Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 11:38

Аналітика на 03.09.2018. Тимчасове перемир'я США і Китаю надихнуло інвесторів

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, новий тиждень на світових ринках почався з потоку сприятливих новин. В рамках недавніх переговорів Трамп і Сі домовилися поставити торговельну війну на паузу. Китай погодився знизити мита на американські автомобілі, які в даний час складають 40%. Два лідери домовилися не вводити нових мит після 1 січня 2019 року. Рішення про введення/підвищення тарифів зупинено на 90 днів – за цей період сторони повинні досягти угоди. В іншому випадку Трамп виконає свою обіцянку і підвищить тарифи з 10% до 25%. Підсумки зустрічі виявилися більш позитивними, ніж інвестори розраховували, що спричинило масовий підйом ризикових активів. Однак навряд чи можна говорити про перемир'я або «припинення вогню». Швидше, це невеликий прорив у переговорах, де невирішеними залишаються ключові питання, включаючи захист інтелектуальної власності. Так що проблеми все ще далека від вирішення, і немає ніяких гарантій продовження ралі на фондових майданчиках, тим більше що ряд інших факторів ризику залишається актуальним, у тому числі корпоративні прибутки, уповільнення світової економіки, проблеми Європи. Поки ж ми спостерігаємо різкий підйом американських ф'ючерсів і азіатських індексів. Японський Nikkei зростає на 1%, китайський Shanghai Composite раллірує на 2,35% (юань тим часом досяг 1-місячного максимуму в парі з доларом), гонконгський Hang Seng також додає 2,36%, а південнокорейський Kospi підвищується на 1,74%.

Долар повсюдно відступає на зростаючий інтерес до ризику. Крім того, трейдери все ще знаходяться під враженням після голубиних коментарів Пауелла минулого тижня. Тепер валюти будуть з обережністю чекати подальших сигналів від Федрезерву на предмет перегляду прогнозу за ставками залежно від даних, що надходять. А значить, свіжа статистика буде особливо ретельно оцінюватися гравцями і формувати настрої по американській валюті. Також факторами ризику для USD є потенційний дозвіл найактуальніших проблем в Європі — це ситуація з італійським бюджетом і Брекзіт. У найближчій перспективі ринки будуть реагувати на дані з ділової активності у виробничому секторі Німеччини, єврозони, Британії та США. Істотне відхилення від прогнозів здатне внести корективи в динаміку основних пар. Непогані показники зі Штатів здатні локально послабити тиск на долар.

На ринку нафти теж панує ейфорія — Росія і Саудівська Аравія домовилися про продовження угоди щодо обмеження видобутку. Позиція Москви до недавнього часу насторожувала учасників ринку, оскільки країна не проявляла бажання взяти участь в новій угоді. Тепер Brent відчуває себе більш впевнено перед віденським самітом, який відбудеться на цьому тижні. Від п'ятничних мінімумів в районі 58, котирування підскочили більш ніж на 5% і торгуються над рівнем 62. Однак на даному етапі слід дотримуватися обережності — не дивлячись на поліпшення перспектив майбутнього саміту в світлі домовленості між двома найбільшими експортерами, невизначеність зберігається, і зосереджена вона навколо потенційних обсягів скорочення видобутку. З цього питання країни ОПЕК + можуть розійтися в думках. В таких умовах не виключені напади фіксації прибутку на поточному зростанні — можливо, частина гравців захоче скоротити ризики перед початком саміту у Відні. У будь-якому випадку, потенціал подальшого зростання на даному етапі бачиться обмеженим — комерсанти навряд чи продовжать активні покупки перед ключовою подією.

Крім показників ділової активності в ключових країнах, сьогодні заявлені дані по витратах на будівництво, а також індекс поступового розгону інфляції в США. Увага інвесторів також привернуть виступи представників ФРС Брейнард і Каплана, а в Британії виступить представник Банку Англії Халдейн.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися