Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 червня 2020, 10:50

Іпотека 14-15% реальна, але про 5-7% ще зарано говорити

І уряд, і президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляли, що задача влади — зниження ставок за іпотечними кредитами до 5-7%. Мовляв, ставка 10% — це лише початкова мета.

Здавалося б, все сприяє тому, щоб кредити дешевшали. Національний банк, наприклад, знизив облікову ставку до рекордно низького рівня в історії України — 6%. Проте банки не поспішають наслідувати приклад регулятора.

Чому пручаються кредитори і що потрібно, щоб ставки за кредитами впали до 5-7%, у своїй колонці розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Теорія та практика

Іпотека під 5-7% — мета гарна. Але виникає питання не щодо предмету, а щодо методів досягнення цієї мети. Наприклад, вираз Зеленського про те, що «ми дотиснемо банки» натякає на не зовсім ринковий підхід до даного питання.

Адже уявіть, що ви банк, і ви взяли гроші шляхом залучення депозиту, наприклад, на 100 млн. гривень до 7% річних. Ви видаєте кредит по 10%. У підсумку в теорії, вам з 100 млн. гривень в майбутньому повернуть 110 млн. гривень, а ви повернете депозити на суму 107 млн. гривень. Ви, як банк, отримаєте прибуток у розмірі 3 млн. гривень (без урахування інших витрат).

Але теорія майже завжди розходиться з практикою. Адже зі 100 позичальників, наприклад, двоє можуть опинитися в підсумку неплатоспроможними і не повернуть борг. А в цьому випадку решта 98 повернуть вам тільки 107,8 млн. гривень. І ваш прибуток складе 0,8 млн. гривень, адже за депозитами вам треба повертати 107 млн. гривень. Але якщо поганих боржників виявиться не 2, а 3, то вам повернуть лише 106,7 млн. гривень, і ви як банк отримаєте збиток.

Для будь-якого банку важлива величина ризиків, які він на себе бере. І цей ризик має свою ціну. Якщо цей ризик дорівнює 2%, то банк може працювати зі своєю відсотковою маржею, що дорівнює 3%, але якщо цей ризик дорівнює 3% або 5%, то банк завжди буде закладати цей ризик у свої розрахунки, через що відсотки будуть зростати.

Читайте також: Приватбанк запускає програму доступної іпотеки під 9,99% річних

Точно так само і вкладники, які несуть свої гроші на депозити, оцінюють свої ризики. Якщо ризик коштує 2%, то вкладники ніколи не понесуть гроші за менший відсоток! Плюс в питанні про вклади потрібно враховувати й інфляцію, ніхто не понесе гроші на депозит, який не буде покривати інфляцію, тому що ніхто не хоче отримати явний збиток. Тому, якщо інфляція буде дорівнювати 3%, а ризик складе 2%, то депозит зі ставкою 5% буде мінімально допустимим без урахування прибутку за депозитом і податків. Разом з цими факторами виправдана ставка за депозитами складе вже 7%.

І за цими вхідними даними при інфляції 3% та ризику неповернення, що дорівнює 2%, реальна ставка за кредитами буде можливою на рівні 10%. Все це можна вивести у дуже спрощену формулу:

Депозит (3% інфляція + 2% ризик + 0,6% прибуток + 1,4% податки) + Відсоток банку (2% ризик + 1% прибуток банку без урахування податків та інших витрат) = 10%

Якщо інфляція буде дорівнювати 5% і ризик 5%, то рівень депозитів буде дорівнювати близько 13%, а кредит буде коштувати майже 20%. Якщо ризик буде дорівнювати 1% при інфляції 2%, то ставка за депозитами може скласти 4%, а кредитування буде можливе по 6%.

З усього цього можна сказати, що для низьких ставок за кредитами важливі два фактори – це величина ризику і рівень інфляції, причому ризики рахують всі - і вкладники, і банки. Плюс до цього варто додати і курсову стійкість валюти. А всі ці питання відносяться вже до всієї економічної ситуації в країні. Це і питання про довіру, і питання про макроекономічну стабільність, фінансову стійкість боржників, фінансову стійкість країни загалом і багато, багато іншого.

Іпотечне кредитування саме собою не може бути метою у відриві від усього іншого. Питання низьких ставок за кредитами — це похідна від ситуації у всій економіці загалом. І коли мова йде про ставки, що рівні 5-7%, то потрібно розуміти, що ставки-це температура, яка відображає здоров'я економіки. І щоб збити цю температуру треба лікувати весь організм, щоб він нормально функціонував.

Читайте такожГроші в котлован. Простий спосіб захистити покупців житла

У цій аналогії «дотискати банки», тобто намагатися збити температуру тіла за допомогою холодного душу, буде абсолютно неправильним способом лікування, яке ні до чого не призведе.

Уроки минулого

Щоб отримати ставки за іпотекою, що рівні 5-7%, потрібно працювати не над безпосередньо самими ставками. Потрібно мати стабільну гривню і низьку інфляцію, причому не протягом пари років, а протягом десятиліття, адже іпотечні кредити видаються на тривалий термін. І найголовніше, потрібно скорочувати ризики до величини 0,5-1%, а для цього потрібно виконати ще дуже багато роботи і провести ще багато реформ на шляху до «нормальності».

Адже поміркуйте самі. Наприкінці 2019 року в країні було всього 7,3 млн. штатних співробітників «по-білому» при населенні близько 42 млн. осіб. При цьому загальне число працюючих оціночно становило 16,6 млн. осіб. Як можуть банки оцінити свій ризик на рівні 1%, якщо, можна сказати, половина позичальників у «тіні». Для низьких ставок важливі не тільки самі ставки, важливо все, в тому числі і наявність платоспроможного позичальника з офіційно підтвердженими доходами, тому що саме такі позичальники і можуть бути з низьким ризиком.

У банків ще свіжо в пам'яті те, що було минулими роками. Наприклад, у період 2006-2007 років у країни вже майже почався кредитний бум, і ставки за іпотекою в гривні становили 15%, а валютні 7%. Але для банків все це закінчилося сумно, у вигляді «банкопаду». Банки тоді повірили в «світле майбутнє» і не стали жорстко підходити до оцінки якості позичальників та якості ризиків. Часом траплялося й так, що банки враховували рівень доходів просто зі слів позичальника. І багато в чому через це згодом і стався «банкопад». У кризовий період багато людей виявилися неплатоспроможними. Погані борги або інакше непрацюючі кредити злетіли до рівнів у десятки відсотків. Тобто не ті 2% ризику, які потрібні для 10% кредиту, а десятки відсотків!!! І все це банки пам'ятають, тому навряд чи до них швидко повернеться друга ейфорія про «світле майбутнє». Банки, пам'ятаючи історію, будуть більш обережними і будуть більше рахувати ризики.

Так само варто відзначити, що до 2008 року весь світ перебував в ейфорії з приводу іпотечних кредитів, а кризу 2008 року часто називають «іпотечною». І після цього гіркого досвіду не тільки українські банки, але і вся світова банківська система стала більш обережніше підходити до іпотеки і краще рахувати ризики. Тому загальні умови для іпотеки сьогодні вже трохи інші, у порівнянні з тим, що було раніше.

Коли українці отримають дешеві кредити

Для зниження ставок потрібно знижувати ризики, а зниження ризиків позначиться на всій економіці країни, не тільки на ставках. І при зниженні ризику до 0,5-1% у України буде зовсім інша економіка, інша якість взагалі всього, не тільки рівня відсотків за кредитами. Це якісно абсолютно інший рівень економіки.

Але не все так погано. Україна повільно, але рухається вперед і гривня сьогодні більш надійна валюта, ніж була раніше. Інфляція вже впевнено знизилася до однозначного числа. І ризики поступово скорочуються. Тому ставки за кредитами, звичайно ж, впадуть, відображаючи загальну «температуру» економіки і фінансової стійкості країни. Але я все ж вважаю, що найближчими роками реальні ставки за іпотекою все ж впадуть до 14-15% річних. Однак номінально хтось із банків для «краси», можливо, зробить ставку 10%, але з урахуванням комісій та інших платежів реальна ставка все одно буде все ті ж 14-15%. А при такому рівні відсотка іпотека стане вже можливою, нехай не на 15-20 років, але хоча б на 5-10 років. І люди за такими ставками будуть кредитуватися. Але це все ж поки що ще не буде масовим явищем.

До масової іпотеки країні ще далеко, швидше за все, ще ціле десятиліття, за умови зростання і розвитку економіки. Адже що таке масова іпотека для 40-мільйонної країни, яка охопить усіх. Це коли на рік буде будуватися мінімум 0,5 метрів житла на людину, тобто всього у країні буде будуватися 20 млн. квадратних метрів житла на рік. З яких половина буде куплена на іпотечні гроші, тобто 10 млн. квадратних метрів житла. Що при ціні 30 тисяч гривень за метр буде дорівнювати 300 млрд. гривень виданих іпотечних кредитів щорічно. А кредитний портфель, при середній тривалості кредитів, що дорівнює 15 років, і повному циклі, складе 2,250 млрд. гривень. Саме такі цифри, якщо рахувати за нинішніми цінами, можуть бути при іпотечних ставках 5-7%. Але це буде вже інша економіка, в рази більша, ніж зараз. У якій буде близько 20 млн. робочих місць з «білими» доходами, а не 7 млн. як зараз.

В нинішніх умовах, коли загальний кредитний портфель фізичних осіб, який включає і іпотеку, і споживчі кредити, й автокредити, разом складає всього 211 млрд. гривень. Навіть видача суми 15-30 млрд. гривень на рік за іпотекою, при ставках 14-15% річних, на які люди куплять 500-1000 тисяч квадратних метрів житла, вже буде гарним результатом. Але це не охопить всіх, а охопить лише частину людей. Але і це для економіки буде добре, бо буде краще, ніж вчора.

А ставки 5-7% — це амбітна ціль, яка передбачає абсолютно інший якісний рівень економіки України, і це, по своїй суті, буде рівноважно навіть не подвоєнню, а потроєнню ВВП країни, але це за умови, що ставки за іпотекою, що дорівнюють 5-7%, будуть досягнуті ринковим шляхом.

Є, звичайно ж, й інший шлях, не ринковий. Але на цьому шляху не буде балансу, тому що так чи інакше хтось повинен буде заплатити за низькі ставки своїм збитками, або держава, або банки. Але в цьому випадку іпотека 5-7% не зможе стати загальною, тому що ніхто не зможе своїм збитками покрити 300 мільярдний ринок іпотеки, який може виникнути при ринковому підході. Таких грошей ні в кого немає. Тому цей шлях буде більше на «вустах», ніж у справі. І в цьому не ринковому шляху виникне невідповідність попиту і пропозиції на кредити. Тому що тих, хто захоче взяти кредит буде набагато більше, ніж видаваних кредитів, а тому це знову стане тереном для корупції і всього подібного.

У процвітання не можна прилетіти швидко. Розвиток — це поступовий процес, що охоплює всі економічні питання, а не тільки питання за іпотечними ставками. Неможливо швидко потрапити з положення, коли ставки були 30% річних, у положення зі ставками 5-7% річних. У природному шляху все поступово. Спочатку ставки впадуть до 14-15% річних і іпотека відродиться після сплячки, обсяги будуть ще невеликі, але вони вже будуть, і кредитний портфель банків почне зростати. Потім у міру розвитку економіки, з роками, ставки впадуть до 10-12%, і підуть вже серйозні обсяги кредитування. І тільки після цього, через досить довгий період, можна буде розраховувати на ставки 5-7%.

Коментарі - 31

+
+128
zzel
zzel
26 червня 2020, 13:49
#
Автор пытается логически рассуждать про риски и проценты - это вообще не наша реальность

реальность такова что президент не л*х сказал сделать 5% ипотеку, уже приватбанк сделал 10%, скоро будет 5%. А убытки от тех кто не заплатит - убытки покроет бюджет, ему не жалко, на дыру еще напечатают гривны

Коммерческие банки конечно не будут давать ипотеку под 5%, это же убыток
+
0
Petrovich121
Petrovich121
26 червня 2020, 22:33
#
Каким образом делают кредиты якобы под 0% под бытовую технику-производитель компенсирует банку с маркетингового фонда по предварительным договорённостям,у застройщиков прибыль более 200%-половина от прибыли на откат банку и дело сдвинулось...)))
+
0
Виталий Мальцев
Виталий Мальцев
26 червня 2020, 17:37
#
Имхо бред,принимается закон и банк забирает жилье у должника, и ни каких потерь в итоге у банка нет.
+
+42
ekokill
ekokill
26 червня 2020, 17:49
#
Для этого нужна и стабильность в цене недвижимости, и прозрачность её реализации
+
+30
Teopa
Teopa
26 червня 2020, 18:39
#
До 2006 года в США так и думали - и и ипотечные облигации были с рейтингом ААА - но потом БАХХХХ

Ну и так между прочим - в Украине законы еще далеки от чистого рынка.
+
0
NFH
NFH
27 червня 2020, 8:54
#
А если у должника ребенок?
А у многих так и будет...
Настолько популиская власть в жизни не разрешит забирать квартиру, если там ребенок.
Ведь вой на всю страну начнется.
+
+15
sergiy1980
sergiy1980
26 червня 2020, 20:01
#
Как у северного соседа получилась ипотека под 6-8%. Никто не интересовался?
+
+15
vlad9486
vlad9486
26 червня 2020, 20:22
#
Независимость центрального банка и его жесткая политика.
+
+15
mike123
mike123
26 червня 2020, 20:36
#
В России, после того, как они адаптировались к санкциям запада, инфляция составляет 2-4% с 2017 года:
https://tradingeconomics.com/russia/inflation-cpi
У нас же инфляция только в этом году опустилась до таких значений и неизвестно, надолго ли.

Плюс там ниже общесистемные риски — да, они под санкциями, но у них власть тверже держит руль и они не являются полем ведения прокси-войн, не находятся под слабопрогнозируемым внешним управлением.

В общем, все как объясняет Михаил.
+
+15
Teopa
Teopa
26 червня 2020, 22:15
#
Куда исчезли 2 трлн. долларов прибыли от сырья у северного соседа?

Ну и еще — а вы не слышали о том что плохой долг там в 2018 был под 5 трлн. рублей. для справки чуть более 5% от ВВП. И это те деньги которые были у приставов по исполнительным делам, то есть по которым уже есть судебное решение.

А еще не слышали о докапитализациях банка ВТБ — и о банкопаде там. 500 банков как сдуло.

+
0
NFH
NFH
27 червня 2020, 9:00
#
Нет в рашке 2-4% инфляции как и у нас.
Множество знакомых расеян есть, а также родственники в рашке, все в один голос говорят, что это бред.
+
+22
MilaZ
MilaZ
26 червня 2020, 20:33
#
Підтримую автора статті: аргументи і факти, глибокий аналіз,підтверджений розрахунками. Ще питання:"Чи буде що видавати банкам в кредит, якщо інвестори стануть забирати депозити з банків? Бо тримати гроші за такий низький процент безглуздо (інфляція+ризики+дохід такою низькою ставкою не покриваються), навіть найлінивіший почне шукати кращі джерела доходів на вкладені гроші.
+
+37
mike123
mike123
26 червня 2020, 20:48
#
НБУ как раз этого очень боится - что вкладчики устроят «забастовку».
Меня позабавила фраза Рожковой об этом в одном эпизоде утекших записей прослушки (там где они с предыдущим премьер-министром судили-рядили, как Зеленскому рассказать, что все под контролем).

И, да, если начнется массовый отток денег вкладчиков из-за низких ставок по депозитам (например, пойдет народ в долларовый кэш или золото), у банков не будет выхода другого, как только повысить ставки до приемлемого уровня.
Сейчас они проводят на нас эксперимент - схавают люди такие низкие ставки или нет.
Т.е. люди должны поверить, что гривня будет стабильной и инфляция - низкой, чтобы согласиться на такие депозитные ставки.

Я согласен с Михаилом, что власти еще не доказали, что они достойны такого доверия - должно пройти несколько стабильных лет для начала.
+
0
Victor9000
Victor9000
28 червня 2020, 1:47
#
И кредиты дешевле не стали,в сравнении с тем когда было 20+4% за депозит,впринципе за такой процент есть смысл что то ложить.Ну может на 3-5% кредиты дешевле стали,но тот факт что приват многим уменьшил кредитные суммы доступные много говорит о экономике
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
26 червня 2020, 22:13
#
якщо інвестори стануть забирати депозити з банків?

Було б смішно,якби не було так сумно.
Люди,та поки ви не перестанете вкладення ОСОБИСТОГО капіталу у всіляку фігню вважати ІНВЕСТИЦІЄЮ - в цій країні нічого не зміниться!!!
Депозит - це НЕ інвестиція,бо ви надаєте кредит банку або купуєте ПАССИВ(зобов*язання)  банку і НЕ маєте ніякого права власності.
А інвестиції зв*язані з купівлею АКТИВІВ та правом власності.
У нашій країні доти не буде іпотеки за низькими відсотками,допоки не будуть видавати такі кредити під ГОТОВЕ ДЛЯ  ПРОЖИВАННЯ житло з набутим правом ВЛАСНОСТІ,а не під всілякі «котловани» та «сараї-полуфабрикати» з правом ВИМОГИ.
+
0
shabash
shabash
26 червня 2020, 22:29
#
Если риск стоит 2%, то вкладчики никогда не понесут деньги за меньший процент!
Во-первых, не очень понятно, как вкладчик посчитает свой риск? Во-вторых, если банки будут предлагать депозиты только под 1%, то выбор у вкладчика будет невелик: положить деньги под матрац, либо согласиться на 1%. Вангую, что согласятся как миленькие, несмотря ни на какие риски. Потому что у них есть желание накапливать, а 1% - это больше, чем 0%.

Как могут банки оценить свой риск на уровне 1%, если, можно сказать, половина заемщиков в «тени».
Они могут просто не давать ипотеку тем, у кого нет хороших выписок из госреестра физлиц-налогоплательщиков. Мало того, что они застрахуют себя от тени, так ещё и будут подталкивать тень к осветлению ради получения ипотеки.
+
+59
Teopa
Teopa
26 червня 2020, 22:52
#
Почему нет выбора - выбор есть всегда  тут работает обычная кривая по объему. 

рыночный поход когда депозиты рады дает неисчерпаемый фин ресурс в том числе и иностранный.  
не рыночный % сокращает фин ресурс.  
Если вы поставите 1% - то вместо 500 млрд. депозитов останется 50 млрд.  а остальные посчитают что лучше сидеть в валюте чем за 1% в гривне рисковать.  
по 2% останется 100 млрд.  по 3% 150 млрд. итд.

а если поставите скажем 12%  по вкладам - то ресурс будет безграничный потому что еще иностранцы прибегут. 
ну это все образно - цифры с потолка. 


+
0
shabash
shabash
26 червня 2020, 23:36
#
Если поставить 1%, то высоки шансы, что и валюта начнёт дешеветь, так что в ней сидеть не захотят. Примерно как сейчас, когда ставки по депозитам падают вместе с курсом доллара.
+
0
Саша Ник
Саша Ник
30 червня 2020, 12:14
#
shabash, у нас курс доллара «падает» сколько себя помню.  Упал аж с 2.5 грн. за 1 бакс, до 26.6 грн. за 1 бакс. 
Скоро «укрепимся» ещё?
+
0
shabash
shabash
1 липня 2020, 14:27
#
Пока что я не вижу причин, которые бы позволили избежать очередной резкой девальвации. Но вот прямо сейчас курс стабилен, а % по долларовым депозитам меньше гривневых. И гривневые депозиты пока что продолжают расти, хотя казалось бы - коронакризис, локдаун, время тратить припасенное на черный денью.
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 2:20
#
А вы читали статью по ссылке?

Как вам такой пассаж: «Но из общего количества полученных документов от населения на получение ипотечных кредитов, только 3% украинцев получают положительное решение о выдачи ипотеки.»

Уже одного этого предложения, в принципе, достаточно, чтобы сделать выводы об уровне аналитики. Хотя там можно задать ещё много вопросов относительно тех цифр, которыми он так легко разбрасывается, не приводя ссылок на источники получения информации.

Так или иначе. Я не говорю о том, почему в Украине будут или не будут давать ипотеку. Я говорю о том, что если человек хочет копить - он будет копить. И покуда ставка по гривневым депозитам превосходит ставку по долларовым, а курс остается стабильным, и даже имеет тенденцию снижаться, население будет нести деньги на гривневые депозиты. Всех лохов, конечно же, вытряхнут очередной девальвацией. Но, казалось бы, почему их хоть кому-то должно быть жалко?
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 15:01
#
А переведёте мне этот пассаж с охрименковского на русский? Он имеет в виду, что только 3% положительных решений, или что? Я имел в виду, что если человеку так тяжело сформулировать свою мысль, то есть вопросы к самой мысли.

А почему именно с зимних до мартовских? Потому что так удобно играть цифрами?

С 2016-го года курс находился в диапазоне 23.15-28.98. Среднее - 26.07 с колебаниями +/- 11%. Евро к доллару на этом же периоде: 1.04-1.25. Среднее - 1.15 с колебаниями +/- 9.5%. Что не так со стабильностью?

Сколько можно повторять эту чушь про выкуп ОВГЗ за рефинанс? 100 раз разбирали, что объем проданных ОВГЗ превышает выданный рефинанс во много раз.

В предпоследнем предложении своего предыдущего комментария я написал, что думаю по поводу курса. Вы не увидели это предложение?
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 15:46
#
Ну т.е. просто хочется поиграть цифрами ради красного словца? Ну, играйте ¯\_(ツ)_/¯

Да, но если бы мы обсуждали тот же самый вопрос в июне 2016-го, то мы смотрели бы на интервал от начала 2012-го: 7.99-33.73. Среднее - 20.86 с колебаниями +/- 62%. Процент по депозитам в 2016-м эти колебания превосходил, говорите?

А при чем здесь иностранные покупатели? Деньги некуда девать именно нашим банкам.

Почему не соответствует? Человек хочет копить - он смотрит здесь и сейчас, каким образом копить выгоднее. Здесь и сейчас выгоднее копить на гривневом депозите. Даже с учётом того, что ставки упали, потому что ставки по долларовым депозитам ещё ниже, а доллар уже дольше, чем 4 года не растёт. Вот и несут. В какой-то момент перестанут, и произойдёт то, что мы не раз наблюдали.

Ещё раз повторю, не надо путать накопление с инвестированием/спекуляциями, что делает автор нынешней статьи.
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 19:37
#
«Играть цифрами» - это брать период с зимы по март для того, чтобы попытаться опровергнуть утверждение о стабильности курса доллара.

Ну да, помогут. Гривня снова девальвирует в 2-3 раза, ставки по депозитам снова вырастут, процесс запустится вновь.

Я про его ответ на мой комментарий. Про иностранцев и т.д.
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 23:28
#
Выше прочитайте про стабильность на примере сравнения колебаний USD/UAH и EUR/USD. У вас какая-то удивительная настойчивость в игнорировании неудобных аргументов.
+
+30
bonv
bonv
26 червня 2020, 23:33
#
У зе-влади тільки теорія... На практиці сумно..
+
+22
NFH
NFH
27 червня 2020, 9:05
#
У зе власти по моему и теорией все плохо....
иногда их теорий наслушаешься, что плакать хочется.
+
0
ballistic
ballistic
27 червня 2020, 1:01
#
Зєлєбобіки запевняють, що тільки друкарський станок врятує країну
+
+15
Irina Irina
Irina Irina
27 червня 2020, 14:20
#
Привет! Аналитик, который написал эту статью, как часто бывает.., живет другой жизнью, чем большая и более бедная, чем он, часть населения Украины. Во-первых, речь идет об ипотеке и никто ее за 1 год не выплачивает. Если заявлено 20 лет, то за это время банк получить намного больше, чем 9,99%!!! Те риски, которые прописал аналитик вначале статьи, рассчитаны на 1 год - это не для ипотечных кредитов! И что значат эти проценты - квартира же остается у банка!.. У нас цены на недвижимость НЕРЕАЛЬНЫЕ!!! Американцы писали в 2007 году(!) - кризис закончится тогда, когда средний американец снова сможет взять доступную ипотеку. А у нас - все цены, и на продукты, в том числе, выше, чем в цивилизованной Европе или такие же, а минимальная зарплата ниже в 15 и выше раз! Это не экономика, это ОЛИГАРХОНОМИКА!!! И почти все «расказчики-аналитики» рассказывают нам сказки о том, почему мы должны брать кредиты под драконовские проценты!!! А о рисках и реальных проблемах тех, кто взял кредиты (и платил вовремя!) в ликвидированных банках и им, при закрытых банках - платить было некуда(!!!) насчитали «черт-знает-какие-проценты» и теперь требуют погашения, все «глубокомысленно» молчат!!! Какие-то финкомпании купили пул кредитов (по телу) кредита за 4% от стоимости, а погашения требуют теперь вместе с теми насчитанными процентами!!! Т.е. купили за 600 грн., а требуют 300 тыс.грн. Как ВАМ, господа аналитики, ТАКИЕ РИСКИ?!!
+
0
Teopa
Teopa
27 червня 2020, 17:34
#
Повесить гонца - гонец во всем виноват )))))
+
0
Victor9000
Victor9000
28 червня 2020, 1:38
#
Так квартиру просто продадут,да и ещё например если покупка заранее то потом через года 3 после заселения цена существенно увеличивается,ещё и в наваре будут,да и так + 200% дохода+там могут быть комиссии,страховки.да и берут те кто может платить,чтоб взять нужно хотя бы 30000 дохода,чтоб 11000 в месяц платить
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися