Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 березня 2018, 17:42

Новий голова Народного банка Китаю швидкі зміни

За повідомленням аналітичного відділу компанії Альфа-Форекс, І Ган, що був в понеділок призначений новим керуючим Народного банка Китаю, заявив про наміри провести ряд реформ вже у найближчі декілька тижнів, хоча і не повідомив, в чому вони полягатимуть.

За словами обізнаних джерел, в Пекіні працюють над планом щодо підвищення частки іноземного капіталу в фінансовій сфері Китаю, зокрема, в страхуванні. Голова КНР Сі Цзіньпін, відповідно до очікувань, озвучить деталі цього плану в наступному місяці в рамках Боаоського азіатського форуму, який проходитиме на острові Хайнань.

Таким чином, Пекін має намір показати свою прихильність лібералізації фінансової сфери на тлі наростаючого тиску з боку адміністрації американського президента Дональда Трампа, який закликає до істотного скорочення дефіциту зовнішньої торгівлі США з Китаєм.

І Ган є членом нової команди Сі Цзіньпіна, яка повинна допомогти китайському лідеру провести перетворення в економіці, боротися з бідністю і забрудненням навколишнього середовища, а також посилити позиції Китаю на міжнародній арені. Головну роль у цьому відіграватиме група економістів, очолювана Лю Хе, який недавно був підвищений до віце-прем'єра.

Несподіванкою стало призначення на посаду міністра фінансів Лю Куна, який займався фінансовими і бюджетними питаннями в уряді провінції Гуандун, однак не має великого досвіду роботи в центральному уряді. Це призначення може говорити про те, що влада вважає контроль над витратами місцевих урядів пріоритетом на найближчі кілька років.

Призначення І Гана новим главою центрального банку теж є сюрпризом для багатьох в уряді і на ринку, почасти тому, що він не став повноправним членом Центрального комітету Комуністичної партії Китаю за підсумками осіннього приходу до влади нового покоління керівників КНР.

Деякі вважають, що свою роль зіграло заступництво Чжоу Сяочуаня, який очолював Народний банк Китаю протягом останніх 15 років. План по перетворенню фінансових регуляторів, опублікований минулого тижня, передбачає розширення відповідальності НБК. Тепер центральний банк буде не тільки визначати грошово-кредитну політику, але і встановлювати правила для банківської сфери і ринку цінних паперів. Для цього якраз потрібно досвід, який є у розпорядженні І Гана.

Влада Китаю за допомогою такого призначення сигналізує про бажання як і раніше дотримуватися політики, спрямованої на збереження фінансової стабільності, вважають аналітики. І Ган разом з Чжоу Сяочуанем протягом багатьох років домагалися того, щоб китайський юань став валютою, яка більш вільно торгувалася б, що натякає на бажання Пекіна відновити процес лібералізації фінансової сфери.

І Ган на своєму новому посту зіткнеться з такими проблемами, як зростаючий рівень заборгованості китайських компаній і місцевих урядів, домінування банків з державною участю у фінансовому секторі, недостатня відкритість фінансових ринків і торговий конфлікт з США.

«Влада Китаю продовжить зусилля по скороченню використання позикових коштів в фінансовому секторі і спробує спрямувати вивільнені ресурси на розвиток реального сектора економіки», — заявив Чжу Чаопін з JPMorgan Asset Management.

За матеріалами Альфа-Форекс

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися