Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2018, 11:53

Аналітика на 17.09.2018. Трамп знов розбурхав ринки і підтримав долар

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, новий торговий тиждень почався з відновлення втечі від ризиків на тлі чергового зростання напруженості між США і Китаєм. У п'ятницю Трамп анонсував нові тарифи на 200 млрд доларів, які пообіцяв ввести сьогодні. У відповідь Пекін заявив, що відмовиться від переговорів, які, за попередніми домовленостями, повинні відбутися в цьому місяці, якщо Штати введуть мита в дію. Так, азіатські індекси закономірно просіли після відновлення у другій половині минулого тижня. А гонконгський Hang Seng (-1,2%) додатково постраждав через потужний тайфун, який обрушився на південно-східне узбережжя Китаю. Китайський Shanghai Composite знизився на 1%, південнокорейський Kospi відступив на 0,6%. Японські ринки сьогодні закриті у зв'язку з вихідним днем ​​у країні. Європейські ф'ючерси перед офіційним відкриттям пристойно знижуються на загостренні торгової риторики.

Валюти торгуються у досить вузьких діапазонах, і долар помірно знижується після п'ятничного ралі. Доларові бики змогли перехопити ініціативу, оцінивши загальну економічну картину як сприятливу. Роздрібні продажі сповільнили зростання до 0,1% у серпні проти прогнозу 0,3%. На противагу цьому негативу зіграли сильні показники промислового виробництва (+ 0,4% проти прогнозу 0,3%), і показник споживчої довіри Мічиганського університету, який досяг другого максимального значення з 2014 року на рівні 100,8 пунктів. Додатковим фактором підтримки долара стала ескалація торгового конфлікту між США і Китаєм, на який знов спрямована вся увага ринків.

Пара євро / долар, яка в п'ятницю закрилася на денних мінімумах в районі 1.1620, залишається неподалік від цих рівнів і ризикує відновити зниження, якщо дані за європейською інфляції відіб'ють відновлення нижче за очікування. Фунт, який утримується над рівнем 1.30, виглядає більш впевнено, сподіваючись на позитивний розвиток подій навколо Брекзіта. Долар / ієна ризикує піти на негативну територію і не відстояти позначку 112.00 в умовах загострення торгового протистояння між Вашингтоном і Пекіном.

Нафта марки Brent займає оборонну позицію через відновлення втечі від ризиків. Гравці знову сфокусувалися на перспективі світового попиту в контексті торговельної війни, тоді як перспективи різкого скорочення експорту з Ірану і загрузла в кризі Венесуела стримують знижувальний тиск. Локальний тиск на котирування надають результати звіту Baker Hughes, який відбив зростання числа діючих бурових минулого тижня на цілих сім одиниць, 867. Також в сировинному сегменті присутня якась напруженість після візиту американського міністра енергетики в Москву. Рік Перрі наголосив, що Вашингтон чекає домовленостей між Росією, Саудівською Аравією та їх партнерів по ОПЕК + про фіксацію цін на більш прийнятному для Америки рівні. Оскільки Трамп раніше неодноразово нарікав на дорогий бензин, то, судячи з усього, Штати цікавить нижчий ціновий коридор. Крім сигналів з цього фронту, на майбутньому тижні ринок буде чекати традиційних даних по запасах у США і зустрічі моніторингового комітету ОПЕК + в Алжирі. З технічної точки зору Brent необхідно відвоювати рівень 88, щоб уникнути більш глибокої просадки.

Економічний календар сьогодні не буяє подіями, але і не порожній, як це часто буває по понеділках, коли ринки страждають від дефіциту драйверів. Так, уже незабаром єврозона опублікує звіт по споживчій інфляції, а також відбудуться виступи представників ЄЦБ Кера, Прета і пізніше (в американську сесію) — Мерша. Тим часом Бундасбанк представить свій щомісячний звіт. У США заявлений звіт по ділової активності у виробничому секторі ФРБ Нью-Йорка.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися