Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2018, 10:58

Аналітика на 23.03.2018. Акції пали жертвами «обміну люб'язностями» між США та Китаєм, а ієна ставить рекорди

Напередодні ввечері Трамп підписав меморандум про введення мит на китайський імпорт на 60 млрд доларів і попередив, що в подальшому заходи розширяться до 100 млрд, повідомляє аналітичний відділ компанії Global FX. Піднебесна у відповідь заявила про готовність боротися в цій війні до кінця і анонсувала відповідні тарифи, хоча і набагато більш скромні, на 3 млрд доларів. Фондові ринки світу, на які ляже основний тягар цієї торгової війни, відреагували закономірним падінням. Після зниження основних американських індексів в середньому на 2,5%, Азія показала значне просідання. Японський Nikkei обвалився більш ніж на 4%, шанхайські акції подешевшали на 3,3%, південнокорейський Kospi втратив майже 3%. Азіатські компанії, багато з яких сильно залежать від експорту, побоюються, що впадуть жертвами протистояння США і Китаю в стилі «око за око», і на цьому тлі їх акції будуть залишатися під тиском до тих пір, поки напруженість не почне спадати.

Войовничість двох держав не обійшла стороною і валютні ринки, де долар повсюдно розпродається, а захисні валюти насолоджуються попитом з боку наляканих трейдерів. У цьому контексті показовою є динаміка пари  долар/ієна, яка символічно обвалилася до мінімальних з моменту обрання Трампа рівнів в районі 104.60. До недавнього часу важливою підтримкою служила відмітка 105.25, яка вистояла вчора, але на ранкових торгах здалася і відкрила шлях до пробою психологічного рівня 105.00. У міру загострення ситуації з обміном тарифами в середньостроковому періоді пара цілком може піти ще далі і дійти до 101.00, якщо Трамп заграється і не послабить хватку. Євро і фунт теж виграють у долара, але поводяться набагато скромніше. Євро / долар намагається втриматися над рівнем 1.23, а фунт консолідується в районі позначки 1.41, яку котирування можуть з легкістю втратити, якщо валюта не схвалить квартальний звіт Банку Англії.

На ринку нафти відновився підйом після вчорашньої корекції. Барель Brent, який на початку торгів в моменті торкнувся позначки 69,40, намагається повернутися вище рівня 69 і знову націлитися на 70. Крім ослаблення долара на даний момент у чорного золота немає значущих чинників підтримки, так що штурмувати важливий психологічний бар'єр цінами буде непросто. Більш того, як тільки пройдуть основні емоції з приводу імпортних мит, тиск на американську валюту ослабне, і на сировинний сегмент може знову прийти фіксація прибутку перед настанням вихідних. Допомогти в цьому можуть дані нафтосервісної компанії baker Hughes, якщо вкажуть на подальше зростання бурової активності в Штатах. Таким чином, ймовірність денного закриття Brent над відміткою 69 невелика. При цьому тижневий підйом все одно обіцяє стати максимальним з середини минулого року.

Золото користується відступом американської валюти і тенденцією ухилення від ризиків. Однак ми вже не раз спостерігали, як після ранкового підйому котирування жовтого металу завершували торгову добу з втратами, і аналогічна картина може повторитися сьогодні. Напередодні метал частково відкотився після ралі, і сьогодні оновлює максимуми 7 березня, торкнувшись рівня 1339. З технічної точки зору, ціни впритул підійшли до області 1340-1341, пробій якої відкриває шлях до 1360. Однак такий сценарій може реалізуватися тільки в разі масштабної і потужної хвилі розпродажів долара. Поки втеча від ризиків превалює, золото може спробувати пробити області 1340, однак сходження навряд чи буде стійким.

Що стосується найближчих економічних подій, в останній день тижня їх не так багато, а значить, ринки продовжать концентруватися на темі торгової війни і її наслідків. Єврозона сьогодні не публікує звітів. У Британії Банк Англії представить квартальний звіт, а також відбудеться виступ представника Центробанку Влігена. Штати опублікують показники замовлень на товари тривалого користування і продажу нових будинків. Також виступить представник ФРС Кашкарі. Ринок нафти буде чекати традиційну статистику за кількістю діючих бурових установок в США.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися