Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2019, 18:19

Нацбанк не обмежуватиме ставки за мікрокредитами. Але контролюватиме рекламу

У Нацбанку не планують обмежувати ставки за мікрокредитами, які зараз компанії видають під великі відсотки. Водночас регулятор слідкуватиме, щоб споживачів чесно інформували про ціни на кредити. Про це наголосив директор департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз під час під час конференції FinRetail-2019

У Нацбанку не бачать нічого поганого в існуванні мікрокредитів під великі відсотки.
фото: zdolbunivcity

Як регулювати ринок

«Кредити на короткий строк під високі ставки затребувані через нинішню економічну ситуацію. В тому, що існують такі кредити, я не бачу нічого поганого. Однак важливо, щоб споживачам розкривалась інформація про позику», — переконаний Бевз. 

За його словами, якщо за інформацією про ставку «О%» ховаються приховані платежі, компанія повинна платити штраф. Якщо неправдива інформація розміщується систематично – компанія втратить ліцензію.

Олександр Бевз зазначив, що позичальники не часто скаржаться на рекламу МФО: 90% скарг на кредині компанії, які зараз отримує регулятор пов'язані з небажання позичальників платити за кредитами.

«Чи повинен регулятор толерувати бажання не платити за кредитом? Я думаю, що ні. Задача регулятора — забезпечити прозоре надання послуги, прозорість інформації і адекватну поведінку гравця ринку, якщо кредит не повертається, щоб не було порушення прав громадян», — наголосив Бевз.

У вересні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг», спрямований проти введення клієнтів в оману. Чинне законодавство вимагає від фінустанов розкривати споживачам орієнтовну реальну річну процентну ставку та орієнтовну загальну вартість кредиту. Їх також мають інформувати про всі припущення, використані для обчислення орієнтовної реальної ставки.

Однак, зазначає Бевз, залишається питання, як ця інформація має відображатись у маркетингових матеріалах. Адже приймаючи рішення про отримання кредиту, позичальник частіше керується не текстом договору, а рекламою МФО.

Для того, щоб врегулювати це питання, продовжується робота над вдосконаленням законодавства. Крім цього, НБУ створив окремий підрозділ - управління захисту прав споживачів фінансових послуг. «Його головне завдання полягає в тому, щоб показати, як слід трансформувати маркетингові рішення, щоб відповідати новому законодавству», — розповів Бевз. 

Що кажуть МФО

Хоча ставки за мікрокредитами і не регулюються, вони вже знижуються, — стверджує CEO moneyveo Олена Андронікова. Це відбувається завдяки активній конкуренції на ринку. Водночас чекати, що відсотки в кредитних компаніях будуть такими ж, як у банків, не варто.

«Гроші — це товар. І у кожного товару є своя собівартість. Собівартість позик за рахунок власних коштів, а саме так працюють МФО, вища, ніж за рахунок запозичених грошей», — пояснила Андронікова.

Водночас, на її переконання, навіть високі ставки річних не наносять суттєвого удару по гаманцю позичальників. Адже в середньому МФО дають в борг 4-4,5 тис. грн на 10-15 днів. Тому, якщо за таких умов позичальнику потрібно буде заплатити 100-200 гривень відсотків, це не створить проблеми.

Читайте такожСЕО фінкомпанії Dinero: про захист прав кредиторів та позичальників

Учасники ринку не заперечують проти контроля за їхніми рекламними кампаніями. СЕО компанії Dinero Ілля Веселий переконаний, що ніхто з найбільших учасників ринку не вводить споживачів в оману, повідомляючи про ставки за кредитами. За його словами, навіть якщо новим клієнтам пропонують позику під 0% — це теж відповідає дійсності.

Коментарі - 12

+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
29 листопада 2019, 20:28
#
Смелости как в Грузии ограничение в 100% эффективная, наши не осилили. Наверное много левака заплатили, истории что востребованы - это наша убогость.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2019, 12:34
#
AleksandrBank

Наши банкиры любят ограничивать исключительно других субъектов предпринимательства,
а когда только заикаешься о каких-то ограничительных мерах к банкирам - недовольное
вытьё подымается на всех украинских форумах и даже за их пределами.
+
+15
yarg
yarg
2 грудня 2019, 13:22
#
А причем здесь банкиры ? речь об ограничениях для финок

Меня вот больше эта фраза позабавила - «Себестоимость займов за счет собственных средств, а именно так работают МФО, выше, чем за счет заемных денег»,»
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 грудня 2019, 13:57
#
При том, что после принятия закона о «сплите» у банков и финкомпаний один регулятор - НБУ .
+
0
yarg
yarg
2 грудня 2019, 14:01
#
Та да.
ну пусть и банкам ограничение поставят - максимум 200 % годовых...….

Но себестоимость все равно смешнее.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 грудня 2019, 18:45
#
Для банков можно ограничить, например тариф на обслуживание клиентских счетов без движения.

Я уже писал об Укрсоцбанке и его тарифе за обслуживание счетов без движения в 1000 (одна тысяча) гривен в месяц.
Возможно мне одному кажется, что тариф явно завышен в сто раз...
+
0
yarg
yarg
2 грудня 2019, 19:12
#
Просто разрешить закрывать их
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 грудня 2019, 19:53
#
В нормативных документах НБУ есть нормы, рекомендующие банкам закрывать счета без движения через один год, а положительный остаток переносить
на балансовый 2903 — "2903 Кошти клієнтів банку за недіючими рахунками".

Но банкам выгоднее активировать через шесть месяцев абонплату за обслуживание счёта без движения, которая у большинства в пределах 10 гривен в месяц, чем бесплатно перебрасывать положительный остаток на 2903 и затем также бесплатно закрывать клиентский счёт с нулевым балансом.
Зачем бесплатно хранить на 2903 клиентские средства, если можно ежемесячно доить клиентский счёт на размер абонплаты, пока он не будет обнулён.
А если есть непреодолимое желание загнать нулевой счёт в минус (технический овердрафт) то и этим не брезгуют.

Как говорят мафиози и банкиры:
«Ничего личного — это просто бизнес».
+
+30
Nata121082
Nata121082
30 листопада 2019, 13:37
#
100-200 грн переплаты за 15 дней???? Да если бы такие переплаты были в реальности то жалоб не было. А 1200 за 15 дней не хотите? 4000 под 2% в день это 80 грн в день × 15= явно не 200 грн! А если просрочил- то 2% это проценты и 3% это штрафы и пени =5% в день от 4000 это 200 грн в день×15 дней....тоже как то 200 не получается! Но ещё мы не забываем про каждодневный телефонный терор ВСЕМ кто с вами знаком и даже не знаком! Действительно что регулировать????
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2019, 14:12
#
Если регулировать то всех и по одинаковым критериям - и банки и финкомпании.
+
0
Anticall
Anticall
30 листопада 2019, 19:19
#
Люди! Прежде, чем брать микрозаймы в таких шарагах, как Кредиткасса, Динеро, Кешберри, КредитКафе, Credit plus, Вашаготивочка, May wallet, подумайте 100 раз, а если думать не хочется, сходите на YouTube и срочно посмотрите видеоролики, записи в оригинале разговоров с реальными коллекторами-звонарями, которые оскорбляют, угрожают, обзывают систематически как должников, так и их окружение, родных, знакомых! Как они звонят в школы, больницы, портят имущество в подъездах, угрожают физической расправой, матерятся, а также распространяют в соцсетях и инфу, порочащую не только должника, но и совершенно посторонних людей.
+
+26
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2019, 19:30
#
Если брать в долг и забыть отдать, то такая участь может ждать горе-заёмщиков
не только в финкомпаниях, но и в банках...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися