Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2019, 7:54

Як заробити на банкрутстві

Вже через декілька місяців українці зможуть офіційно визнавати себе банкрутами. Така можливість оговорюється в новому Кодексі з процедур банкрутства.

Мільйонам наших співгромадян, які не «потягнули» позику, нова процедура допоможе розібратися з кредиторами. Десяткам, а то й сотням шахраїв — відкриє нові схеми для заробітку.

Аліментникам не місце серед банкрутів

Кодекс з процедур банкрутства набере чинності 21 жовтня — через шість місяців після офіційного опублікування. Саме з цієї дати громадяни зможуть скористатися новим інструментом захисту від кредиторів. Ініціювати процедуру банкрутства відносно себе зможе тільки фізособа, в тому числі і приватний підприємець, — його кредитори такого права позбавлені.

Швидше за все, головною причиною більшості майбутніх звернень до суду будуть проблеми з обслуговуванням банківських кредитів. Деякі види боргів в процедурі банкрутства не можуть бути списані. Наприклад, заборгованість зі сплати аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров'ю інших громадян, сплати внесків до державних фондів соцстраху. Сама заборгованість повинна бути значною і накопиченою давно: необхідна сума стартує з 30 зарплатних мінімалок (в цьому році — 125,19 тис грн), при цьому борг не повинен обслуговуватися більше двох місяців.

Щоб стати банкрутом, фізособа має офіційно підтвердити, що, по-перше, не в змозі далі обслуговувати свій борг. По-друге, що у неї немає майна, на яке можна звернути стягнення в рахунок погашення боргу.

Банкрутство дає боржникові кілька тимчасових вигод. «Процедура банкрутства, особливо на її початковому етапі, завжди була дуже приваблива для боржника: він отримував миттєвий захист від звернення стягнення на своє майно, плюс додатково бонусом — припинення нарахування відсотків, штрафів, пені, іншої неустойки, будь-яких фінансових санкцій. Тобто далі, звичайно, чекає тривала і складна процедура, але ось в момент, коли за тобою женуться слідом кредитори, це такий гарний тимчасовий (а іноді і постійний) притулок», — пояснює адвокат АФ «Грамацький і Партнери» Андрій Трембич.

Такий «перепочинок» відкриває перед боржником й інші можливості. Як показує досвід, вже напрацьований бізнесом, як тільки підприємство заявляє про свій намір збанкрутувати, кредитори стають більш поступливими. У випадку з фізособами це означає, що той же банк може, наприклад, запропонувати більш привабливі умови реструктуризації проблемного кредиту. До того ж, поки фізособа перебуває в процедурі банкрутства (а вона може тривати роками), законодавці можуть ввести черговий мораторій на стягнення боргів тощо.

Читайте також: Банкрутство фізосіб: важливі нюанси нового Кодексу

Банкрутом бути непогано

Андрій Трембич сформулював основні «плюси» для людини, що вирішила позбутися боргів через банкрутство.

1. Боргів багато — справа одна

З моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, всі вимоги кредиторів можуть відбуватися тільки в рамках даного процесу. А це ще один рівень захисту: більше немає звідки чекати проблем, тепер все розглядається в одній справі одним судом, що значно спрощує захист. Особливо, якщо, скажімо, крім кредиту в банку є ще непогашені борги перед ломбардом, за комуналку тощо.

До слова, як тільки відкривається справа про банкрутство, термін виконання всіх грошових зобов'язань боржника вважається таким, що настав. Тобто, якщо у боржника є ще кредити, то термін їх виконання настає достроково. Але про це не всякий кредитор може дізнатися. А отже, їх шанси отримати своє можуть бути зведені до нуля.

Точно так само, тільки в рамках даного провадження може арештовуватися майно боржника або вводитися інші обмеження на розпорядження його майном. Попередньо накладені арешти і обмеження можуть бути зняті. Окремо закріплюється та ж, по суті, гарантія: ніяких стягнень або арештів поза процедурою банкрутства — все тепер відбувається тільки всередині цієї справи.

2. Кредитні канікули

З моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність припиняється нарахування штрафів та інших фінансових санкцій, а також відсотків за зобов'язаннями. Тобто боржник на невизначений термін отримує кредитні канікули. Ще одна гарна новина: податковий борг, що виник протягом трьох років до дня винесення рішення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника, визнається безнадійним та списується в процедурі реструктуризації боргів.

3. Мораторій на задоволення вимог кредиторів

Саме це є головним бонусом запуску банкрутства: тепер ніхто не посміє образити боржника або стягнути з нього гроші або майно — все буде розглядатися в рамках цієї єдиної процедури банкрутства (спойлер: довго).

Читайте також: Новий Кодекс про банкрутство: що важливо знати боржникам

Що загрожує боржнику

Тепер про неприємні моменти. А їх теж є чимало.

- Боржникудоведеться надати суду повну інформацію про свій фінансовий стан таіншіджерела погашення своєї заборгованості на умовах затвердженої реструктуризації (якщо до цього дійде). Провадження у справі тут же закриють, якщо суд виявить, що потенційний банкрут банально хоче залишити з носом кредиторів. Наприклад, перед подачею до суду заяви про визнання банкрутом боржник переписав майно на членів родини.

— Про вільнерозпорядженнявласним майном на період банкрутства можна забути. Окремим рішенням суду може бути також встановлена ​​заборона на виїзд за кордон. Крім того, потрібно бути готовим до розкриття конфіденційної інформації, як про доходи, рахунки, так і про членів сім'ї. Найбезболісніший сценарій розвитку подій — домовитися з кредиторами про реструктуризацію і почати погашати борги.

— Як тільки суд визнає боржника банкрутом, почнеться розпродаж майна для погашення боргів. Не чіпатимуть лише житло, в якому проживає боржник: квартира не більше 60 кв. м загальної площі або не більше 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника або житловий будинок не більше 120 кв. м загальної площі. Та й то, якщо вона не в заставі. З молотка піде і майно, що належить боржнику на праві спільної власності. У такому випадку частка банкрута від продажу такого майна піде кредиторам, решту грошей повернуть співвласникам.

Читайте також: Де продавати майно банкрутів? «За» та «проти»

Правда, дещо зберегти все ж можна. «Однією з головних небезпек Кодексу про банкрутство є територіальна юрисдикція і відсутність у суду можливості реалізувати майно боржника, що знаходиться за межами України. Таким чином, у боржника буде легальна можливість показати відсутність активів в Україні, домогтися списання боргів, при цьому абсолютно законно вивести з-під загрози активи, що знаходяться на території інших держав», — попереджає партнер юридичної компанії «Волхв» Віктор Дубовик.

Нові схеми заробітку на банкрутстві

Хитрощі в процедурі банкрутства, на які можуть йти позичальники, щоб не розраховуватися з кредиторами, — лише верхівка айсберга. Як показує практика інших країн пострадянського простору, які раніше за Україну дали можливість визнавати неплатоспроможними фізосіб, нова система породила нові схеми заробітку.

Схема 1: Банкрутство під ключ

Як тільки фізособи отримують законодавчу можливість визнавати себе банкрутом, з'являються т. зв. спеціалізовані юрфірми, які обіцяють позбавити будь-якого громадянина від боргу, незалежно від його суми, за винагороду. При цьому гарантують, що боржник збереже все своє майно. Шахраї грають на тому, що далеко не всі боржники уявляють наслідки і нюанси процедури банкрутства.

Якщо сума боргу невелика, пропонують обзавестися новим кредитом, добрати до 125,19 тис грн, з яких можна відкривати провадження у справі про визнання фізособи неплатоспроможною. З цього нового кредиту нібито боржник може розрахуватися за юридичні послуги. Після отримання грошей шахраї ховаються або довго годують свого клієнта порожніми обіцянками. Підсумок такого «співробітництва» один — втрата грошей і майна, яке піде в рахунок погашення боргів.

Схема 2: Професія банкрут

У цій схемі використовується фізособа, яка з самого початку не має ліквідного майна. На таку людину оформлюється максимально можлива кількість беззаставних кредитів, які зазвичай видаються під величезні відсотки. Тому необхідна сума, з якої може відкриватися судове провадження, набігає дуже швидко. Не виключено, що в такій схемі можуть брати участь і самі кредитори. Громадянин визнається неплатоспроможним. Отриманий дохід ділиться між організаторами афери — арбітражним керуючим (він розпоряджається майном боржника доки той перебуває в процедурі банкрутства), кредиторами та організаторами схеми. Підставний позичальник отримує плату за свої послуги.

Схема 3: Родичі надопомогу

У цій схемі центральна фігура — заможний псевдобанкрот з великими позиками. Перед ініціюванням процедури визнання фінансової неспроможності він банально переоформлює все своє майно на рідних і близьких. В результаті у боржника просто немає чого взяти, що призводить до списання боргових зобов'язань в законному порядку.

Але є і підводні камені — у фіктивному (навмисному) банкрутстві повинні брати участь всі зацікавлені особи, включаючи арбітражного керуючого і самих кредиторів. В іншому випадку, всі угоди з рідними, укладені протягом останніх трьох років перед ініціюванням банкрутства, будуть анульовані.

За словами радника Юридичної групи LCF Олександра Бірюкова, розробники Кодексу з процедур банкрутства намагалися максимально зменшити ризики шахрайства. Але повністю уникнути його не вдасться. «Тому великі надії покладаються на суддів, які повинні будуть слідувати, перш за все, цілям такого законодавства. Інакше, така система не буде виконувати свою основну функцію — допомагати чесним, але таким, що опинилися в складній життєвій ситуації, особам вирішити тимчасові труднощі», — прогнозує він.

Тамара Зверухо

Коментарі - 18

+
+26
vladymyrkiev
vladymyrkiev
17 травня 2019, 10:34
#
Всё будет хорошо. Просто повысят ставки, как плату за риск, которую оплатит нормальный заемщик.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2019, 10:41
#
Схема 4…
Клиент принимает решение распродать всё своё имущество а на вырученные деньги купить хатынку в Испании или Италии, оформив покупку на ребёнка, жену или любовницу, хотя можно и на себя любимого. Затем можно набраться долгов на приличную сумму и объявить себя банкротом, чем реально подставить ни в чём не подозревающих покупателей его имущества. Договора купли-продажи, совершённые в трёхлетний период автоматически аннулируются, имущество повторно продают с молотка и вырученными средствами погашают долги. Налоговый долг перед ГНС списывается, долги по коммуналке тоже. Заграничная недвижимость достаётся в виде бонуса…
Дополнительный «плюс» — кидалово реальных покупателей на реальные деньги…
+
+51
AleksandrBank
AleksandrBank
17 травня 2019, 10:50
#
У нас сейчас по этой схеме уйдут от ответственности Коломойский, Лагун и т.д., все депутаты нищие, многие бизнесмены и т.д. Сейчас будут крутить судами и решениями. На самом деле это только повысит риски для банков.

Порошенко еще многим будет «аукаться» своими реформами и законами, а также отмененными законами. Никто сидеть не будет как и отвечать по закону. Не судов, не правоохранительной системы, не ответственности.

Какой нафиг инвестор сюда прийдет? А
+
+55
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2019, 11:21
#
Пятница — день тяжёлый, может и поэтому у вас так разыгралось воображение и опять,
во всех смертных грехах виноват пятый президент Украины.

Физлицо-банкрот — это крест не только на карьере депутата или госслужащего.

Хотя если граждане страны смогли выбрать президентом дважды несудимого,
то что им может помешать выбрать в Верховную Раду Украины сотни три
физлиц-банкротов, ну а в их выборе тоже будет виноват исключительно Порошенко.

Раньше не образованное население все свои беды списывало на бога, причитая «на всё воля божья».
Теперь высокообразованное население во всех своих бедах винит одного человека — Порошенко.

Может уже хватил одновременно и обожествлять и демонизировать пятого президента Украины.

И пора уже признать тот факт, что мошенники всех мастей действуют
не по личному указанию президента Украины, а исключительно на свой страх и риск…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 травня 2019, 12:09
#
Ну многие давали личные поруки по долгам. Юр.лица признают банкротами, далее поручитель физ.лицо также банкроном и все.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2019, 12:27
#
Лагун, Жеваго и Коломойский через суд признали свои персональные поручительства на миллиарды гривен недействительными и нет никакого смысла обзывать себя банкротом.

Решения о признании себя физлицом-банкротом — это для мелких мошенников.
+
0
Olimpiec
Olimpiec
18 травня 2019, 12:39
#
Кипрский и с Британских Виргинских островов )))
+
0
Foreck.info Ломакин
Foreck.info Ломакин
17 травня 2019, 11:27
#
Хорошие  способы)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2019, 12:00
#
Схема №5.

Одесса.
Великовозрастный ребёнок (старше 40 лет) живёт в своё удовольствие на всём готовом, всё имущество записано на отца — машины, дачи, несколько квартир и другая мелочёвка. Отец умирает и сынуля идёт к нотариусу и пишет заявление о вступлении в права наследования по завещанию. Затем он начинает усиленно занимать деньги как у физических лиц под залог будущего имущества, в права наследования которым он вот-вот должен вступить, так и у разных юридических лиц, декларируя перечень имущества, которым он фактически ещё не владеет. В такой способ набрав приличную сумму денег принимает решение никому и ничего не отдавать. Физлица подают на него в суд, а с него то взять нечего — всё имущество «висит» в стадии переоформления по завещанию. Как оказалось, суд не может заставить ответчика оформить права наследования как и не может лишить его этого права. Вот так уже несколько лет должник не оформляет наследство, а суд не может взыскать долги. Такому бизнесмену очень пригодиться закон о банкротстве физлиц. Ведь сначала можно законно списать все свои долги, а потом неспешно оформить права наследования по завещанию на всё движимое и недвижимое имущество.
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 травня 2019, 14:19
#
Предлагаем заработать на депозите и оформить заявку через «Минфин».
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 травня 2019, 14:26
#
А кого интересует вопрос получения кредита, то оформить онлайн заявку на кредит быстро тут
+
+24
bonv
bonv
17 травня 2019, 15:25
#
В банк пришла бедно одетая старушка и обратилась к клерку:
— Я бы хотела открыть у вас счёт. Но поскольку денег у меня много, я бы хотела, чтобы это сделал директор банка.
— И сколько же у вас денег?
Старушка выставила на стол потрёпанный рюкзачок и раскрыла молнию. Рюкзак был набит деньгами. Клерк отправился за директором. Когда директор увидел такое количество денег, он задал вопрос:
— Извините, а откуда у вас так много денег?
— А я на пари играю!
— Как это?
— Ну, вот спорим на двадцать пять тысяч долларов, что у вас яйца квадратные!
— Ну, спорим! – улыбнулся директор банка и протянул руку.
— Ну, нет! Всё-таки сумма немаленькая. Завтра я буду у вас со своим адвокатом без пяти десять утра! Сразу всё оформим юридически!
+
+24
bonv
bonv
17 травня 2019, 15:27
#
Вечером директор банка принял дома ванну, рассмотрел себя ещё раз в зеркало, чтобы убедиться, что у него всё в порядке – мало ли что в жизни бывает. На следующий день без пяти десять старушка с адвокатом входили в дверь кабинета директора.
— Принесли деньги? – обрадовался директор.
— Да, конечно! Но вы должны снять штаны и показать! Не стесняйтесь! Кроме нас троих этого никто не увидит! Но сумма солидная!
Директор, который внимательно посмотрел на себя дома утром ещё раз в зеркало, спокойно спустил штаны.
— Видите, всё нормально! Не квадратные!
— Я должна их потрогать! – сказала старушка, подошла к директору и взялась за его яйца.
Директор вдруг увидел, как по стене медленно сползает тело адвоката.
— В чём дело? – спросил директор старушку.
— Просто он проиграл мне сто тысяч долларов. Я заключила с ним пари, что ровно в десять я буду держать директора национального банка за яйца! – спокойно ответила старушка
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
17 травня 2019, 18:22
#
)
+
0
Pens
Pens
18 травня 2019, 14:09
#
« я буду держать директора национального банка за яйца! – спокойно ответила старушка»
Если дело было в Украине, то старушка приходила явно не с 20 июня 2014 по 15 марта 2018.
Ну а вообще «Минфин» молодец! «Старушка, директор, держать за яйца»… Круто, чё…
+
+4
Mindent
Mindent
17 травня 2019, 22:21
#
«...Все сделки с родными,заключенные в течение трёх лет перед инициированием банкротства,будут аннулированы..» А если не с родными? Кто вернёт деньги за недвижимость,которую псевдобанкрот продаст ничего не подозревающим покупателям? Если сделка купли -продажи будет объявлена недействительной..
+
+4
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2019, 22:41
#
В законе о банкротстве указано - если физлицо признают банкротом, то непокрытые от продажи имущества долги будут списаны - значит никто...
+
0
Adora Moni
Adora Moni
20 травня 2019, 15:05
#
Качественные юридические услуги от компании, которая много лет на рынке и дорожит своим имиджем - лучшая защита от мошенников https://absolute.kiev.ua/ru/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися