Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 травня 2019, 12:24

Аналітика на 16.05.2019. Історія з Huawei порушила хитку рівновагу на ринках

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, не встигли інвестори прийти в себе і ледь повернулися до покупок ризикових активів, як Вашингтон знову зіпсував їм настрій, спровокувавши неоднозначну динаміку фондових ринків Азії. Міністерство торгівлі США вирішило внести китайського гіганта Huawei в чорний список за «діяльність, яка суперечить національній безпеці Америки». Це означає, що американським виробникам, які продають Huawei обладнання, потрібно спеціальний дозвіл влади країни. Разом з Huawei в чорний список потраплять ще 70 компаній, що мають до неї відношення. У свою чергу китайський виробник назвав обмежувальні заходи США необгрунтованими.

На цьому тлі гонконгський Hang Seng додав 0,32%, японський Nikkei 225 просів на 0,59%, південнокорейський Kospi знизився на 1,2%, а китайський Shanghai Composite підвищився на 0,58% завдяки очікуванням додаткових стимулів від влади. Перед офіційним відкриттям європейські ф'ючерси торгуються з пониженням в середньому на 0,3% в умовах нової загрози подальшої ескалації торгової війни між США і Китаєм.

Долар мало змінився проти основних валют за підсумками вчорашніх торгів. Дані по роздрібних продажах відбили несподіване падіння показника вдруге за останні три місяці через скорочення продажів автомобілів і будівельних матеріалів, віщуючи слабкі споживчі витрати в цьому кварталі. Роздрібні продажі знизилися на 0,2% після зростання на 1,7% місяцем раніше, коли був зафіксований найпотужніший приріст з 2017 року. Прогноз припускав зростання показника на 0,2%. Промислове виробництво теж не виправдало очікувань — показник скоротився на 0,5% проти прогнозу на рівні 0,0% і попереднього значення + 0,2%. Тим часом індекс ділової активності у виробничому секторі ФРБ Філадельфії підскочив на 17,8 проти прогнозу 8,5 і 10,1 раніше, а індекс ринкової вартості житла виріс до 66 від 63, перевищивши очікування на рівні 64. Два останніх звіту допомогли частково компенсувати негатив від блоку статистики, обмеживши тиск на долар.

Пара євро/долар, яка закрилася на позначці 1.12, торгується з невеликим бичачим ухилом в очікуванні даних по торговому балансу в єврозоні, виступів представників ФРС і даних по будівельному сектору США. Риторика чиновників Центробанку укупі із загальними настроями гравців можуть задати подальший тон парі, яка, швидше за все, в короткостроковій перспективі продовжить коливатися в поточному діапазоні без чітко вираженого вектора руху.

Нафта Brent продовжує зміцнюватися після вчорашнього ралі, тестуючи позначку 72 долара за барель. Котирування зросли, незважаючи на ведмежий звіт Міненерго США, який відбив зростання запасів сирої нафти на 5,4 млн барелів. Трейдерів порадувало скорочення видобутку на 100 тис. барелів на день — до 12,1 млн барелів. Також позитивним фактором стало скорочення запасів бензину на 1,1 млн барелів. У найближчій перспективі Brent необхідно закріпитися над рівнем 72, щоб продовжити сходження.

Що стосується економічних подій, в єврозоні заявлений звіт по торговому балансу. Також відбудуться виступи представників ЄЦБ Де Гіндоса і Кера. У США вийде блок статистики по будівельному сектору та виступ представника ФРС Брейнард.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися