Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 квітня 2018, 11:17

Аналітика на 13.04.2018. Інвестори дотримуються обережності з оглядкою на твіттер Трампа

У четвер фондові майданчики США закрилися помітним зростанням — три основні індекси піднялися в середньому на 1%. За повідомленням аналітика компанії  Global FX, особливо енергійне зростання спостерігалося в акціях фінансового сектора, який з оптимізмом чекає корпоративної звітності великих банків. Геополітика продовжує диригувати ринками, але страхи з приводу можливих ударів США по Сирії трохи зменшилися після недавніх твітів Трампа. Проте, високі ризики з цього фронту зберігаються. В Азії ринки показали менш впевнену динаміку, відступивши після початкового підйому через теми торгових відносин між США і Китаєм, які знову загострилися. Зокрема, Штати пообіцяли скоро представити детальний план з новими митами на 100 млрд доларів, де буде розписаний весь список оподатковуваних тарифами товарів. Тепер традиційно чекаємо відповідної реакції Китаю. Потенційно гарною новиною для світових ринків стало сьогоднішнє повідомлення Трампа про те, що його країна може повторно приєднатися до угоди по транстихоокеанському партнерству, але тільки якщо умови будуть краще, ніж в Обами. В цілому ситуація в світі залишається напруженою, в зв'язку з чим фондові майданчики навряд чи будуть демонструвати впевнений позитивний настрій перед відходом на вихідні. Американські ф'ючерси з ранку торгуються на негативній території. Європа в кращому випадку відкриється нейтрально.

На валютному ринку — традиційні для азіатської сесії тісні і нудні діапазони. При цьому долар демонструє невеликий висхідний ухил в парі з ієною, що сигналізує про відсутність явного інтересу до захисних активів, незважаючи на стриманість інвесторів. Пара євро / долар вчора перейшла до зниження після чотирьох днів зростання і навіть намагалася тестувати позначку 1.23, поблизу якої котирування і вирішили влаштуватися. Єдину валюту трохи підкосив вчорашній протокол засідання ЄЦБ, в якому чиновники поскаржилися на високий курс валюти і висловили побоювання з приводу ризиків торгової війни. На сьогодні не заявлено значущих подій, здатних внести суттєві корективи в динаміку основної валютної пари. Тим не менш, локально підтримати долар і, відповідно, посилити тиск на євро здатні виступи представників ФРС Розенгрена, Булларда і Каплана. Напередодні ще один чиновник Федрезерву Кашкарі висловив упевненість в тому, що зниження податків і стимулювання від збільшення витрат підштовхнуть інфляцію до 2%-ного цільового рівня.

Котирування нафти продовжують залишатися на високих позиціях, міцно закріпившись над психологічним рівнем 70. Brent продовжує осцилювати навколо позначки 72, не наважуючись на нову атаку максимумів в районі рівня 73. Поки рівень напруженості на геополітичному фронті залишається досить високим, і це забезпечує основну підтримку котируванням. Але ситуація дуже небезпечна — при будь-яких значущих сигналах деескалації або розрядки обстановки ми можемо побачити вельми агресивний вихід з довгих позицій. Крім того, ринку ще належить відіграти внутрішні чинники — подальше зростання видобутку в США, прогноз по якій вчора підвищила ОПЕК. Також на користь посилення понижувальних ризиків, але вже з технічної точки зору, говорить уповільнення бичачого імпульсу і більш впевнені прояви спадного ухилу на короткострокових графіках. Так, сьогоднішній день Brent, швидше за все, завершить на негативній території, але поки утримуватиметься над рівнем 70.

Золото агресивно скорегувалось в четвер, розгубивши всі позиції, завойовані за три попередні дні. З максимумів кінця січня на 1365, досягнутих в середу, метал обвалився в район 1333 і з ранку тягнеться до позначки 1340 на черговому згасанні інтересу до ризику. У долара сьогодні є шанс на зміцнення, якщо представники ФРС змалюють досить «яструбину» картину, а індекс споживчої довіри Мічиганського університету виявиться не гіршим за прогнози. У цьому контексті потенціал відновлення золота виглядає обмеженим. Однак не будемо забувати про нестабільну геополітичну обстановку в світі — її загострення знову здатне спровокувати сплеск попиту на жовтий метал в умовах втечі від ризиків.

Німеччина опублікувала дані по інфляції, які повністю співпали з прогнозами і тому не справили жодного впливу на поведінку єдиної валюти, яка проігнорує і другорядні дані по торговому балансу єврозони. З орієнтирів для валютних ринків, крім твітів Трампа, залишаються виступи вище перерахованих представників Федрезерву і дані по споживчих настроях в США.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися