Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2019, 7:21

Зарплатний бум: як потрапити в улюбленці до роботодавця і отримати свою надбавку

Українські роботодавці розщедрилися. Нинішньої осені очікується чергове зростання зарплат — на 7-10%. Причому на надбавку можуть розраховувати як найцінніші кадри, так і ті, за ким рідко «полюють» кадровики. Останнім доплатять «за компанію», хоча і менше, ніж дефіцитному персоналу (до 3-5%).

Роботодавці скаржаться — постійне збільшення зарплатного фонду вже б'є по рентабельності бізнесу, але визнають — по-іншому вирішити кадрові проблеми вони не в змозі.

«Мінфін» розбирався, кому в Україні платять найбільше, і що буде з зарплатами далі.

Плюс — мінус 25%

Тренд до підвищення зарплат — далеко не новина на вітчизняному ринку праці. Але цього року все ж відзначається кілька порівняно нових тенденцій.

По-перше, оклади ростуть постійно, а не «стрибками», як було раніше — традиційно зарплати переглядали з осені і до нового року.

По-друге, цього року роботодавці збільшували зарплати навіть влітку, яке традиційно вважається мертвим сезоном на ринку праці.

«Зарплати підвищуються щомісяця на 2-3%, практично всім співробітникам і у всіх регіонах — і в Києві, і на Черкащині, і на Сумщині», — розповів керівник концерну «Ярослав» Олександр Барсук.

За даними Держстату, за підсумками 7 місяців цього року (більш свіжих даних поки що немає) в середньому по країні зарплати зросли на 19,7% — до 10,2 тисяч гривень.

Найбільшу надбавку отримали працівники:

  • на промислових підприємствах (майже 25%, до 11,4 тисяч),
  • на водному транспорті (плюс 26%, до 12,5 тисяч),
  • в телекомунікаціях (на 25,3%, до 17,4%).

Але лідерами за розміром офіційних доходів залишаються фінансисти з зарплатами близько 19 тисяч на місяць. Їх доходи за рік зросли на 19,4%.

Читайте також: У яких компаніях платять найвищі зарплати у 2019 році (рейтинг)

Мінімальну надбавку дали:

  • сфера послуг (13,1%, до 8,9 тисяч гривень),
  • освіта (15%, до 8 тис. гривень),
  • торгівля (14,7%, до 10,4 тисяч гривень).

Найнижчі на ринку зарплати, якщо вірити Держкомстату — у листонош і кур'єрів — менше 6 тисяч гривень.

Втім, зрозуміло, що офіційна статистика не дає повної картинки. Держстат показує лише зріз «білих» зарплат і переважно на великих підприємствах, на яких працює лише близько 7 млн українців з 17 млн економічно активного населення.

Депозити в гривні та валюті від топ-банків плюс бонус від «Мінфіна». Вибрати 

Частково цю статистику доповнюють дані кадровиків. Хоча вони також не ідеальні, так як роботодавці, виставляючи вакансії, далеко не завжди повідомляють про реальні оклади.

За даними Юлії Дрожжиної з «Head Hunter Україна», з травня найбільше зросли зарплати у медиків і фармацевтів (на 13,1%), у сфері безпеки (13%) та в HR (10%).

Виходить, що навіть влітку роботодавці підвищували ставки, хоча й не так суттєво, як на піку сезону. Скажімо, для робочих зарплатні пропозиції зросли на 1%, для бухгалтерів — на 3%, для будівельників — на 4% тощо.

Читайте також: Середня зарплата в доларах досягла рівня 2013 року. Інфографіка

При цьому є кілька позицій, за якими оклади знизилися. Так, домашньому персоналу влітку платили на 25% меньше, ніж ще у травні, а топ-менеджерам зрізали на 5%.

Але з осені, за словами кадровиків, ситуація почала вирівнюватися. А нові вакансії надходять вже зі збільшеними окладами, як мінімум, на 5-7%, порівняно з серпневими пропозиціями.

Де і кому платять по 100 тисяч на місяць

Причина небаченої щедрості роботодавців проста — їм все складніше знайти потрібних фахівців.

«Причина зростання зарплат одна — дефіцит персоналу. Продуктивність праці в Україні реально не зростає, а населення зменшується, в тому числі, за рахунок активної трудової міграції. Виходить, що скоро працювати взагалі буде нікому», — говорить Олександр Барсук.

«Наприклад, за спеціальностями, які «подорожчали» влітку, ситуація наступна. В категорії «Автомобільний бізнес» (надбавка за літо 6%) — один із найнижчих рівнів конкурсів на вакансії — від 1 до 2. При цьому зростає потреба у фахівцях сервісного обслуговування, автослесарях, мийниках, шиномонтажниках, продавцях тощо. Схожа ситуація в сегменті медицини та фармацевтики. Влітку на одну вакансію припадало 2-3,7 резюме, що пояснює високу стабільну зарплатну динаміку (плюс 13% з травня)», — пояснила Дрожжина.

Керівник «Агентства медичного маркетингу» і співзасновник мережі клінік «Доступний лікар» Юрій Чертков розповів «Мінфіну», що доходи медиків за останній рік зросли в середньому на 20%.

«Дохід, як правило, складається з постійної і змінної частини — від 20 до 40 % від вартості прийому пацієнтів. Багато лікарів суміщають приватну і державну практику. Знайти хорошого лікаря менше, ніж на 15 тисяч гривень постійного окладу, дуже важко. Найдефіцитніші — лори, флебологи, хороші хірурги», — зазначає Чортків.

Підвищення зарплат у кадровиків, за словами Дрожжиної, пов'язане з активною підготовкою компаній до нового бізнес-сезону. Роботодавці шукають як спеціалістів з рекрутингу, так і корпоративних тренерів для розробки системи навчання та підвищення кваліфікації.

Причому самі роботодавці скаржаться не тільки на брак претендентів, але і на їх рівень. Мовляв, знайти дійсно хороших фахівців все складніше. Тому зростає не тільки загальний рівень зарплат, але і різниця в окладах «цінних» та рядових працівників.

Наприклад, за словами Юлії Дрожжиної, в автомобільному бізнесі пропонуються зарплати від 11 тисяч до 70 тисяч гривень. В банках бухгалтерам, аналітикам та економістам готові платити від 14,4 тисяч гривень до 120 тисяч. У будівництві розкид окладів — від 13,9 тисяч до 70 тисяч.

Для топ-менеджменту у сферах «Продажі», «Управління персоналом і тренінги», «Адміністрування», «Фінанси», «Маркетинг, реклама, PR», «Виробництво» — від 35 тисяч до 300 тисяч гривень на місяць. Маркетологам пропонують від 10 тисяч до 130 тисяч, продажникам — від 10,2 тисяч до 120 тисяч, юристам — від 13,9 тисяч до 51 тисяч гривень.

Як видно, оклади можуть відрізнятися в 5-10 разів. Головна вимога роботодавців — щоб фахівець давав конкретний результат. І бажано щодня. Тобто, платити багато тільки за сам факт присутності в офісі і хороше резюме вам вже ніхто не буде. Зарплата вище ринку — це, крім гарної професійної підготовки, обов'язкова англійська, наявність зв'язків в своїй сфері, готовність працювати в режимі 24/7 і досягати конкретних результатів, причому, краще, щоб вони виражалися в конкретних цифрах прибутку компанії.

«Страшилка» для роботодавців

На зарплати продовжує впливати і трудова міграція. Причому, не тільки в сегменті робочого персоналу. За кордон все частіше їдуть працівники сфери обслуговування, автомайстра, медики тощо.

«Цього року вперше за всі роки ми тричі підвищували зарплати команді кухні. Тричі протягом трьох місяців. Сьогодні попит женеться за пропозицією, і в осяжному майбутньому навряд чи ситуація зміниться. Тому що, якщо не платити людям гідні гроші при відкритих кордонах, якість почне спливати разом з людьми. У Литві вакансія кухаря пропонується зі стартовою ставкою від 1000 євро і ВНП. У нас поки що такі гроші отримує далеко не кожен шеф», — написав на своїй сторінці у Facebook відомий київський ресторатор Максим Храмов.

Читайте також: Трудові мігранти з України все частіше інвестують в нерухомість

Директор з продажу Svitlo Park Олександр Панфілов каже, що через різку нестачу кадрів за поточний рік у Києві зарплати будівельників збільшилися від 10% до 25%, залежно від рівня професійної підготовки. Зростання оплати праці було цілком очікуваним, адже за останні кілька років кількість представників будівельних професій скоротилася майже на третину.

«Ринок зіткнувся з тим, що не вистачає не тільки кранівників і плиточників, а ще і різноробочих. Дефіцит робочої сили в 15-20% випадків ставав однією з об'єктивних причин затягування будівництва. Цегла сама себе «покласти» не зможе, тому іншого шляху, як підняти зарплати будівельникам, утримати їх від еміграції, просто не знайшлося», — констатує Панфілов.

За оцінкою партнера AVM Development Group Владислава Кононова, потреба у професійних будівельниках у 2,5 рази перевищує кількість працюючих фахівців. «Зараз у Києві та області будується близько 500 об'єктів. Для них потрібно, як мінімум, 1000-1200 фахівців з технагляду, керівників проектів, проектантів тощо. Через дефіцит кадрів дуже часто на ринку спостерігається міграція: фахівці переходять з однієї компанії в іншу в пошуках кращих фінансових умов», — нарікає він.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник розповів «Мінфіну», що, незважаючи на зростання зарплат в Україні, вони все ще залишаються набагато нижчими, ніж в Європі. У той же час запити українців ростуть — вони вже не хочуть виживати на «копійки». «Люди не бояться роботи. В ту ж Польщу на робочі вакансії їдуть і багато наших громадян з вищою освітою», — каже Воскобійник. Тобто, трудова міграція, навіть за суто робочими професіями, вимиває кадри і з інших професійних сфер нашого ринку праці.

Разом з тим роботодавці нарікають, що підвищувати зарплати їм все складніше. «Катастрофічно зменшується рентабельність бізнесу, деякі проекти немає сенсу реалізовувати», — говорить Борсук.

«Вважаю, що на сьогоднішній день пік за зарплатами вже досягнутий. По-хорошому, середня зарплата робітника в Україні лише на 30% нижче, ніж у тій же Польщі. Можна припустити, що таке співвідношення може призупинити відтік наших співвітчизників за кордон», — додав Кононов.

Експерти вважають, що в 2020 році, за умови збереження економічної стабільності в країні, очікуване зростання зарплат не перевищить 5-6% і лише на окремі, найбільш дефіцитні професії. На думку кадровиків тенденція в зарплатах буде наступною — загальне зростання ринку до 10% плюс більш істотне збільшення — до 20-25% для найбільш цінних кадрів.

Марія Коливанова

Коментарі - 14

+
+21
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
27 вересня 2019, 8:20
#
И это хорошо!
+
+45
Буква Ґ
Буква Ґ
27 вересня 2019, 8:22
#
Исходя из этимологии, на работе можно заработать только горб
+
+15
fae
fae
27 вересня 2019, 10:00
#
По средней они сравнивают. А по минималке разница в 4 раза почти.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 вересня 2019, 11:41
#
«Но лидерами по размеру официальных доходов остаются финансисты с зарплатами около 19 тысяч в месяц. Их доходы за год выросли на 19,4%.» - найти здесь людей как и ранее сложно. Новые даже студенты приходят и хотят сразу не слабую ЗП, чтобы покрывало аренду квартиры и т.д. А результат от таких «нулевых» пока такой себе, много движений, толка ноль, как написано в статье Работодателю важен рез-т. За результат некоторые готовы щедро платить.
+
+29
Любов Богуцкая
Любов Богуцкая
27 вересня 2019, 12:22
#
Это что за сказки про производительность труда. Вы что думаете что тут все дураки. В Польше бизнес меньше автоматезирован и больше применения ручной работы,а в нос больше автоматезирован. Так что хватит заливать про производительность труда, давайте поговорим о жлобстве государства которое ради прибели готово терять населения миллионами. И еще средняя зарплата Польши 1400 долларов за 2018 год а Украины составила 7800 грн. за той же 2018 год ( по курсу на сегодня это 325 долларов) И это больше в четыре раза, а не 30 процентов. Вам скоро капец если не повышать зарплаты.
+
+141
vladymyrkiev
vladymyrkiev
27 вересня 2019, 12:52
#
АвтоматЕзатор...
+
0
Trofimovich
Trofimovich
30 вересня 2019, 10:43
#
А цены на питание/проживанеи в той польше тоже побольше будут! не для всех вариант уезать из страны и на комбинатах пахать живя впроголодь полгода, чтоб потом вернуться и в своем селе быть самым крутым на деревне!
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
30 вересня 2019, 11:56
#
Давно в магазе был?
+
0
Vlad3008
Vlad3008
1 жовтня 2019, 11:55
#
Работаю в Эстонии,проживание/питание уже дешевле чем на Украине.
+
+15
Andrey M
Andrey M
1 жовтня 2019, 14:13
#
Звідки вам відомо як в Україні?
Судячи з того, що ви написали «на», то ваші корні на росії:)
+
+22
washburn
washburn
27 вересня 2019, 13:31
#
Я видимо в какой-то другой Украине работаю. У нас уже 2 года не было повышений, а с начала 2019 года еле-еле закрываем з/п, уже даже с задержками (промышленность).
+
+30
m0ps
m0ps
27 вересня 2019, 20:55
#
Значит плохое предприятие, или менеджмент такой что не может обеспечить прибыль. Вот тут-же как-раз и говорят что умеющие что-то делать ценятся оч высоко и спрос на них огромный. Это ж ведь не только о крановщике. На «директоре» ещё больше ответственности.
+
0
400kg
400kg
27 вересня 2019, 17:26
#
У всіх виросте, у нас зараз зарплата росте рекордними темпами. такого ще ніколи не було!
+
0
fae
fae
28 вересня 2019, 9:40
#
Ну-да, ну-да.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися