Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2019, 15:14

НБУ розповів, як буде тестувати банки в 2020 році

Національний банк в 2020 році планує посилити вимоги до стійкості і якості активів банків та дещо змінити методологію стрес-тестування. Про це в ході прес-брифінгу за результатами оцінки стійкості банків заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Нацбанк змінить порядок проведення стрес-тестування в 2020 році.
фото: moneytalksnews.com

Що зміниться у процедурі оцінки

Банки, які успішно проходили стрес-тестування протягом останніх двох років, будуть виключені зі списку банків для стрес-тестування на майбутній рік.

Ті банки, до яких у НБУ були претензії за підсумками останніх двох років, знову пройдуть процедуру стрес-тестування.

Крім того, буде введена амортизація непродуктивних активів на капітал.

«Часто виникає ситуація, коли банк бере на баланс заставу по непрацюючому кредиту та обліковує його там роками. Але кредит при цьому не обслуговується — він не ректруктуризирований і не проданий. Але амортизація такої застави починається тільки на 3 рік. Ми введемо поступову амортизацію активу, щоб банк був зацікавлений вирішувати проблему зі структурою активу», — заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Крім того, за її словами, буде скорочено строк, за який банк буде зобов'язаний привести капітал у відповідність до рекомендацій Нацбанку.

З 2020 року банки повинні будуть виконати рекомендації щодо докапіталізації на основі оцінювання до кінця року. Сьогодні у банків є рік на виконання вимог НБУ. Так, за результатами стрес-тестування в нинішньому році крайній термін виконання вимог встановлений на кінець вересня 2020 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися