Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2018, 9:48

Аналітика на 06.12.2018. Ринки посипались з новою силою під враженням від історії з Huawei

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, в четвер інвестори побігли від ризиків з новою силою — американські ф'ючерси різко просіли, як і азіатські індекси. До сумнівів інвесторів з приводу прориву в переговорах США і Китаю додалася резонансна історія з топ-менеджером китайського гіганта Huawei. Фінансовий директор і єдина дочка засновника компанії Мен Ваньчжоу була арештована в Канаді за звинуваченням в порушенні санкцій США щодо Ірану — йдеться про передбачувану продажу телекомунікаційного обладнання Тегерану. Бурхлива реакція ринків показує, що цей інцидент може задушити зачатки поліпшення торговельних відносин між Вашингтоном і Пекіном. Зараз інвестори чекають реакції Трампа на те, що трапилося, яка навряд чи порадує ринки. Так, японський Nikkei 225 закрився зі зниженням майже на 2%, китайський Shanghai Composite просів на 1,5%, гонконгський Hang Seng обвалився на 2,9%, а південнокорейський Kospi втратив 1,6%. З огляду на напруженість обстановки, європейські ринки з великою часткою вірогідність відкриються на негативній території.

На валютних ринках за відсутності інших значущих драйверів теж відчувається ухилення від ризиків, євро і фунт під тиском, а ієна — традиційно головний бенефіціар. Долар / ієна знову обвалилася в район 112.60 після вчорашнього підйому і робить марні спроби повернення за межі рівня 113.00. Додатково на «американця» тисне подальше зниження прибутковості 10-річних трежеріс.

Євро відносно спокійно продовжує стежити за розвитком подій навколо Італії. За останніми даними, італійський прем'єр-міністр представить Єврокомісії переглянутий проект бюджету наступного вівторка. Паралельно повідомляється, що уряд як і раніше не має наміру опускати цільовий рівень дефіциту нижче 2%. Загалом, як всередині країни, так і у відносинах з ЄС залишаються розбіжності, які заважають єдиній валюті зростати. Втім, на даний момент потенціал євро обмежує ще й повсюдне ухилення від ризиків. Євро / долар як і раніше торгується під відміткою 1.14, але при цьому утримується над рівнем 1.13, який залишається під загрозою.

На ринку нафти знову превалює ведмежий ухил в силу невизначеності перед сьогоднішнім рішенням ОПЕК і завтрашнім вердиктом групи в форматі ОПЕК +. У міру надходження інформації ринок буде відчутно реагувати на новинні заголовки. Відповідно, волатильність в сировинному сегменті залишатиметься високою. З огляду на наявність передумов для розбіжностей навіть всередині самого картелю, в процесі обговорень сигнали можуть поступити не втішні. Наприклад, неясно, як на позицію Ірану будуть реагувати його колеги. Тегеран заявив, що не братиме участі в угоді, поки з нього не знімуть «незаконні американські санкції», які і без того обмежують постачання нафти з країни. Головне ж питання, крім самого факту прийняття рішення про скорочення видобутку, полягає в тому, на якій цифрі зійдуться експортери. Також важливо, протягом якого терміну діятимуть домовленості і від показників якого місяця будуть відштовхуватися учасники угоди. Загалом, в найближчі два дні ринку належить перетравити чимало інформації, і досить різкі коливання можуть відбуватися в будь-якому напрямку. У разі розпродажів Brent з легкістю повернеться під позначку 60 і оновить мінімуми під відміткою 58.

Що стосується інших подій, крім ринку нафти і історії з арештом фінансового директора Huawei, інвестори будуть стежити за виступами представників ФРС Пауелла, Бостікаі Вільямса. Також в Штатах заявлені звіт ADP по зайнятості, торговому балансу, продуктивності праці, заявками на допомогу з безробіття і PMI у сфері послуг. Єврозона і Британія сьогодні не публікують ніяких звітів — гравці будуть стежити за ситуацією навколо Італії та Брекзіта.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися