Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2019, 11:45

Аналітика на 06.05.2019. Трамп розбурхує ринки загрозою ескалації торгової війни

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, новий торговий тиждень на світових ринках почався з відновлення головного страху інвесторів і згасання надій на швидке розв'язання торгового конфлікту між США і Китаєм. Трамп пригрозив посилити тарифи на імпорт китайських товарів, тим самим підвищивши загрозу ескалації конфлікту. Американський лідер написав в твіттері, що має намір підвищити існуючі мита, а також ввести нові, висловивши невдоволення занадто повільним ходом переговорів з Пекіном. Для інвесторів, які закономірно побігли від ризику, ця заява стала несподіванкою, адже останнім часом риторика Трампа щодо переговорів була досить оптимістичною.

В результаті китайський Shanghai Composite обвалився більш ніж на 5,5%, а гонконгський Hang Seng втратив понад 3%. Нагадаємо, японські ринки як і раніше закриті на честь національних свят. Європейські ф'ючерси втрачають в середньому 1,5% перед офіційним стартом торгів. Британські майданчики сьогодні не працюють.

Ризик зриву торгових переговорів призвів до просідання високоприбуткових валют проти долара. Втім, євро/долар, яка впала на відкритті, вже відіграла втрати і повернулася на позитивну територію. У п'ятницю пара пристойно підросла після виходу слабких даних ISM у сфері послуг, де індекс виявився на мінімумі з квітня 2017 року, а також після неоднозначного звіту по ринку праці. Основний показник зайнятості істотно перевищив прогнози, склавши 263 тис. Проти прогнозу 190 тис. І попереднього значення на рівні 196 тис. Однак зростання погодинних зарплат сповільнилося і не виправдало очікувань, що і завадило долару вирости на результатах звіту. Так, євро / долар повернулася в район 1.12 і закрилася на психологічній позначці.

Сьогодні після осідання євро знову тестує цей рівень, відчуваючи труднощі з ростом через переважаюче ухилення від ризиків. Ринки чекають офіційної реакції Пекіна на заяви Трампа, і відповідь китайської сторони може спричинити нову хвилю розпродажів в сегменті ризикових активів.

Дісталося і сировинним майданчикам — після твітів Трампа нафта відкрилася різким гепом вниз, під позначкою 70 доларів за барель. Котирування розташувалися в районі 200-денний ковзної середньої, раніше оновивши місячний мінімум нижче рівня 69. Для ринку нафти ескалація торгового конфлікту — це не тільки фактор втечі від ризиків, але і відновлення занепокоєння з приводу перспектив попиту з боку Піднебесної. Додатковий тиск на котирування чорного золота робить заява міністра нафти Ірану про швидкий крах ОПЕК. Своє припущення він пояснив тим, що країни-учасниці картелю підривають становище своїх союзників по групі.

Що стосується економічного календаря, сьогодні заявлені показники ділової активності в сфері послуг і виробництві європейських країн. Також єврозона публікує індекс довіри інвесторів і роздрібні продажі. Тим часом в США виступить представник ФРС Харкер. Основну ж увагу ринків в світлі недавніх подій направлено на відносини між Вашингтоном і Пекіном.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися