутковості Трежеріс викликали менше зниження золота:

Справедливо зауважити, що ліквідація позицій по золоту в березні також посилювалася браком ліквідності. Але якщо взяти сплеск прибутковості на початку червня, який більше останнього, він справив на золото набагато менше враження.

На зв'язок золота з ринком трежеріс можна подивитися і з трохи іншої сторони. Золото добре корелює з таким інструментом як TIPS (індексовані на інфляцію бонди казначейства) — обидва є хеджем від інфляції, тільки для різних горизонтів. Так от якщо припускати, що фактором корекції став якийсь зсув в очікуваннях щодо інфляції, то повинні були скоректуватися і TIPS — однак рух прибутковості по ним було набагато слабкіше:

Виходить, що при такому млявому русі активу-колеги, падіння золота може пояснюватися тим, що були різко переглянуті переважно довгострокові очікування інфляції, або зсув в очікуваннях не є основною пояснює фактор.

Зовсім не представляється також який-небудь розворот в політиці пом'якшення ФРС, так як ЦБ чітко дав зрозуміти, що до 2022 жодних кроків у бік нормалізації («ми не думаємо про те, щоб думати про підвищення ставок») і якщо зміни і будуть, то тільки в бік пом'якшення. Прорив до нової фіскальної угоди в США поки також не відбулася.

7 серпня був реліз NFP, який показав невеликий сюрприз у робочих місцях, однак ефект звіту на ринок був мінімальний який вичерпав себе ще в п'ятницю.

У підсумку в якості претендента, який пояснює різке зниження золота є технічна корекція, яка з урахуванням знаходження золота на історичному максимумі, придбала лавиноподібний характер (тобто моментум). Фундаментально очікування по золоту залишаються колишніми, так як ключові фактори, що обумовлюють зростання, залишаються в дії.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися