Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 березня 2018, 11:20

Аналітика на 14.03.2018. Долар оплакує заміщення Тіллерсона. Протекціонізм Трампа знову вийшов на перший план

Американські фондові майданчики просіли напередодні, відіграючи звільнення держсекретаря США Рекса Тіллерсона, яке посилило побоювання щодо політичної кризи в країні і ще більш жорсткого прояви протекціонізму з боку Вашингтона. За повідомленням аналітика компанії  Global FX, Dow і S & P за підсумками сесії втратили 0,7% і 0,6% відповідно, а Nasdaq знизився на 1,0%. Занепокоєння інвесторів також посилилося на тлі загроз Америки ввести значні тарифи на імпорт широкого асортименту китайських товарів. На цьому тлі гравці проігнорували вражаючу статистику з Піднебесної, яка вказала на плідну початок року для другої за величиною економіки в світі. Промислове виробництво та інвестиції в основні фонди помітно перевищили прогнози, а роздрібні продажі виросли в порівнянні з грудневим значенням. Втім, показники можна оцінити двояко. З одного боку, економіка відчуває себе досить впевнено, щоб пережити американські мита. З іншого — ознаки перегріву і посилення інфляційного тиску можуть підштовхнути Банк Китаю до підвищення ставки цього року, що негативно для ризикових активів. Внаслідок повсюдних продажів японський Nikkei закрився зі зниженням на 0,87%, але головним аутсайдером в регіоні став гонконзький Hang Seng, який втратив 1,27%. Судячи з динаміки ф'ючерсів, європейські індекси візьмуть естафету у своїх колег і продовжать негативну тенденцію протягом сьогоднішнього дня.

Долар також піддався гонінням після звісток про звільнення Тіллерсона, на зміну якому прийде тепер уже колишній директор ЦРУ Майк Помпео, відомий своєю агресивною позицією по відношенню до Китаю, що підвищує ймовірність введення жорстких імпортних мит. Через тиждень після відходу Гері Кона, який є затятим прихильником вільної торгівлі, вчорашні перестановки підсилюють страхи з приводу протекціоністської політики Вашингтона, що явно не підвищує привабливість американської валюти. На тлі цих подій вчорашні дані по інфляції в США залишилися непоміченими, та й цифри в цілому співпали з прогнозами. Поки трейдери з побоюванням чекають подальшого розвитку ситуації на політичній арені, без уваги можуть виявитися і показники роздрібних продажів в Штатах, якщо, звичайно, не здивують різким відхиленням від прогнозів. Вчора пара євро / долар вирвалася з тісного діапазону і з ранку продовжує торгуватися з висхідним ухилом, обходячи позначку 1.24. Повсюдна слабкість долара передбачає розвиток бичачого імпульсу в парі, але вектор руху може різко змінитися, якщо сьогоднішній виступ Драгі не сподобається бикам по єдиній валюті.

На ринку чорного золота третій день панують продавці. Brent реагує на погіршення інтересу до ризику, а також страждає від внутрішніх чинників. Крім побоювань через активність сланцевих виробників США, трейдерів обтяжує розкол, що намітився в ОПЕК, де виникли розбіжності щодо оптимального цільового рівня цін. На цьому тлі учасники ринку бачать загрозу складних переговорів експортерів під час червневого саміту. Тим часом прийдешні тарифи США на імпорт з Китаю посилюють тиск на чорне золото. Не зумівши відстояти рівень 65, Brent намагається мінімізувати втрати і стабілізуватися в районі 64,50 в очікуванні свіжих сигналів. Сьогодні ввечері Міненерго представить свіжий щотижневий звіт, який, як і реліз API, може відобразити невеликий приріст запасів сирої нафти, однак основна увага буде направлено на дані з видобутку. Нові рекордні значення посилять тиск на котирування, які в умовах втечі від ризиків можуть відступити до мінімумів в районі наступної психологічної позначки 64 і протестувати її.

Після внутрішньоденних метань котирування золота завершили вчорашні торги в символічному «плюсі», трохи не дотягнувши до позначки 1.324. На відкритті метал спробував виправити ситуацію, відкрившись різким гепом вгору, в районі 1.327, зрадівши поверненню на фінансові ринки повноцінному втечі від ризиків. Однак натрапивши на локальний опір в області 1.330, жовтий метал зменшив оберти і має намір повернутися в «червону» зону в умовах стабілізації курсу долара, який навіть почав скромно скорочувати втрати, понесені на торгах в Азії. У короткостроковій перспективі золото буде залишатися волатильним через наявність цілого ряду протидіючих факторів. Основним орієнтиром для металу як і раніше залишається динаміка долара, тоді як ставлення до ризику надає на актив другорядне вплив.

Сьогоднішня економічна календар багатий на події. Незабаром відбудеться виступ голови ЄЦБ М. Драгі, який вплине на динаміку євро по всьому спектру ринку. Далі коментарі дасть його колега з Центробанку Пітер Прет, а пізніше — Вітор Констанціо. Єврозона публікує дані по промисловому виробництву та зайнятості. Головним релізом дня стануть показники роздрібних продажів в Америці, яка також публікує індекс цін виробників. Звіт з продажу здатний внести помітні корективи в динаміку долара, хоча основний тон задаватиме розвиток подій в Білому домі.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися