Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2020, 7:40

ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, аби пересидіти кризу

Карантин та світова економічна криза сплутали всі карти інвесторам. Ті, хто очікував заробітків, зараз підраховують збитки. Натомість деякі консервативні інструменти виявились вдалим способом зберегти і примножити гроші.

«Мінфін» дізнався у професійних інвесторів та представників банків, куди краще вкладати гроші за нинішніх умов, де можна отримати найвищу дохідність та з якими ризиками можна зіштовхнутись.

Депозити

Це традиційно найпростіший спосіб отримати доходи зі своїх заощаджень. Однак, початок року не віщував для любителів зберігати заощадження на банківських рахунках нічого хорошого. Ставки за депозитами взяли впевнений напрям на зменшення. Так, минулого року середня ставка за гривневими вкладами становила 15,65% річних. 

Та Нацбанк раз за рабом знижував облікову ставку, що почало тягнути вниз і відсотки за депозитами. Більше того представники НБУ прямо закликали знижувати дохідність вкладів, аби здешевити кредитування.

Як наслідок, середня ставка за річними гривневими депозитами в березні опустилась до позначки в 11,5%. Вниз пішли і відсотки за валютними вкладами. В перших числах березня річний вклад у доларах США в середньому можна було розмістити під 1,9%, а євро — 0,77%. Хоча ще два місці тому ставки становили 2,96% і 1,71% відповідно.

Обирай вклад з вигідними умовами в каталозі від «Мінфіну»

Якщо ж врахувати, що з відсотків за депозитами потрібно заплати податки (18% — з доходу фізичних осіб і 1,5% — військового збору), реальний дохід за гривневим вкладом на початку березня в середньому складав близько 9,3% річних. За доларовим – трохи більше 1,5%, а євро – близько 0,6%.

Після початку карантину ставки за гривневими вкладами пішли вгору. Таким чином банкіри улещували клієнтів, аби запобігти відтоку грошей. 

Читайте також: Огляд депозитних ставок «Мінфіну». Як швидко і легко вибрати найкращий депозит

За оцінками експертів, з якими поспілкувався «Мінфін», цього року на гривневих депозитах після сплати податків можна буде заробити 10,4% за рік. На доларових – 1,7%. Ризикованість вкладів і в доларах і в гривні фахівці оцінюють однаково – в 2,5 балів по 10-бальній шкалі (де 10 — найвищий ступінь ризику). Таким чином, у надійність банківської системи (або ж принаймні системи гарантування вкладів) фахівці продовжують вірити.

Хоча, зниження Нацбанком облікової ставки відразу на 2% до 8% може змусити банки піти на зменшення відсотків по депозитах всупереч очікуванням.

З урахуванням бонусу від «Мінфіну» прямо зараз можна оформити вклад у гривні зі ставкою 14,25% річних у гривні і 3,15% — у доларі.

Головний ворог гривневих депозитів зараз  – інфляція. Кабмін очікує, що цього року вона становитиме 11,6%. Переважна більшість експертів називають цифру в межах 8-10%. Тобто це майже стільки ж, чи трохи більше за очікувані прибутки від депозитів.

Заробітки в гривні власників валютних депозитів порахувати ще складніше. Все буде залежити від курсових коливань.  Продовження кредитної співпраці з МВФ, тривалість карантину і глибина падіння економіки — всі ці чинники впливатимуть на курс нацвалюти.

За оптимістичним сценарієм гривня до кінця року може навіть укріпитись,  за песимістичним – обвалитись до 3о грн/$ і нижче.

Актив Ризиковість Дохідність %
Депозит, гривня 2,5 10,4
Депозит, долар 2,5 2,2

ОВДП

На початку цього року експерти прогнозували заробітки за гривневими ОВДП до 9,2% річних, за доларовими – 3,5% річних. Всі говорили, що золота епоха українських облігацій, коли ставки за держпаперами у нацвалюті сягали 20% річних, вже минула. Адже в перші місяці зими Міністерство фінансів опустило дохідність за ними до 11% і прогнози були на подальше зменшення дохідності.

Тепер ситуація може змінитися докорінно. Весною Мінфін скасував кілька запланованих раніше аукціонів з розміщення гривневих облігацій і лише раз продав валютні. Як повідомили в міністерстві – «за результатами консультацій з первинними дилерами». Говорячи простіше – не було бажаючих купувати ОВДП з такою низькою дохідністю.

Але пауза не може тягнутися довго. За відсутності кредитів від МВФ держоблігації залишаються єдиним джерелом фінансування бюджетного дефіциту. Тому уряд змушений буде розміщувати ОВДП, а для цього — збільшувати їх дохідність. 

 За прогнозами експертів, дохідність гривневих облігацій сягне 16,8%, а доларових – 5%. До того ж з доходів від облігацій потрібно сплачувати лише військовий збір (1,5%), а це суттєва перевага над депозитом.

На переконання директора корпоративного департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Ігоря Дикого, за нинішніх умов саме ОВДП в комбінації із валютною готівкою можуть стати базою інвестиційного портфелю для того, щоб перечекати важкі часи.

Читайте також: Приватбанк запустив послугу купівлі-продажу ОВДП онлайн

Досить високо експерти оцінюють і надійність облігацій. Ризикованість гривневих ОВДП, на їхню думку, становить 2,3 бали, а доларових – 2,7 по 10-бальній шкалі (де 10 — найвищий ступінь ризику). Ризик експерти вбачають у курсових коливаннях та інфляції, які впливають на дохідність.

Всерйоз перспективи дефолту за українськими зобовязаннями не розглядає жодний експерт, з яким спілкувався «Мінфін». На думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, ОВДП більш надійний інструмент порівняно із депозитами, адже міцність держави завжди вища, ніж у будь-якого банку.

Купуй ОВДП з дохідністю 15% річних та отримай додатковий бонус від «Мінфіну»

Є зараз можливість заробляти і на вторинному ринку ОВДП. Як розповів начальник відділу по роботі з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько, на вторинному ринку гривневі облігації котируються з дохідністю 18-19,5%.

«Стрибок у дохідності ОВДП після карантину зумовлений бажаннями інвесторів-нерезидентів вийти з українського ринку ОВДП та активним продажем ними цінних паперів. З початку березня портфель ОВДП нерезидентів скоротився вже на 12 млрд грн до 115 млрд грн», — пояснює він.

Водночас, припускає Приходько, «ризик-апетит» нерезидентів може незабаром змінитися. Це буде за умов, якщо Україна отримає кошти від МВФ, а світові фінансові ринки відновляться на фоні проходження піку епідемії коронавірусу. За таких умов дохідність ОВДП на вторинному ринку знизиться до рівня ставок за депозитами, вважає фахівець.

Актив Ризиковість

Дохідність

%

ОВДП, гривня 2,3 16,8
ОВДП, долар 2,7 5

Золото

Важкі часи в економіці завжди привертають більшу увагу до консервативних способів інвестування. Тому не дивно, що золото зараз торгується на показниках близьких до річних максимумів. В момент написання статті фьчерс на тройську унцію коштував $1720 доларів, а на початку року — $1520.

Експерти, з якими спілкувався «Мінфін» очікують, що за рік на золоті можна буде заробити 10,6% річних. Ризики ж тут незначні, десь на рівні депозиту — 2,8 бали. Як зазначає управляючий локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко, золото з великою ймовірністю буде більш прибутковим, ніж інструменти з фіксованою дохідністю.

За словами Михайла Федорова, вже цього року ціна золота може сягнути $2000 за унцію. Bloomberg пише, що Bank of America поліпшив свій 18-місячний прогноз за ціною золота. Аналітики банку очікують, що ціна дорогоцінного металу через півтора року досягне $ 3000.

Читайте такожЗолото може подорожчати до рекордних $2000 за унцію: причини

Водночас, навіть такий консервативний інструмент може принести неприємні сюрпризи. Аналітик Фрідом Фінанс Україна Денис Білий звертає увагу, що золото вже перебуває на локальних максимумах.

До того ж ніколи не знаєш, куди поверне паніка на ринках – всі почнуть купувати золото чи продавати його. Так, в середині березня вже стався обвал ціни на дорогоцінний метал. Тоді золото втратило 14% своєї вартості, хоча невдовзі відіграло падіння.

 Також слід враховувати, що спред між купівлею і продажем золота в українських банках доволі значний. Скажімо, Ощадбанк готовий продати злиток в 1 гр цього металу за 1860 грн, а купити - за 1295 грн.

Інші банки встановлюють скромніший спред, але слід бути готовим до того, що він буде близько 7-15% від вартості. Детальніше про придбання фізичного золота та розцінки банків можна почитати в цьому матеріалі.

Актив Ризиковість Дохідність %
Золото 2,8 10,6

Ризикові інвестиції

Експерти, з якими «Мінфін» спілкувався взимку, чекали, що цього року на акціях можна буде заробити близько 9% річних, якщо не активно торгувати ними, а просто купити цінні папери і сприймати їх як річний депозит.

Однак нинішня криза боляче вдарила по ринках. Наприклад, з 1 січня до часу написання статті індекс S&P 500 впав на 15%, а Dow 30 – на 19%. І це при тому, що вони відіграли частину карколомного обвалу.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Зараз більшість експертів не готова назвати навіть приблизні прибутки, які може принести фондовий ринок. 

«У зв'язку зі світовою пандемією і очікуваним економічним спадом в більшості країн, придбання акцій може виявитися досить ризикованим вкладенням, як з точки зору торгового доходу, так і з точки зору потенційного заробітку дивідендів», — пояснили «Мінфіну» експерти Правекс Банку.

Водночас, припускає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, програми стимулювання економіки та викупу активів будуть підтримувати ринок. Загалом ризикованість вкладів у акції фахівці оцінили у 5,4 бали.

Так само експерти не змогли навіть приблизно сказати, які очікувати доходи від інститутів спільного інвестування.

За словами аналітика Альпарі Максима Пархоменка, такі організації переважно інвестують в фондований ринок і купують боргові облігації. За нинішніх умов вони демонструють збитки, каже експерт.

Також, як відзначає Андрій Шевчишин, інститути спільного інвестування, які спрямовані на внутрішній ринок не можуть ефективно працювати через низьку ліквідність. В середньому експерти оцінили ризик співпраці з такими організаціями у 6,4 бали.

Не набагато менший ризик фахівці очікують від придбання корпоративних облігацій – 5,8 балів. Очікувана ж дохідність, за їхніми розрахунками, тут доволі значна – 16,2%. Але, очевидно, це саме через ризикованість. Азартні інвестори можуть заробити на них і більше. Або ж піти в мінус.

«Дохідність бондів ДТЕК зараз вище 30% річних у валюті. Однак ця цифра сформована через переддефолтний стан компанії», — зазначає Максим Пархоменко.

Високоризикові інвестиції

Те ж саме значною мірою стосується і гри на Forex та інвестицій у криптовалюту.

Читайте також: Вся правда про Forex. Чи можна тут заробити, залишаючись вдома

Куди поверне логіка інвесторів у кризовий період важко передбачити. Приміром, в середині березня вартість біткойну обвалилася до $5 тис. – вдвоє менше, ніж на місяць раніше. А в останні дні він вже коштує близько $7 тис.

За словами аналітика Фрідом Фінанс Україна Степана Джуса, зараз досить багато «койнів» знецінюються, а ІСО-проекти (виведення криптовалют на ринок) банкрутують або зазнають збитків. В той же час, за його словами, деякі криптовалюти все ще можуть забезпечити високі доходи.

Експерти, з якими поспілкувався «Мінфін», оцінили ризикованість і Forex, і придбання криптовалют у 8,6 бали. Очікувану дохідність цим інструментам, звичайно, вказати не змогли.

Нерухомість

До інвестицій в нерухомість фахівці почали ставитись більш скептично. Взимку опитування «Мінфіну» показало, що експерти очікували заробітку на житловій нерухомості 16,6% річних, а на комерційній – 15%.

Читайте також: Київська оренда: центр за ціною Троєщини і велике переселення за місто

Зараз же прогнозований прибуток по комерційній нерухомості 4%, а житловій – 8%. Як пояснює Григорій Овчаренко, інвестиції в комерційну нерухомість перебувають в зоні ризику в першу чергу через свою неліквідність.

Проблема також в тому, що в умовах кризи і банкрутства малого та середнього бізнесу попит на комерційну нерухомість буде низьким, вважає Андрій Шевчишин. А привабливість оренди житлової нерухомості знизив карантин.

Актив Ризиковість Дохідність %
Житлова нерухомість 4,7 8
Комерційна нерухомість 4,3 4

У дослідженні брали участь компанії ICU, IBI-Rating, ІГ Універ, Фрідом Фінанс Україна, Банк Кредит Дніпро, Правекс Банк, Альпарі, Forex Club.

Олексій Писарев

Коментарі - 22

+
+60
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
24 квітня 2020, 7:43
#
Да только не украинские ОВГЗ....тут можно только играть на падении ко всему и на этом зарабатывать....
+
+29
Артур М.
Артур М.
24 квітня 2020, 8:54
#
Уточните, что валюту с депо не отдают :)
+
+33
Maleficarum
Maleficarum
24 квітня 2020, 13:20
#
Если  МВФ  денег  не  даст-  то  и  гривну  к  выдаче  с  депо-  заблокируют... Будут  опасаться (  и основания   будут  для  таких  опасений)  что  снятая  гривна   с  депо  станет  вбиваться  в  доллар-  разгоняя  курс  вверх..  «Депозитчики»  снимая  гривну усилят  и  без  того   ралли по  девалу  гривона.
+
0
abc11111
abc11111
24 квітня 2020, 15:06
#
Отдают в большинстве банков, только чаще всего её нет в кассах, нужно заказывать и ждать, в среднем 1-3 дня или конвертировать в гривну по текущему курсу и, в зависимости от суммы, сразу забрать гривной.
+
+69
Богдан Перчук
Богдан Перчук
24 квітня 2020, 8:55
#
Все предложенные в статье варианты не для инвестора а для спекулянта.
В чей среде, вариант инвестиций в открытие собственного бизнеса (читай -в реальный сектор), рассматривать не принято.
+
+43
mary27
mary27
24 квітня 2020, 21:53
#
Открытие собственного бизнеса сейчас приведет только к разорению.
+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
27 квітня 2020, 10:45
#
Смотря какой бизнес. Надо предоставлять нужные товары и услуги платежеспособным клиентам. И кризисы страшны не будут. А риски разорения есть везде, даже депозит в банке можно потерять. Даже если он в Фонде (банальное банкротство ФГВФЛ). А акции, ИСИ, форексы и пр., еще более повышенный риск.
+
0
mary27
mary27
27 квітня 2020, 15:09
#
Ну допустим, представляете вы услуги доставки на дом элитных путан платежеспособным клиентам.
А тут ''коронакризис''.
И вашему бизнесу кирдык.

Т.к. платежеспособные клиенты и без ваших путан зат… ны по самое не хочу поставшиками, контрагентами, налоговой.
Тем более, можно и эту болезнь подцепить.
Потому, путан — ''за свой счет'', а бизнес сворачивать.

''Банальное банкротство ФГВФЛ'' — в таком случае страна на бартер перейдет.
И будет менять сапоги на соль.

''Акции, ИСИ'' — хах, а ничо, что акции — доли в бизнесах?)
А ИСИ — профессионально отобранные пакеты лучших ЦБ, доль в бизнесе?

Про ''форекс'' согласна)
+
+9
Toxa David
Toxa David
24 квітня 2020, 10:15
#
Куда не кинь - всюду клин. Доходы при вложениях меньше чем реальная инфляция.
+
0
ballistic
ballistic
25 квітня 2020, 0:16
#
Чому Ви орієнтуєтесь на офіційний показник інфляції?
Ціни на нерухомість, бензин, комунальні падають. На купу товарів зараз значні знижки у зв'язку з кризою.
+
+16
AnnaGerman
AnnaGerman
24 квітня 2020, 14:57
#
Как говорят игроки в преферанс: хода нет - ходи с бубен .
+
+15
bonv
bonv
24 квітня 2020, 19:33
#
А інші варіанти є?:)))
+
+15
bonv
bonv
24 квітня 2020, 19:34
#
Связываться с банками не следует только в двух случаях: когда у вас есть свои деньги; и когда своих денег у вас нет.
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/126467/
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
24 квітня 2020, 19:36
#
Кому как, а инвестиции в физическое золото с начала года мне дали уже более 12%… И без налоговой, финмониторинга, комплаенса, головной боли и риска — нетто:
https://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do
+
+19
mary27
mary27
24 квітня 2020, 22:42
#
Сёма, ви таки делаете мне смешно.
Ви решили, что тот график в компьютере — ваша прибыль?
Но ви не посчитали комиссии на покупке продаже тех ваших воображаемых золотых кирпичей.
А в банке тоже хотят кушать, и не только голую перловую кашу)
(все с одесским акцентом).
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
24 квітня 2020, 22:46
#
Я металл покупаю лом - 2%, продаю - лом +2%. Вот и весь гешефт...
В реалиях там больше выходит.
+
+15
mary27
mary27
25 квітня 2020, 13:01
#
Если на то пошло, покупка лома никогда не представляла проблем, ни для ювелиров, ни для ломбардов.
И кто тогда вам ваши +2% заплатит?)

Кроме того, -2% скидки и +2% надбавки дают всего 4%, а не 12)
+
+26
Qwerty1999
Qwerty1999
25 квітня 2020, 16:18
#
Semenvekselberg

Покупка лома драгметаллов и золота в частности — больше смахивает на скупку краденного…
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
25 квітня 2020, 16:57
#
Годы идут, а риторика у вас не меняется: если купюры в 500 евро — значит наркота, если золото ниже лома (обычная практика) — то краденое.
Я знаю что у вас украли, только не стану обижать…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
24 квітня 2020, 22:52
#
semenvekselberg
«инвестиции в физическое золото с начала года мне дали уже более 12%»


Вот за что я вас так люблю - так это за умение красиво и не принуждённо
развешивать лапшу на уши наивным почитателям вашего таланта...

Ваше физическое золото сейчас лежит в одной из ячеек одного швейцарского банка
ну а вы сидите на карантине в деревне с красноречивым названием Новые Петровцы 
и иногда бываете даже в своей киевской квартире.

Для монетизации своих виртуально заработанных 12% вам необходимо сесть на самолёт
и слетать в Цюрих, посетить банк, открыть ячейку и изъять из неё весь ваш «золотой запас» 
а затем продать его этому же банку, не забыв заплатить за аренду ячейки.

И только после продажи своего «золотого запаса» вы сможете рассчитать реальную
прибыльность такого вложения, не забыв вычесть хотя-бы банковские расходы.
Ну а пока в стране карантин и самолёты в Цюрих не летают - физическое золото вы не продаёте, 
а значит и разговоры о заработке в 12%  - пустая болтовня...

Неужели вы до сих пор не уяснили простую истину - заработать на инвестициях
в физическое золото можно только после его продажи...
+
+30
ballistic
ballistic
25 квітня 2020, 0:19
#
Як тут не згадати інвестиційні смаки Сємьона? :)
Критовалюта Венесуэлы Petro не какая-нибудь очередная виртуальная чепуха. Буду покупать!
+
+15
mary27
mary27
24 квітня 2020, 21:53
#
Увы и ах, в кризис - только наличная валюта.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися