Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2020, 9:26

Муніципальні облігації замінять депозити, що дешевшають, і ОВДП

Часи високої дохідності відходять у минуле. Реальна дохідність за депозитами та ОВДП вже впала до 7,5-10%, і ця тенденція продовжиться. Але інвестори все ще можуть заробити.

Часи високої дохідності та високих відсотків відходять у минуле.
фото: finpost

На які інструменти інвестування варто звернути увагу, щоб у майбутньому можна було заробляти на 3-4% більше, ніж на звичних інструментах, розповів аналітик інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Курс на зниження дохідності

Нацбанк знизив основну ставку до 6%. МВФ схвалив програму допомоги Stand-By Україні, а слідом рейтингове агентство Moody's підвищило кредитний рейтинг України до рівня «B3» з «Caa1» з прогнозом – «стабільний». Вся ця послідовність подій призводить до істотного зниження дохідності за ОВДП України та відсотками за депозитами.

Читайте також: Рівняння на НБУ: банки знижують ставки слідом за регулятором

Ставки дохідності в країні будуть падати за всіма фронтами і це добре, але не для всіх. Низькі ставки позбавлять українців, які раніше тримали гроші на депозитах і в ОВДП, високого відсоткового доходу. На даний момент реальна дохідність за депозитами і ОВДП вже впала до 7,5-10%, і ця тенденція продовжиться. В осяжному майбутньому ставка 7-8% буде нормою.

Вкладники, звичайно, навряд чи задоволені таким розвитком подій. Багато з них зараз напевно перебувають у роздумах про те, де можна зберегти високий відсотковий дохід і не знаходять відповіді. Адже інших таких масових і відносно легких фінансових інструментів з розміщення грошей майже немає. Немає ніякого сенсу купувати валюту і валютні активи, оскільки за межами України в основній масі дохідність ще нижча.

У пошуках альтернативи

Замість депозитів і ОВДП люди можуть вкласти гроші в бізнес, де можна отримати високий відсоток доходу, але там можна і втратити гроші, і там потрібно працювати.

Високу дохідність можна знайти у так званих ризикових активах, наприклад, акції західних компаній або придбати інші активи, що торгуються на біржі. Але за такими операціями криється високий ризик і такими активами треба керувати, що передбачає наявність фінансових знань, а це знову ж таки праця.

Читайте також: Як інвестувати в акції іноземних компаній. Інструкція

Люди можуть звернути свій погляд на нерухомість як альтернативу депозитам, але це знову ж ризики. Адже ціни на нерухомість мінливі і не гарантують доходу.
І для вкладників, у зв'язку з поліпшенням фінансової стабільності в країні, ситуація змінюється на очах саме зараз. Але навіть у цій ситуації все ж можна знайти більш високі відсотки за вкладами.

Дохідність за муніципальними облігаціями поки ще залишається досить високою при низькому ризику вкладень. Ці облігації схожі з ОВДП, але випускаються муніципалітетами під свої бюджети. Дохідність за ними майже завжди вища, ніж у ОВДП, оскільки борг регіонів не може бути надійнішим за борг центральної влади. Але, тим не менш, їх надійність досить висока, і вища, ніж у депозитів. Тому що депозит – це борг банку, а муніципальна облігація – це борг регіонального бюджету, а надійність бюджету, нехай навіть і регіонального, вища, ніж у банків.

Читайте також: Дві можливості втекти з депозиту, що дешевшає

Для прикладу, за всю сучасну історію України за муніципальними облігаціями був один дефолт — у Одеси в 1998 році. Але в підсумку пізніше, борги за пред'явленням були повністю погашені. У той же час про кількість банків, що впали за цей час, і безповоротно «згорілих» депозитів, напевно, можна не розповідати.

Муніципальні облігації: аргументи «за»

І області, і міста України є надійними боржниками, а їхні боргові папери за надійністю можна розмістити на другому місці, відразу ж після ОВДП України. І це не просто слова, це підкріплено і законодавчим регулюванням. Після проведеної децентралізації місцеві бюджети в Україні за законом зобов'язані погашати борги в пріоритетному порядку, порівняно з іншими видатками бюджету, крім соціальних. Це означає, що регіон не зможе здійснювати майже ніякі витрати, ні будувати дороги, ні здійснювати які-небудь інші витрати або фінансування своїх програм, доки не розплатиться з проблемними боргами.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігації українських міст — експерт

Наприклад, за облігаціями міста Харкова на даний момент можна отримати 12,5-13,5% річних. І що важливо, так само, як і Україні загалом, днями кредитне агентство Moody's підвищило кредитний рейтинг Харкова з рівня «Саа1» до рівня «В3» з прогнозом «стабільний». А це означає, що агентство Moody's оцінює місто Харків і ризики вкладень в його облігації, так само, як і вкладення в ОВДП України.

Інвестуй вигідно з «Бонусом від Мінфіну»

Будь-яка людина або компанія можуть купити муніципальні облігації так само, як і ОВДП. І їх так само можна купити та продати в будь-який момент. Процес придбання приблизно схожий з купівлею ОВДП, але дохідність за ними вища, ніж у ОВДП.

Проте цей тип облігацій не можна назвати масовим продуктом. Люди в Україні здебільшого і не чули про можливість подібних інвестицій, і вкладення в муніципальні облігації для українців не такі звичні, як вкладення в депозити або ОВДП.

Але зараз, коли фінансова ситуація в країні змінюється, дохідність падає. Щоб доходи інвесторів зростали, їм потрібно змінюватися і самим, стаючи більш гнучкими в питаннях інвестицій, і розширювати свій фінансовий кругозір. Тоді за рахунок цього, в майбутньому люди зможуть отримувати додаткові 3-4% доходу, в порівнянні зі звичними інструментами інвестування.

Читайте також: 10 стереотипів, які заважають успішно інвестувати

Коментарі - 15

+
+53
lsdog
lsdog
19 червня 2020, 9:50
#
А какой-то регион сможет случайно объявить дефолт? Центральная власть не будет помогать регионам гасить % по овгз вдруг что? Не будет такого что кто-то привлечёт гривну , купит доллар и выведет куда-то на Кипр?
+
+25
Teopa
Teopa
19 червня 2020, 12:19
#
Деньги от облигаций идут на прямую в региональный бюджет - и украсть из бюджета это все равно что украсть из бюджета.  

А регион при возникновении проблемного долга - будет гасить долг напрямую из налогов. Потому что погашение долга в приоритете стоит по сравнени с новым диваном или автомобилем чиновников.  

+
+15
lsdog
lsdog
19 червня 2020, 13:06
#
Отличный замкнутый круг для власти
+
+27
mary27
mary27
19 червня 2020, 14:04
#
Тем не менее, реструктуризации по муниципальным бумагам были не раз.
+
0
Teopa
Teopa
19 червня 2020, 15:02
#
Кроме Одессы в 1998 году когда еще - поделитесь инфой? Ато неизвестно другим.
+
+8
mary27
mary27
19 червня 2020, 15:56
#
Хм, точно помню про Киев, кажется после ипотечного кризиса.
Но были еще реструктуризации.
+
+32
mary27
mary27
19 червня 2020, 16:17
#
https://delo.ua/econonomyandpoliticsinukraine/kiev-restrukturiziroval-obligacii-serij-g-i-n-304627/

https://www.vedomosti.ru/finance/news/2014/10/08/fitch-ponizilo-rejting-kieva-do-preddefoltnogo-ss
+
0
mary27
mary27
19 червня 2020, 16:23
#
Старая статья:
https://www.uaib.com.ua/news/mass-media/kazny-grady-1
Винница и Луцк.
+
+7
Y. D.
Y. D.
19 червня 2020, 10:57
#
% выше за счет того что ликвидность этих облигаций не такая как у ОВГЗ Украины
+
+40
mary27
mary27
19 червня 2020, 14:04
#
Совершенно верно.
Ликвидность околонулевая.
Как и у ипотечных бумаг ГИУ.

Государство могло бы, по аналогии с ОВГЗ, освободить купонных доход по ним от НДФЛ.
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
19 червня 2020, 12:31
#
Депозит в гривне или валюта: как не влететь с курсом (советы и рекомендации)

https://www.youtube.com/watch?v=z2MMvKlZw1Q

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте под видео ;)
+
+38
vadymbanker
vadymbanker
19 червня 2020, 19:04
#
Все это хорошо, но местные облигации облагаются ндфл-ом и военным сбором, в отличии от овгз, следовательно какой смысл..
+
0
Graycat
Graycat
19 червня 2020, 19:16
#
Странно, что автор не упомянул об этом в статье
+
0
mary27
mary27
19 червня 2020, 21:17
#
См.несколькими каментами выше.
+
+30
bobmarle
bobmarle
19 червня 2020, 21:39
#
Стрижка оленей? Ну как всегда...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися