Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2018, 15:04

ФРС навмисно обмежує зростання фондового ринку?

За повідомленням експерта компанії Tickmill, фондовий ринок в США вчора з розчаруванням сприйняв «незмінно позитивний» настрій Пауелла щодо економіки США, який означає що підвищення ставок буде йти запланованим курсом. Главу ФРС не збентежила недавня волатильність на ринках, до якої він навмисне виявляє байдужість, схоже, щоб запобігти тому різноманіттю трактувань його позиції, які могли поставити його дії в залежність від настрою ринків.

За словами Пауелла «дуже сильна» економіка буде підтримувати бурхливий темп розвитку, проте ознаки охолодження на ринку нерухомості і високий рівень корпоративного боргу привернули увагу ФРС. Однак навіть вони не годяться в якості претендента для перешкод очікуванням щодо підвищення ставки в грудні.

Що стосується більш віддаленого горизонту, то в середовищі чиновників наростають дебати з приводу ряду факторів ризику, які можуть вплинути на темпи і число підвищень ставок. Першим на думку Пауелла є уповільнення зростання по ту сторону Атлантики. Зараз економіка США живе за рахунок кредиту майбутнього покоління, але його ефект незабаром зійде нанівець. Так Пауелл відповів на питання, які зустрічні вітри очікують економіку в найближчі місяці. Зараз можуть виникнути спекуляції, що Пауелл готує ринки до нових реалій природного зростання економіки без фіскального стимулювання. Однак скільки ще «висококласного пального» залишилося у економіки поки неясно, в грубій оцінці це рік або півтора.

Відтінок слабкості в високих темпах зростання економіки, мабуть, давали тільки продажі житлових будинків та іпотечне кредитування. Рекордний підйом споживчого оптимізму на цей раз не торкнувся нерухомості — ключові індикатори ринку такі як Building Permits і Housing starts знижувалися практично весь рік поспіль, вказуючи на досить помірний попит:

Пауелл перерахував кілька перешкод для зростання сектора: зростання витрат на матеріал, дефіцит робочий сили… іпотечні ставки. Причому іпотечні ставки ймовірно стали основною перешкодою, так як в 2018 позиція ФРС стала особливо агресивною, а іпотека або будівництво має на увазі порівняно довгий часовий горизонт витрат.

Зауваження глави ФРС з приводу рівня корпоративного боргу в США безумовно стали ведмежим сигналом для ринку. «Механіка» дії коментаря на ринок проста: чим вище борг в структурі капіталу, тим більше ризику в акціях. До коментарів Пауелла ринок закладав в оцінці один ризик, в свою чергу Пауелл дав сигнал що ризик в акціях ймовірно вище, ніж думає ринок. Відповідно ринок переміщається в нову рівновагу прибутковість / ризик (вгору), а ціна як відомо, навпаки залежить від прибутковості.

Втрати основних фондових індексів США склали трохи менше одного відсотка в середу. При цьому коментарі глави ФРС серйозно обмежили рух акцій вгору, тому оцінки ймовірно переглянуть вниз, в кращому випадку боротьба розгортатиметься за поточні рівні. Коментарі ФРС дійсно схожі на спробу усунення перекупності на ринку, причому керованої. З одного боку Пауелл наполягає на сильній фундаментальній передумові (економіка), яка робить панічні продажі необгрунтованими, з іншого боку не намагається підтримати або навіть обмежує рух фондового ринку наверх.

На погляд експерта компанії, з'являється можливість добре прикупити захисні активи, наприклад золото, так як Пауелл ускладнив пошуки прибутковості на фондовому ринку.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися