Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2020, 16:04

Торгова ідея: Ризики фрагментації ЄС і премія за ризик в Євро

За повідомленням аналітика компанії Tickmill, Азіатські і Європейські фондові індекси втратили інтерес покупців у четвер, ф'ючерс на S&P 500 підібрався до критично важливої позначки в 3000 пунктів, переважно на тлі розширення антикитайських заходів і посилення антикитайської риторики в США. Експерт компанії нагадує, що Конгрес вчора схвалив законопроект, що дозволяє заблокувати доступ до фондового ринку для китайських компаній, якщо ті не зможуть довести свою незалежність від китайського уряду. Через кілька годин після прийняття законопроекту, Трамп знову атакував Китай в твіттері, ефективно перервавши похід S&P 500 до позначки в 3000.

За даними опитування інвесторів від Bank of America, частка хедж фондів, що приєдналися до ралі на фондовому ринку, зросла з 15% у квітні до 34% у травні. Однак керуючі фондами зберігають рекордну позицію в грошах, очевидно вважаючи ралі спекулятивним поривом, «ралі всередині ведмежого ринку». Понад половина опитаних менеджерів заявила, що серед потенційних «чорних лебедів» для ринку перше місце посідає повторний спалах інфекції Covid-19, що призводить до локдауну, на другому місці – перманентні втрати на ринку праці в США, на третьому – розвал ЄС. Власне, інформація, що впливає на ймовірність реалізації цих ризиків, буде домінуючим фактором у настроях інвесторів найближчим часом.

Що стосується ризику фрагментації Європи бачимо, що ключовий індикатор сприйняття ризику – прибутковість за зобов'язаннями найбільш проблемних боржників, наприклад Італії, продовжує знижуватися. За місяць прибутковість по 10-річним італійським паперам сповзла з 2.3% до 1.6% Власне ідея торгової угоди по EURUSD може полягати в тому, що премія за даний ризик в європейських активах продовжить знижуватися з відходом цього ризику, отже пара нарешті зможе потестувати цілі вище 1.10. Технічно, в горизонтальному каналі можна розглянути завершення корекції, на відміну від попередніх походів на 1.10:

Споживча впевненість в Єврозоні позитивно реагує на зняття карантину. У травні показник рушив в позитивну сторону, змінився з 22 до 18.8 пунктів. При цьому очікувалося, що він впаде до -24 пунктів. Настрій споживачів є випереджаючим економічним фактором, насамперед для споживчих витрат. Тим не менш виробничий PMI Єврозони в травні вказав на те, що зростає кількість компаній, які повідомили про скорочення випуску, хоч і меншим темпом, ніж у квітні.

Окремо по німецькій економіці видна слабка динаміка виробничого PMI і випереджаюче очікування відновлення PMI у сфері послуг, що узгоджується з динамікою споживчої впевненості. Звільнення поки не встигли захопити Європу, трансферти урядів населенню втримали споживання від спаду, що відбилося в більш швидкому відновленні сфери послуг. Травневе значення виробничого PMI на рівні 30 пунктів стає ще одним аргументом на користь того, що відскік у виробництві можна не чекати, а значить про накопичення проблем із зайнятістю поки не доводиться говорити.

Експорт та імпорт Японії скоротилися трохи менше, ніж передбачалося. Більший інтерес, зрозуміло, викликає зміна експорту (приблизно 19% від ВВП Японії), в контексті низки інших орієнтованих на експорт країн Азії (наприклад, Китаю), де експортні дані також порадували за квітень, це малює більш сприятливу картину зовнішнього попиту.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися