Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2018, 12:19

Аналітика на 14.09.2018. Долар загнали в кут. Чи дотиснуть його дані щодо роздрібних продажів?

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, Трамп звично зіпсував настрій світових інвесторів під вечір торгів четверга. У своєму новому твіті американський лідер спростував з'яву, що робилася раніше, про те, що Вашингтон запропонував КНР відновити торговельні переговори і пообіцяв тарифи «на мільярди доларів». Після такої заяви навряд чи варто розраховувати на те, що сторони все ж сядуть за стіл переговорів найближчим часом. Більш того, реакції Пекіна на новий випад Трамп довго чекати не довелося — Китай дав зрозуміти, що не піддасться тиску Штатів і цілком зможе вижити, навіть якщо торгова війна буде затяжною. Цього разу на ринках обійшлося без паніки, але інтерес інвесторів до ризику, який ледве встиг зародитися, згас, а китайський юань і австралійський долар різко ослабли.

Азіатські фондові майданчики в п'ятницю продовжили сходження, незважаючи на новий виток напруженості між США і КНР. Японський Nikkei в моменті досягав 7-місячного максимуму на тлі вчорашнього падіння ієни до 6-тижневого мінімуму. Після ривка індекс частково відкотився, але залишився в плюсі ​​на 1,2%. Гонконгський Hang Seng набрав трохи менше 1%, китайський Shanghai Composite виявився практично у флеті, розташувавшись лише трохи вище рівня відкриття. Європейські ф'ючерси помірно підростають перед офіційним стартом торгів, підтверджуючи присутність помірного інтересу до ризику.

Долар різко просів до багатьох основних валют, розчарований даними по американській інфляції, яка не виправдала очікувань. CPI виріс на 0,2% м / м проти прогнозу на рівні 0,3%; базовий індекс споживчих цін піднявся всього на 0,1% при прогнозу зростання на 0,2%. В результаті євро досяг 2-тижневих максимумів, а фунт кинувся до максимальних з початку серпня рівнів. Причому інфляційний звіт затьмарив підсумки засідань ЄЦБ і Банку Англії, які очікувано залишили політику без змін. Ринки оцінили заяви Драгі як трохи більш яструбині, що нівелювало перегляд прогнозу зростання на зниження, до якого ринки, втім, були готові. Банк Англії не сказав нічого нового, згадавши про ризики з боку Брекзіта і торгових воєн, що було враховано в цінах. При цьому британський регулятор підвищив свої прогнози по ВВП.

Євро / долар злетіла до позначки 1.17, розташувавшись над 20-денною ковзною середньої. З технічної точки зору єдина валюта зробила важливий пробій, але тепер його має підтвердити. Якщо найближчим часом котирування не зроблять нових спроб тестування вищезгаданого психологічного рівня, велика ймовірність корекції на фіксації прибутку, тим більше що наближаються вихідні, за час яких між США і Китаєм може загостритися торговий конфлікт. Сьогодні США публікують дані по роздрібних продажах, які можуть зчинити не менше враження на доларові пари, ніж вчорашній звіт по інфляції. За прогнозами передбачається уповільнення зростання продажів, і якщо цифри знову виявляться гіршими за очікування, падіння долара відновиться з новою силою. В цьому випадку у євро буде шанс випробувати на міцність рівень 1.17 з первинною метою на рівні 1.1720, який являє собою досить міцний проміжний опір.

На ринку нафти відбулася агресивна ведмежа корекція. Високі рівні, небачені з травня, спокусили гравців на фіксацію прибутку, тим більше що для неї знайшовся гідний привід у вигляді свіжого щомісячного звіту МЕА. Згідно з даними агентства, в серпні світова пропозиція досягла рекордних 100 млн барелів на день. МЕА окремо вказало на зростання поставок з боку країн ОПЕК до 9-місячного максимуму. На цьому тлі трейдери проігнорували попередження агентства про те, що скоро нафта перевищить рівень 80 на скороченні поставок з Венесуели і Ірану, оскільки поки представлені цифри говорять про те, що перебої в двох цих країнах не абсорбують збільшення пропозиції, особливо якщо при цьому сланцеві компанії США відновлять нарощування видобутку після поточного перепочинку. Brent, яка в момент йшла під позначку 78, в кінцевому підсумку скоротила внутрішньоденні втрати, але з ранку в п'ятницю продовжує торгуватися з низхідним ухилом і знову ризикує опуститися нижче цього рівня.

Сьогодні ключовою подією дня стане публікація даних по роздрібних продажах у США. Також Сполучені Штати оприлюднять статистику цін на імпорт і експорт, використання виробничих потужностей, промислового виробництва, споживчої довіри Мічиганського університету і комерційних товарних запасів. Єврозона представить другорядні показники торгового балансу і витрат на робочу силу. У Британії виступить глава Банку Англії Марк Карні.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися