Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2019, 12:20

Аналітика на 11.01.2019. Америка оволоділа увагою інвесторів по всіх фронтах

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії  Global FX, після підйому індексів Уолл-стріт, фондові майданчики в Азії відновили зростання в п'ятницю. У центрі уваги залишаються переговори США і Китаю. Сторони анонсували новий раунд переговорів в кінці січня, що інвестори розцінили як перехід торгових відносин двох країн на новий рівень. Також інтерес до ризику підтримали вчорашні заяви Пауелла, який підтвердив намір проявити терпіння в питанні підвищення ставок. В результаті азіатські майданчики піднялися до 5-тижневих максимумів, тоді як китайський юань, користуючись слабкістю долара, дістався до максимальних більш ніж за п'ять місяців рівнів. У лідерах зростання виявився вчорашній аутсайдер — японський Nikkei 225, який закрився з підвищенням на 0,97%. Гонконгський Hang Seng додав 0,35%, китайський Shanghai Composite піднявся на 0,60%, як і південнокорейський Kospi.

Крім торгових переговорів, увага інвесторів спрямована на політичну ситуацію в Вашингтоні. Шатдаун триває, і якщо уряд не відновить роботу завтра, це буде найтриваліший період призупинення повноцінного функціонування уряду країни. Трамп заявив, що має повне право оголосити надзвичайний стан в країні в зв'язку з загрозою нелегальної міграції. В цьому випадку президент отримає фінансування на будівництво мексиканської стіни. Але спочатку лідер Білого дому хотів би спробувати домовитися з Конгресом. Ситуація залишається складною і напруженою, надаючи додатковий тиск на долар. Фондові індекси Уолл-стріт теж можуть постраждати, якщо найближчим часом питання не вирішиться. Американські ф'ючерси після вчорашнього зростання ще не визначилися з вектором руху і торгуються з пониженням на 0,1%, що може обмежити висхідний потенціал європейських ринків на відкритті.

Тим часом загроза уповільнення зростання світової економіки продовжує тяжіти над ринками, хоча на цьому тижні інвестори вважають за краще орієнтуватися на позитивні фактори, включаючи м'яку риторику чиновників ФРС. Китай планує переглянути на зниження цільовий рівень зростання ВВП в 2019 році, посилаючись на ризики, обумовлені серед інших невизначеністю в майбутніх торговельних відносинах між США і Китаєм. А Японія, схоже, буде змушена знизити оцінку очікуваного зростання зарплат в якості компонента ВВП, пославшись на слабкі дані по ринку праці.

В продовження теми економіки, сьогодні в центрі уваги буде грудневий звіт по американській інфляції. Долар зараз знаходиться в непростому становищі, і з огляду на фактори тиску, можна сказати, він ще тримається непогано. Два головних ведмежих драйвера — це шатдаун і пом'якшення риторики Центробанку. З огляду на, що Федрезерв вже почав активно готувати грунт для паузи в підвищенні ставок, сьогоднішній інфляційний звіт навряд чи вплине на настрої в стані комітету. А ось долар, який знаходиться в уразливому положенні, може показати більш хворобливе просідання, якщо після нульового приросту основний CPI в місячному вираженні вийде на негативну територію. На публікації звіту можливий сплеск волатильності.

Нафта продовжує залишати позаду нові бар'єри. Тепер перед  Brent  стоїть наступне завдання — пробити позначку $ 62 в найближчій перспективі і утриматися над $ 60 в середньостроковому періоді. Саудівська Аравія повідомила про плани підвищити ціни на всю нафту, експортовану в Америку і ряд країн Азії, що підтримало ринок, як і розмови про те, що згідно з переміщенням танкерів, за перші три тижні січня поставки ОПЕК скоротяться майже на 400 тис. барелів на день. Таким чином, ситуація на ринку енергоносіїв поступово налагоджується, до Brent повертається привабливість, а поліпшення настрою світових інвесторів підкріплює цю тенденцію. Однак в силу локальної перекупності поточне ралі, яке вже пробуксовує, може тимчасово змінитися фіксацією прибутку.

Крім американської інфляції, учасники ринку звернуть увагу на блок статистики з Британії, де заявлені дані з промвиробництва, виробництва в секторі обробної промисловості, індексу активності в сфері послуг і торговельного балансу. У США також буде представлений щомісячний звіт про стан бюджету.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися