Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2018, 16:19

Цікаве спостереження з VIX і S & P 500, «хвилинки» ФРС і трохи про глобальне зростання

В продовження вчорашньої дискусії, на думку експерта компанії Tickmill, волатильність цікаво відреагувала на виступ Пауелла перед закриттям у середу. Зазвичай VIX і S&P 500 рухаються з точністю до навпаки (з різною амплітудою), але в середу був момент, коли 9-денна очікувана волатильність (VXST) зросла незважаючи на те, що S&P 500 також закрився з більш ніж 2-відсотковим зростанням.

Зазвичай VIX і S & P 500 рухаються різноспрямовано, так як, грубо кажучи, паніка і  зростання волатильності, що її супроводжує, властиві швидше ведмежому ринку ( «market goes up by stairs and down by elevator»). Цікаво, що такого руху не спостерігалося на ринку з 2011 року.

Точками на графіку вказані зміни VXST (9-денної волатильності), в ті дні, коли S & P 500 ріс на більш ніж 2% в день. В середньому VXST падав на 17%.

Одне з можливих пояснень події — деякі учасники ринку не купилися на ралі, ініційоване Пауеллом, так як чекають результатів зустрічі Трампа і Сі, про що я і писав учора.

А ви що думаєте з цього приводу?

За інших подій. Незважаючи на збільшення фіскальної і монетарної підтримки в останні місяці, активність виробничого сектора в Китаї впала до мінімуму 2016 року, перебуваючи на межі стиснення. Основний показник склав 50 пунктів в листопаді — значення розділяє підйом і рецесію.

Сфера послуг в Китаї поки також не в змозі прийняти на себе тягар зростання — активність в ній сповільнилася до 53,4 пунктів в листопаді проти очікувань в 53.8 пунктів.

Слабкість економіки не вдається викорінити навіть після цілого ряду заходів зі стимулювання — зниження прибуткового податку, кредитною підтримкою фінансових організацій для того, щоб влити ці гроші в підприємства через акції та облігації. Розмір і позиція в Китаю в світовій економіці гарантують відгомони рецесії будуть відчуватися в даних по активності інших країн, перш за все в ЄС і США. За ним дані PMI очікуються на наступному тижні.

Протокол засідання ФРС, що вийшов вчора, міг здатися нерелевантним знанням для ринків в світі одкровень Пауелла, але зміст документа переконує в тому, що побоювання щодо зростання в 2019 були ще на початку минулого місяця.

По-перше, чиновники закликали уважніше ставитися до економічних даних, що надходять:

«Багато хто з учасників порахували, що на майбутніх засіданнях, в змісті заяви і формулюваннях, може бути доречно робити більший акцент на економічні дані в оцінці економіки і прогнозах по політиці.»

Та сама «горезвісна» „data dependence“ яка превалювала в коментарях Йеллен і від якої до сих пір не може позбутися Драгі. Та сама обережність, на якій тепер фундаментально базуються очікування всього лише одного підвищення ставки в наступному році (по суті, до нижньої межі оцінок нейтрального рівня ставки в ФРС).

По-друге, після ряду попередніх заяв про сильні темпи зростання економіки, в листопаді ФРС був стурбований про уповільнення в «деяких чутливих до ставки секторах». Найбільш ймовірно мова йде про ринок нерухомості і можливо пов'язаних з ним будівельним сектором, дані по яких були зовсім не вражаючими в цьому році C березня 2016 року, 30-річна іпотечна ставка піднялася з 3.6 до 5.2%.

Фондові ринки відреагували невеликим зростанням, долар змінився слабо. Ф'ючерси на ставку вказують на ту ж ймовірність підвищення ставки в грудні. Чекаємо підсумків зустрічі.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися