Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2018, 10:00

Великобританія і ЄС визначили умови перехідного періоду після Brexit

У понеділок представники ЄС і Великобританії дійшли згоди щодо умов взаємин під час перехідного періоду після Brexit, повідомляє аналітичний відділ компанії Альфа-Форекс. Цей період почнеться в березні наступного року і триватиме 21 місяць. Проте, невирішеним залишається гостре питання про майбутнє Ірландії, і це може звести нанівець всі зусилля переговірників.

Нова угода дозволяє розпочати переговори з безпеки і економічних відносин Великобританії та ЄС, на чому давно наполягає Сполучене Королівство. І хоча сторонам було відносно легко досягти компромісу щодо умов перехідного періоду, їм належить ще найскладніша фаза переговорів.

До виходу Великобританії з ЄС залишається один рік, за який необхідно завершити переговори і домогтися схвалення угоди урядами країн ЄС, Великобританії, а також парламентом ЄС.

Великобританія хоче зберегти тісні торговельні й економічні взаємини з ЄС після Brexit, тоді як у валютному блоці вважають, що подібний результат неможливий для країни, яка відмовляється представляти громадянам ЄС вільне переміщення по своїй території, а також не готова виконувати рішення Суду ЄС.

Проте, в ході незвично позитивної спільної прес-конференції представники ЄС і Великобританії, Мішель Барньє і Девід Девіс, говорили про «рішучий крок», зроблений в сторону угоди щодо перехідного періоду, який надасть компаніям і урядам з двох сторін достатньо часу для адаптації до нових правил гри.

Відповідно до досягнутої угоди, Великобританія буде виконувати всі правила і продовжить здійснювати вільну торгівлю на єдиному ринку ЄС до кінця 2020 року. Їй не буде дозволено брати участь в ухваленні рішень щодо правил і норм регулювання всередині блоку, але ЄС пішов на поступки і дозволив Великобританії обговорювати і підписувати власні торгові угоди, які вступлять в силу після закінчення перехідного періоду.

Великобританія погоджується на те, що мігранти з країн ЄС, що влаштувалися на території Великобританії протягом перехідного періоду, матимуть ті ж права, що і громадяни ЄС, які приїхали до Brexit.

В ході саміту в п'ятницю глави ЄС повинні схвалити умови угоди про перехідний період і проінструктувати Барньє щодо наступної фази переговорів з Великобританією, яку Лондон готовий почати якомога раніше. Обидві сторони згодні з тим, що особливої ​​уваги потребує питання про Ірландію, так як відтворення там кордону може покласти край 20-річній мирній угоді, що дозволяє людям і товарам вільно переміщатися між Ірландією, що входить до складу ЄС, і Північною Ірландією, яка є частиною Великобританії.

Барньє попереджає, що «ніщо не вирішено, поки не вирішено все», а значить, ірландське питання має бути вирішене, щоб підписання остаточної угоди по Brexit стало можливим.

До теперішнього часу було неможливо привести до єдиного знаменника відсутність кордону і обіцянку Терези Мей про вихід Великобританії з митного союзу з ЄС і з єдиного ринку, що дозволило б зберегти контроль над міграцією і вийти з-під юрисдикції судової влади ЄС.

Підготовлений ЄС документ, що описує можливі умови розлучення з Великобританією на випадок відсутності інших реальних альтернатив, минулого місяця сполохав громадськість, так як він передбачав введення загальної економічної зони на острові Ірландія після Brexit.

Це означає, що Північна Ірландія повинна буде виконувати певні податкові норми ЄС, а також інші норми в таких сферах, як сільське господарство, державна підтримка і захист навколишнього середовища. Таким чином, економічні умови в Північній Ірландії будуть різко контрастувати з умовами в інших регіонах Великобританії. Мей відкинула подібні пропозиції, заявивши, що «ніхто з прем'єр-міністрів Великобританії ніколи не погодився б на ці умови».

У понеділок Барньє заявив, що цей запасний варіант «буде використаний, якщо не вдасться знайти інших рішень». Обидві сторони погодилися з розкладом переговорів з даного питання на наступні кілька тижнів, додав він.

За матеріалами Альфа-Форекс

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися